Evenemang

Video Art Festival Turku (VAFT)

Video Art Festival Turku (VAFT) går av stapeln för sjätte gången 19–22 maj 2022. Festivalen är den enda festivalen i Finland som fokuserar på videokonst och tar högklassiga och visionärt kurerade finska och internationella filmvisningar till Åbo. Festivalprogrammet består av verk som valts ut genom en öppen ansökningsomgång med jury, samt av ett annat program om videokonst. Festivalen arrangeras av föreningen Ääriö ry i Åbo. Det är fritt inträde till alla evenemang.

Hamnfestivalen vid Aura å

Hamnfestival vid Aura å kommer att hållas nästa gång 20.−22.5.2022. Den långa evenemangshelgen består intressanta program som arrangerats av Åbo stad och dess lokala samarbetspartner. Vilket kunde vara bättre sätt att öppna sommarsäsongen än den härliga och soliga åstranden och det mångsidiga programmet som säkert innehåller någonting att göra för alla!

Itäharjun ajot

Om du har en veteranbil eller -motorcykel bör du komma till Österås och cruisa den 26 maj. Det kostar ingenting att delta och alla bilar som passar in i temat av årsmodell 1980 eller äldre kan anmäla sig till att delta. Motorracets historia sträcker sig tillbaka till 1955, då evenemanget anordnades för första gången på Turun Moottoriseuras (Åbo motorsällskap) initiativ. Du kan också delta som åskådare om du inte hittar rätt åk i garaget hemma. Det är fritt inträde.

Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst

Olohuone 306,4 km² är ett årligt evenemang för urban konst som anordnas i juni i Åbo. Evenemanget, som kombinerar olika konstfält, ger möjligheten att se och uppleva konst på överraskande platser och i nya situationer. Olohuone (sv. vardagsrummet) vill locka människor till att vara en del av konstverket och se den urbana miljön med andra ögon.

Kesärauha

Kesärauha är en alternativ festival för indiemusik som arrangeras nästa gång den 10–12/6 2022 i Slottsparken i Åbo. Kesärauha, som valdes till årets festival år 2021, har säkrat sin plats som en av Åbos och Finlands mest centrala festivaler för alternativ musik. På Kesärauha 2022 ser man såväl utländska som inhemska artister i toppklass, som bland annat First Aid Kit, Josè Gonzàlez, Wolf Alice och Viagra Boys och många andra artister.

Paavo Nurmi-festivalen

Paavo Nurmi Games, som hålls i Åbo den 14 juni, är Finlands friidrottstävling på högsta nivå och tillhör den högsta Gold-nivån i Continental Tour, världens största friidrottstävlingsserie. Games är en del av Paavo Nurmi Festival som hyllar och hedrar minnet av löparlegenden Paavo Nurmi. Som en del av festivalen hålls även Paavos Sportdag för hela familjen på Paavo Nurmi Stadion lördagen den 11 juni.

Nypotatisfestivalen

Nypotatisfestivalen i Åbo hyllar nypotatisen för tionde gången 17–18/6 2022. Festivalen hyllar Finlands enastående nypotatis genom att bjuda på potatisrätter i gott sällskap späckat med ett glatt program.

Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är Finlands största medeltida och historisk evenemang som hålls på Åbo. Kliv in i medeltiden bland marknadsstånden på Gamla Stortorget i Åbo under Medeltidsmarknaden och möt artister, narrar och musikanter. På området för arbetsdemonstrationer visar hantverkarna upp medeltida arbetsmetoder. Medeltidsmarknaden i Åbo erbjuder trivsel och underhållning för hela familjen! Gratis inträde!

Ruisrock

Ruisrock är ett av Finlands ledande och äldsta kulturevenemang. Festivalen hålls nästa gång den 8–10/7 2022 i Åbo. På Ruisrock bjuds det på ett mångsidigt musik- och konstutbud, mat från högklassiga restauranger och trevlig samvaro. Sommaren 2022 uppträder bland annat Major Lazer, Martin Garrix, Megan Thee Stallion, The Ark, Antti Tuisku och Blind Channel på festivalen. Över en helg tar Ruisrock med besökaren på en resa till en annan värld, fylld av glädje, vänskap och frihet.

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz är en unik festivalserie, vars fyra evenemang bjuder på toppmusik och skärgårdsstämning. Festivalerna lockar jazzfolket att njuta av den havsnära atmosfären i Dalsbruk, Korpo, Åbo och i Mariehamn. Jazz i världsklass och skärgårdens härlig stämning – detta är Archipelago Sea Jazz.

Tornerspel på Åbo slott

Tornerspelen bjuder på riktiga tävlingar i flera historiska kampgrenar, samtidigt på en och samma plats. Det har inte hänt i Europa sedan långt tillbaka i tiden. Kämpar i tungt harnesk strider mot varandra, både till häst och till fots i olika grenar under. Ett antal imponerande och praktfulla grenar visas nu för sjätte gången, som äger rum i den fantastiska historiska miljön vid Åbo slott. Hela slottet vaknar till liv under tornerspelen, med marknad och guidade temarundturer. Inträdet är fritt till tornerspelsområdet och till marknaden.

Bostadsmässan 2022 i Nådendal

Bostadsmässan 2022 hålls i Nådendal på den underbara ön Luonnonmaa. Mässområdet Lounatuuli är ett maritimt och naturnära bostadsområde byggt på ståtliga klippor med respekt för skärgårdens natur. I Lounatuuli finns 36 bostadsobjekt och de består av villor, rad- och parhus samt fritidsbostäder. Under evenemanget ordnas även Båtmässan vid stranden och den kan besökas med samma biljett.

Down By The Laituri

Det historiska och unika parkområdet i Åbo stadskärna omvandlas återigen till ett festivalområde det sista veckoslutet i juli då DBTL-festivalen ordnas i Domkyrkoparken och Braheparken från torsdag till lördag 28-30.7.2022. Utöver det fantastiska artistutbudet görs utbudet tjänster DBTL erbjuder i området ännu mångsidigare och det kommer att göras märkbara satsningar i matutbudet.

Challenge Turku

Challenge Åbo tar med sig en internationell triathlontävling till Åbo och den ikoniska åstranden vid Aura å. Fastän tävlingen hämtar samman trathlonproffs och finska toppnamn för att tävla är Challenge Åbo också ett sportevenemang för hela familjen. Tröskeln för att delta är låg eftersom det finns sträckor för alla åldrar och nivåer!

Konstens natt

Konstens natt i Åbo, som redan blivit ett välkänt fenomen, gör återigen stadsborna förtjusta i sommar. Den 11 augusti sprider aktörer inom konstfältet ut sig över Åbo och anordnar ett mångsidigt program som man kan njuta av både utomhus och inomhus. Det är ett evenemang med låg tröskel för alla som på ett enkelt sätt vill ha lite kultur en vardagskväll. Konstens natt älskas av människor i alla åldrar! Man kan se kvällens evenemang, tilldragelser och utställningar i förväg och välja vad man vill vara med på. Ett bra alternativ är också att promenera runt i centrum och uppleva konsten i alla dess former.

Suuret Oluet – Pienet Panimot (Stora öl – små bryggerier)

Suuret Oluet – Pienet Panimot, Stora öl – små bryggerier är en traditionell finsk ölfestival med fantastiska finska småbryggerier i centrum. I sommar kommer detta glada ölevenemang till Åbo för sjätte gången. Det finns ett stort utbud av drycker, så kom och välj dina favoriter! Evenemanget hålls i Mannerheimparken i närheten av Mikaelskyrkan.

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för tolfte gången, firas nästa sommar den 12–13/8 2022 på sedvanligt sätt i den fantastiska Kuppisparken i Åbo. Det utlovas ett högklassigt utbud av artister mitt i det vackra Åbo. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan! Evenemanget har 18-årsgräns.

Åbo musikfestspel

Åbo musikfestspel uppträder internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik i Åbo. Detta är både landets äldsta musikfestival som har ordnats utan avbrott sedan den grundades, och en av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa.

Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi Marathon, som firar sitt 30-årsjubileum, tar över Åbos gator från 19–20 augusti. Det löps 5 km och 10 km långa sträckor samt ett halvmaraton och ett maraton under det två dagar långa evenemanget. Minimaraton ordnas för de yngsta löparna i familjen. De förnyade rutterna går i år i Åbos vackra skärgårdslandskap.

Östersjödagen

Östersjödagen firas den 25 augusti med många intressanta evenemang. Östersjödagen bjuder på ett brett utbud av evenemang som är öppet för alla och som det i princip är gratis att delta i. Är du exempelvis intresserad av en workshop i kreativt skrivande, där man minns och smakar på havets och livets salt? Eller kanske av en guidad tur, en utställning eller en debatt? Eller av utomhuskonserten Natursymfonin, Östersjömenyn eller ett gemensamt dopp i havet? Det finns många Östersjöögonblick!

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2022 firas Åbodagen söndagen den 18. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.