Evenemang

Maritimt sommartorg

Framför Forum Marinum har det inrättats ett sommartorg där det erbjuds många olika saker att göra, idéer till resor i skärgården och läckra matsouvenirer från producenter i närområdet. På sommartorget bjuds det på program som byts ut varje vecka under tio sommarveckor. På helgerna i juli har man även möjlighet att smaka på läckra matsouvenirer från producenter i närområdet. Sommartorget är en del av det maritima centret.

Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är Finlands största medeltida och historisk evenemang som hålls på Åbo. Kliv in i medeltiden bland marknadsstånden på Gamla Stortorget i Åbo under Medeltidsmarknaden och möt artister, narrar och musikanter. På området för arbetsdemonstrationer visar hantverkarna upp medeltida arbetsmetoder. Medeltidsmarknaden i Åbo erbjuder trivsel och underhållning för hela familjen!

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz är en unik festivalserie, vars fyra evenemang bjuder på toppmusik och skärgårdsstämning sommaren 2021. Festivalerna lockar jazzfolket att njuta av den havsnära atmosfären i Dalsbruk, Korpo, Runsala varv i Åbo och i Mariehamn. Jazz i världsklass och skärgårdens särskilda stämning: detta är Archipelago Sea Jazz.

Tornerspel på Åbo slott

Tornerspelen bjuder på riktiga tävlingar i flera historiska kampgrenar, samtidigt på en och samma plats. Det har inte hänt i Europa sedan långt tillbaka i tiden. Kämpar i tungt harnesk strider mot varandra, både till häst och till fots i olika grenar under. Ett antal imponerande och praktfulla grenar visas nu för sjätte gången, som äger rum i den fantastiska historiska miljön vid Åbo slott. Hela slottet vaknar till liv under tornerspelen, med marknad och guidade temarundturer. Inträdet är fritt till tornerspelsområdet och till marknaden.

LieveILMIÖ Rettig

Den nya minifestivalen LieveILMIÖ arrangeras på innergården i den gamla tobaksfabriken 15–18/7 2021. Tobaksfabriksmiljön ger en fantastisk inramning till det nya stadsevenemanget och öppnar tidigare stängda vrår för allmänheten i hjärtat av gamla stan i Åbo. Evenemanget, som förenar festivalstämning med en gemytlig gårdsfestkänsla, bjuder under fyra dagar på sedvanligt sätt för ILMIÖ-festivalen på intressant alternativ musik och allkonst med ett skarpt grepp.

Down By The Laituri

Stadsfestivalen down By The Laituri växer och utvecklas! I det historiska området kring Domkyrkotorget byggs det upp en inramning av ännu högre klass där besökarna kan njuta av avkopplande festivaldagar fyllda av musik. Det kommer att finnas ett mångsidigt och namnkunnigt utbud av artister. Dessutom bjuder restaurangerna på god mat i toppklass och det visas intressant konst.

Challenge Turku

Challenge Åbo tar med sig en internationell triathlontävling till Åbo och den ikoniska åstranden vid Aura å. Fastän tävlingen hämtar samman trathlonproffs och finska toppnamn för att tävla är Challenge Åbo också ett sportevenemang för hela familjen. Tröskeln för att delta är låg eftersom det finns sträckor för alla åldrar och nivåer!

Kesärauha

Kesärauha är en alternativ festival för indiemusik som i år undantagsvis arrangeras i augusti, närmare bestämt 6–8/8 2021, i Slottsparken i Åbo. Kesärauha, som gjorde debut 2019, säkrade omedelbart sin plats som en av Åbos och Finlands mest centrala festivaler för alternativ musik. På Kesärauha 2021 ser man såväl utländska som inhemska artister i toppklass, som bland annat Mew, Supergrass, Alma, Magenta Skycode, Vesta, Ruusut, Maustetytöt och närmare 50 andra artister.

Åbo musikfestspel

Åbo musikfestspel uppträder internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik i Åbo. Detta är både landets äldsta musikfestival som har ordnats utan avbrott sedan den grundades, och en av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa.

Huoneiden kirja (sv. Rummens bok)

Stig in ett verk som är stort som ett hus! Över hundra konstnärer flyttar med sitt storverk Huoneiden kirja (sv. Rummens bok) till ett tomt, labyrintliknande hus för en upplevelse man aldrig tidigare varit med om. Man promenerar in i den immersiva, tvärkonstnärliga föreställningen som talar till många sinnen. Verket bygger på Saila Susiluotos diktverk med samma namn. Föreställningarna hålls på Åbo Stentryckeri, Ursinsgatan 6.

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för elfte gången, firas nästa sommar den 13–14/8 2021 på sedvanligt sätt i den fantastiska Kuppisparken i Åbo. Det utlovas ett högklassigt utbud av artister mitt i det vackra Åbo. På festivalen uppträder bland annat Sanni, Gasellit, Elastinen, Stig, Gettomasa, Mikael Gabriel, Petri Nygård, Reino Nordin och Spekti. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan! Evenemanget har 18-årsgräns.

Turku Animated Film Festival

Turku Animated Film Festival, även kallad TAFF, är Finlands mest förtjusande internationella festival för animerade filmer. I slutet av augusti är det igen dags för bedårande föreställningar av animerade kortfilmer och massor av festivalstämning.

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2020 firas Åbodagen söndagen den 20. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.

Julmarknad på Gamla Stortorget

Upplev en sagolik julstämning under veckoslut på Gamla Stortorget 28–29.11, 5–6.12, 12–13.12 och 19–20.12.2020 kl. 11−17. Hela familjen trivs på julmarknaden på Gamla Stortorget med sin traditionella julstämning, lockande dofter, sagor, dans, musik och rader av marknadsstånd.

Ruisrock

Ruisrock 2021 har tyvärr ställts in på grund av situationen med coronaviruset. Festivalen hålls nästa gång den 8–10/7 2022 i Runsala i Åbo.