Evenemang

The Voice of Finland

The Voice of Finland, som sätter nya sångare på Finlands stjärnhimmel på Logomo i april! Logomo fylls återigen av en stämning av talangfulla framträdanden och häftiga livesändningar. De duktiga sångarna ger en rysningar, rör en till tårar och ger en maxad upplevelse. I TVOF-banden spelar framstående finska musiker. Häng med och följ Finlands största musikproduktion live!

Hamnfestivalen vid Aura å

Hamnfestival vid Aura å kommer att hållas nästa gång 27. − 30.5.2021. Den långa evenemangshelgen består intressanta program som arrangerats av Åbo stad och dess lokala samarbetspartner. Vilket kunde vara bättre sätt att öppna sommarsäsongen än den härliga och soliga åstranden och det mångsidiga programmet som säkert innehåller någonting att göra för alla!

Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst

Olohuone 306,4 km² är ett årligt evenemang för urban konst som anordnas i augusti i Åbo. Evenemanget, som kombinerar olika konstfält, ger möjligheten att se och uppleva konst på överraskande platser och i nya situationer. Olohuone (sv. vardagsrummet) vill locka människor till att vara en del av konstverket och se den urbana miljön med andra ögon.

Paavo Nurmi-festivalen

Paavo Nurmi Festivalen firar och firar minnet av den stora löparen Paavo Nurmi under festivalveckorna i Åbo. I festivalen ingår olika evenemang. 2020 kommer att vara 100-årsjubileum för Nurmis första olympiska spel vid OS i Antwerpen. I sin karriär vann Nurmi nio guld och tre silvermedaljer vid OS.

Nypotatisfestivalen

Nypotatisfestivalen i Åbo hyllar nypotatisen för tionde gången 11–12/6 2021. Festivalen hyllar Finlands enastående nypotatis genom att bjuda på potatisrätter i gott sällskap späckat med ett glatt program.

Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är Finlands största medeltida och historisk evenemang som hålls på Åbo. Kliv in i medeltiden bland marknadsstånden på Gamla Stortorget i Åbo under Medeltidsmarknaden och möt artister, narrar och musikanter. På området för arbetsdemonstrationer visar hantverkarna upp medeltida arbetsmetoder. Medeltidsmarknaden i Åbo erbjuder trivsel och underhållning för hela familjen!

Ruisrock

Ruisrock är ett av Finlands ledande och äldsta kulturevenemang. Över en helg tar festivalen med besökaren på en resa till en annan värld, fylld av vänskap och frihet. Förutom det mångsidiga programmet kan man på Ruisrock även njuta av mat och dryck av hög kvalitet. Ruisrock finns till för att tillföra mer glädje och lycka i världen.

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz är en unik festivalserie, vars fyra evenemang bjuder på toppmusik och skärgårdsstämning sommaren 2021. Festivalerna lockar jazzfolket att njuta av den havsnära atmosfären i Dalsbruk, Korpo, Runsala varv i Åbo och i Mariehamn. Jazz i världsklass och skärgårdens särskilda stämning: detta är Archipelago Sea Jazz.

Tornerspel på Åbo slott

Tornerspelen bjuder på riktiga tävlingar i flera historiska kampgrenar, samtidigt på en och samma plats. Det har inte hänt i Europa sedan långt tillbaka i tiden. Kämpar i tungt harnesk strider mot varandra, både till häst och till fots i olika grenar under. Ett antal imponerande och praktfulla grenar visas nu för sjätte gången, som äger rum i den fantastiska historiska miljön vid Åbo slott. Hela slottet vaknar till liv under tornerspelen, med marknad och guidade temarundturer. Inträdet är fritt till tornerspelsområdet och till marknaden.

Down By The Laituri

Stadsfestivalen down By The Laituri växer och utvecklas! I det historiska området kring Domkyrkotorget byggs det upp en inramning av ännu högre klass där besökarna kan njuta av avkopplande festivaldagar fyllda av musik. Det kommer att finnas ett mångsidigt och namnkunnigt utbud av artister. Dessutom bjuder restaurangerna på god mat i toppklass och det visas intressant konst.

Challenge Turku

Challenge Åbo tar med sig en internationell triathlontävling till Åbo och den ikoniska åstranden vid Aura å. Fastän tävlingen hämtar samman trathlonproffs och finska toppnamn för att tävla är Challenge Åbo också ett sportevenemang för hela familjen. Tröskeln för att delta är låg eftersom det finns sträckor för alla åldrar och nivåer!

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för elfte gången, firas nästa sommar den 13–14/8 2021 på sedvanligt sätt i den fantastiska Kuppisparken i Åbo. Det utlovas ett högklassigt utbud av artister mitt i det vackra Åbo. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan! Evenemanget har 18-årsgräns.

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2020 firas Åbodagen söndagen den 20. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.

Julmarknad på Gamla Stortorget

Upplev en sagolik julstämning under veckoslut på Gamla Stortorget 28–29.11, 5–6.12, 12–13.12 och 19–20.12.2020 kl. 11−17. Hela familjen trivs på julmarknaden på Gamla Stortorget med sin traditionella julstämning, lockande dofter, sagor, dans, musik och rader av marknadsstånd.