Evenemang

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för tionde gången, firas nästa sommar den 31/7–1/8 2020 på sedvanligt sätt i Kuppisparken i Åbo. Nästa sommar utlovas det återigen ett högkvalitativt utbud av inhemska och utländska stjärnartister mitt i det vackraste Åbo. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan!

Kalevaspelen 2020

Det årliga idrottsevenemanget Kalevaspelen arrangeras nu för 13 gången i Åbo. Den 13–16/8 2020 hålls finska mästerskapet i friidrott på Paavo Nurmis stadion. Kalevaspelen är kulmen på friidrottssommaren i Finland och på mästerskapet tävlar man i 42 olika grenar.

Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst

Olohuone 306,4 km² är ett årligt evenemang för urban konst som anordnas i augusti i Åbo. Evenemanget, som kombinerar olika konstfält, ger möjligheten att se och uppleva konst på överraskande platser och i nya situationer. Olohuone (sv. vardagsrummet) vill locka människor till att vara en del av konstverket och se den urbana miljön med andra ögon.

Paavo Nurmi-festivalen

Paavo Nurmi Festivalen firar och firar minnet av den stora löparen Paavo Nurmi under festivalveckorna i Åbo. I festivalen ingår olika evenemang. 2020 kommer att vara 100-årsjubileum för Nurmis första olympiska spel vid OS i Antwerpen. I sin karriär vann Nurmi nio guld och tre silvermedaljer vid OS.

Tornerspel på Åbo slott

Tornerspelen bjuder på riktiga tävlingar i flera historiska kampgrenar, samtidigt på en och samma plats. Det har inte hänt i Europa sedan långt tillbaka i tiden. Kämpar i tungt harnesk strider mot varandra, både till häst och till fots i olika grenar under. Ett antal imponerande och praktfulla grenar visas nu för fjärde gången, nu i form av en tävling i europeiska mästerskap, som äger rum i den fantastiska historiska miljön vid Åbo slott. Hela slottet vaknar till liv under tornerspelen, med marknad och guidade temarundturer. Inträdet är fritt till tornerspelsområdet och till marknaden.

Turku Animated Film Festival

Turku Animated Film Festival, även kallad TAFF, är Finlands mest förtjusande internationella festival för animerade filmer. I slutet av augusti är det igen dags för bedårande föreställningar av animerade kortfilmer och massor av festivalstämning. Turku Animated Film Festival ordnas för femte gången 26–28/8 2020.

Saaristo Open

Saaristo Open fortsätter att förnyas: i år pågår festivalen i två dagar. Festivalen har blivit en storfavorit bland såväl ortsbor som besökare från andra orter. Det ordnas Saaristo Open i år i dagarna två, mellan den 28 och 29 augusti 2020. Livemusik spelas på två scener under hela festivalen.

FightBack Run

FightBack Run är ett löparevenemang som arrangeras av den före detta elitidrottaren Pekka Hyysalo. FightBack Run av stapeln den första lördagen i september vid åstranden. Löpsträckorna är mellan 2,7–21,1 km. Det finns också en sträcka på ca 300 meter för personer med funktionshinder. FightBack Run är gratis för personer med funktionshinder.

New Performance Turku Festival

New Performance Turku Festival is an easy way to get to know the fascinating world of performance art. The festival brings together interesting artists, perspectives and encounters into a unique whole. As an art form, performance art is hugely multidisciplinary, and here you'll get a good idea about it. The festival is free and suitable for all ages, so come explore!

Konstrundan i Åboland

Under Konstrundan öppnar konstnärer, hantverkare och formgivare i hela Svenskfinland upp sin ateljé för allmänheten. Under Konstrundans två dagar kan du besöka konstnärsateljéer och suga i dig kreativitet, söka inspiration och väcka dina sinnen. Konstrundan är en upplevelse både för besökaren och konstnären. Evenemangets hemsidor ger noggrannare information om konstnärer, ateljéer och program.

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2020 firas Åbodagen söndagen den 20. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.

Turku Grand Cocktail Weekend

Evenemanget Grand Cocktail Weekend ordnas nu för tredje gången med flera bartendrar i världsklass som gästar Åbos cocktailbarer. Europas toppbartendrar gästar elva åboländska barer runtom i staden under det tre dagar långa evenemanget.

Julmarknad på Gamla Stortorget

Upplev en sagolik julstämning under veckoslut på Gamla Stortorget 28–29.11, 5–6.12, 12–13.12 och 19–20.12.2020 kl. 11−17. Hela familjen trivs på julmarknaden på Gamla Stortorget med sin traditionella julstämning, lockande dofter, sagor, dans, musik och rader av marknadsstånd.

Hamnfestivalen vid Aura å

Hamnfestival vid Aura å kommer att hållas nästa gång 27. − 30.5.2021. Den långa evenemangshelgen består intressanta program som arrangerats av Åbo stad och dess lokala samarbetspartner. Vilket kunde vara bättre sätt att öppna sommarsäsongen än den härliga och soliga åstranden och det mångsidiga programmet som säkert innehåller någonting att göra för alla!

Nypotatisfestivalen

Nypotatisfestivalen i Åbo hyllar nypotatisen för tionde gången 11–12/6 2021. Festivalen hyllar Finlands enastående nypotatis genom att bjuda på potatisrätter i gott sällskap späckat med ett glatt program.

Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är Finlands största medeltida och historisk evenemang som hålls på Åbo. Kliv in i medeltiden bland marknadsstånden på Gamla Stortorget i Åbo under Medeltidsmarknaden och möt artister, narrar och musikanter. På området för arbetsdemonstrationer visar hantverkarna upp medeltida arbetsmetoder. Medeltidsmarknaden i Åbo erbjuder trivsel och underhållning för hela familjen!

Ruisrock

Ruisrock är ett av Finlands ledande och äldsta kulturevenemang. Det hålls i den natursköna Runsala nationalpark i Åbo. Ruisrock 2020 har tyvärr ställts in på grund av situationen med coronaviruset. Alla som har köpt biljett till Ruisrock 2020 kan använda biljetten på festivalen nästa år. Man kan också lämna tillbaka biljetten och få pengarna tillbaka, exklusive serviceavgiften. Mer information hittar du på Ruisrocks webbplats.

Down By The Laituri

Stadsfestivalen down By The Laituri växer och utvecklas! I det historiska området kring Domkyrkotorget byggs det upp en inramning av ännu högre klass där besökarna kan njuta av avkopplande festivaldagar fyllda av musik. Det kommer att finnas ett mångsidigt och namnkunnigt utbud av artister. Dessutom bjuder restaurangerna på god mat i toppklass och det visas intressant konst.

Challenge Turku

Challenge Åbo tar med sig en internationell triathlontävling till Åbo och den ikoniska åstranden vid Aura å. Fastän tävlingen hämtar samman trathlonproffs och finska toppnamn för att tävla är Challenge Åbo också ett sportevenemang för hela familjen. Tröskeln för att delta är låg eftersom det finns sträckor för alla åldrar och nivåer!

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz är en unik festivalserie, vars fyra evenemang bjuder på toppmusik och skärgårdsstämning sommaren 2021. Festivalerna lockar jazzfolket att njuta av den havsnära atmosfären i Dalsbruk, Korpo, Runsala varv i Åbo och i Mariehamn. Jazz i världsklass och skärgårdens särskilda stämning: detta är Archipelago Sea Jazz.