Speciella kulturupplevelser x 6

Det finns mångskiftande och fängslande kulturevenemang och -aktörer i Åbo. Prova och låt dig fascineras!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Bokens hus

Är du sugen på en popup-bokhandel, kreativ träning eller en skrivarkurs? Allt detta och mer hittar du i Bokens hus i Åbo. För vem? För precis alla!

Bokens hus bidrar stort till att utveckla den bubblande scenen för Åbos särpräglade litteratur, estradpoesi, recitation och mångkonstnärliga konsolidering. Via Bokens hus kan man exempelvis hitta en ny, kreativ hobby eller andra likasinnade eller utveckla ett program för arbetskamraterna. Läs mer om det rikliga utbudet på Bokens hus egen webbplats.

2Medeltidsmarknaden

Mitt i vimlet på Medeltidsmarknaden känns det som om du tagit ett kliv rätt in i det medeltida Åbo.

Gamla Stortorget är en utmärkt marknadsmiljö där besökarna sveps med i stämningen under en vanlig vardag på torget på 1400-talet. Smeder smider svärd, handlare bjuder ut sina bästa varor från länder bortom haven och hantverkare visar upp sina talanger.

Här finns alltid något intressant att titta på, smaka på och undersöka. T.ex. smaka på en traditionell marknadsläckerhet: korv insvept i kålblad!

3Saaristo-ooppera

Bara ett tips: ibland är det skönt att bege sig till operan för att finna sig själv. Saaristo-ooppera är ett litet operasällskap som bildades av operasångerskan Päivi Nisula. Det vill säga precis ett så intimt alternativ att tröskeln till att bekanta sig närmare med operans värld blir låg. Och upptäcka hur fantastiskt det faktiskt är med opera.

I Saaristo-oopperas fantastiska verk kombineras opera och teater på ett skickligt sätt. Föreställningarna hålls omväxlande i Åboregionen och på andra håll i västra Finland. För aktuellt program - se webbplatsen!

©​​​​​​​ Robert Seger & Matti Vahtera

4New Performance Turku Festival

Känns performancekonst fortfarande lite avlägset? Lyckligtvis är New Performance Turku Festival (3.–6.9.2020) ett enkelt och roligt sätt att bekanta sig närmare med denna fascinerande värld.

Festivalen sammanför intressanta konstnärer, synvinklar och möten till en unik helhet. Performancekonst som konstart är väldigt mångsidig och här får man sin beskärda del, Föreställningarna har skapats just för det här evenemanget, vilket ger det en särskild touch.

Festivalen har gratis inträde och är öppen för alla åldrar, så ge den en chans!

© Jussi Virkkumaa

5Konstrundan

På skulptören och bildkonstnären Arja Maarit Puhakkas gårdsbyggnad i Pargas pryds väggen av ett stort tecknat verk, som har skapats med det som konstnären kallar det fria streckets teknik. På vinden finns det målningar och man ser konst i olika former i varje hörn av gården. 

Konst är en del av varje människas liv, men hur många har varit på de platser där den skapas? Konstrundan öppnar en gång om året portarna till olika konstnärers arbetsrum, så att vem som helst kan titta in och se hur konstnärslivet faktiskt ser ut. Evenemanget är i september (12.–13.9.2020) – öppna ateljéer hittar du på Konstrundans webbplats.

6Filmdagen

Åbo kallas kärleksfullt för Finlands Paris, men med tanke på stadens goda rykte som filmstad har Åbo också gjort sig förtjänt av namnet Finlands Hollywood. Och det bästa sättet att behålla sitt goda rykte är säkert att ordna ett evenemang där hela staden förvandlas till en skådeplats för filmer. 

Under Filmdagen kan du se filmer gratis i Åbos restauranger, bibliotek, köpcentrum och barer. Alla filmer hittar du på Filmdagens webbplats.

Nästa Filmdagen: 10.10.2020

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer