Evenemang

Utställning 40 000+

På Forum Marinum kan du nu uppleva skärgårdens magi på land. Den nya utställningen, 40 000+, har fått sitt namn av antalet öar och holmar i Skärgårdshavet och sammanför människorna, naturen och livsstilen i skärgården. På den funktionella utställningen får besökaren uppleva, se och höra om livet i skärgården bland annat via minidokumentärer och videokonstverk.

Julmarknad på Gamla Stortorget

Upplev en sagolik julstämning under fyra veckoslut på Gamla Stortorget. Hela familjen trivs på julmarknaden på Gamla Stortorget med sin traditionella julstämning, lockande dofter, sagor, dans, musik och rader av marknadsstånd.

Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst

Olohuone 306,4 km² är ett årligt evenemang för urban konst som anordnas i juni i Åbo. Evenemanget, som kombinerar olika konstfält, ger möjligheten att se och uppleva konst på överraskande platser och i nya situationer. Olohuone (sv. vardagsrummet) vill locka människor till att vara en del av konstverket och se den urbana miljön med andra ögon.

Paavo Nurmi-festivalen

Paavo Nurmi Festivalen firar och firar minnet av den stora löparen Paavo Nurmi under festivalveckorna i Åbo. I festivalen ingår olika evenemang. 2020 kommer att vara 100-årsjubileum för Nurmis första olympiska spel vid OS i Antwerpen. I sin karriär vann Nurmi nio guld och tre silvermedaljer vid OS.

Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är Finlands största medeltida och historisk evenemang som hålls på Åbo. Kliv in i medeltiden bland marknadsstånden på Gamla Stortorget i Åbo under Medeltidsmarknaden och möt artister, narrar och musikanter. På området för arbetsdemonstrationer visar hantverkarna upp medeltida arbetsmetoder. Medeltidsmarknaden i Åbo erbjuder trivsel och underhållning för hela familjen!

Ruisrock

Ruisrock är ett av Finlands ledande och äldsta kulturevenemang. Festivalen hålls nästa gång den 8–10/7 2022 i Åbo. På Ruisrock bjuds det på ett mångsidigt musik- och konstutbud, mat från högklassiga restauranger och trevlig samvaro. Sommaren 2022 uppträder bland annat Major Lazer, Martin Garrix, girl in red, The Ark, Antti Tuisku och Haloo Helsinki! på festivalen. Över en helg tar Ruisrock med besökaren på en resa till en annan värld, fylld av glädje, vänskap och frihet.

Archipelago Sea Jazz

Archipelago Sea Jazz är en unik festivalserie, vars fyra evenemang bjuder på toppmusik och skärgårdsstämning sommaren 2022. Festivalerna lockar jazzfolket att njuta av den havsnära atmosfären i Dalsbruk, Korpo, Runsala varv i Åbo och i Mariehamn. Jazz i världsklass och skärgårdens särskilda stämning: detta är Archipelago Sea Jazz.

Down By The Laituri

Stadsfestivalen down By The Laituri växer och utvecklas! I det historiska området kring Domkyrkotorget byggs det upp en inramning av ännu högre klass där besökarna kan njuta av avkopplande festivaldagar fyllda av musik. Det kommer att finnas ett mångsidigt och namnkunnigt utbud av artister. Dessutom bjuder restaurangerna på god mat i toppklass och det visas intressant konst.

Challenge Turku

Challenge Åbo tar med sig en internationell triathlontävling till Åbo och den ikoniska åstranden vid Aura å. Fastän tävlingen hämtar samman trathlonproffs och finska toppnamn för att tävla är Challenge Åbo också ett sportevenemang för hela familjen. Tröskeln för att delta är låg eftersom det finns sträckor för alla åldrar och nivåer!

Konstens natt

Konstens natt i Åbo, som redan blivit ett välkänt fenomen, gör återigen stadsborna förtjusta i sommar. Den 11 augusti sprider aktörer inom konstfältet ut sig över Åbo och anordnar ett mångsidigt program som man kan njuta av både utomhus och inomhus. Det är ett evenemang med låg tröskel för alla som på ett enkelt sätt vill ha lite kultur en vardagskväll. Konstens natt älskas av människor i alla åldrar! Man kan se kvällens evenemang, tilldragelser och utställningar i förväg och välja vad man vill vara med på. Ett bra alternativ är också att promenera runt i centrum och uppleva konsten i alla dess former.

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för tolfte gången, firas nästa sommar den 12–13/8 2022 på sedvanligt sätt i den fantastiska Kuppisparken i Åbo. Det utlovas ett högklassigt utbud av artister mitt i det vackra Åbo. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan! Evenemanget har 18-årsgräns.

Östersjödagen

Östersjödagen firas den 25 augusti med många intressanta evenemang. Östersjödagen bjuder på ett brett utbud av evenemang som är öppet för alla och som det i princip är gratis att delta i. Är du exempelvis intresserad av en workshop i kreativt skrivande, där man minns och smakar på havets och livets salt? Eller kanske av en guidad tur, en utställning eller en debatt? Eller av utomhuskonserten Natursymfonin, Östersjömenyn eller ett gemensamt dopp i havet? Det finns många Östersjöögonblick!

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2022 firas Åbodagen söndagen den 18. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.