Evenemang

Paavo Nurmi-festivalen

Paavo Nurmi Games, som hålls i Åbo den 14 juni, är Finlands friidrottstävling på högsta nivå och tillhör den högsta Gold-nivån i Continental Tour, världens största friidrottstävlingsserie. Games är en del av Paavo Nurmi Festival som hyllar och hedrar minnet av löparlegenden Paavo Nurmi. Som en del av festivalen hålls även Paavos Sportdag för hela familjen på Paavo Nurmi Stadion lördagen den 11 juni.

Bostadsmässan 2022 i Nådendal

Bostadsmässan 2022 hålls i Nådendal på den underbara ön Luonnonmaa. Mässområdet Lounatuuli är ett maritimt och naturnära bostadsområde byggt på ståtliga klippor med respekt för skärgårdens natur. I Lounatuuli finns 36 bostadsobjekt och de består av villor, rad- och parhus samt fritidsbostäder. Under evenemanget ordnas även Båtmässan vid stranden och den kan besökas med samma biljett.

Suuret Oluet – Pienet Panimot (Stora öl – små bryggerier)

Suuret Oluet – Pienet Panimot, Stora öl – små bryggerier är en traditionell finsk ölfestival med fantastiska finska småbryggerier i centrum. I sommar kommer detta glada ölevenemang till Åbo för sjätte gången. Det finns ett stort utbud av drycker, så kom och välj dina favoriter! Evenemanget hålls i Mannerheimparken i närheten av Mikaelskyrkan.

Aura Fest

Aura Fest, som redan anordnas för tolfte gången, firas nästa sommar den 12–13/8 2022 på sedvanligt sätt i den fantastiska Kuppisparken i Åbo. Det utlovas ett högklassigt utbud av artister mitt i det vackra Åbo. Festivalområdet ligger på promenadavstånd från Åbo centrum, mitt bland stadens serviceutbud. Kasta dig in i stämningen på Aura Fest och dras med av känslan! Evenemanget har 18-årsgräns.

Åbo musikfestspel

Åbo musikfestspel uppträder internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik i Åbo. Detta är både landets äldsta musikfestival som har ordnats utan avbrott sedan den grundades, och en av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa.

Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi Marathon, som firar sitt 30-årsjubileum, tar över Åbos gator från 19–20 augusti. Det löps 5 km och 10 km långa sträckor samt ett halvmaraton och ett maraton under det två dagar långa evenemanget. Minimaraton ordnas för de yngsta löparna i familjen. De förnyade rutterna går i år i Åbos vackra skärgårdslandskap.

Östersjödagen

Östersjödagen firas den 25 augusti med många intressanta evenemang. Östersjödagen bjuder på ett brett utbud av evenemang som är öppet för alla och som det i princip är gratis att delta i. Är du exempelvis intresserad av en workshop i kreativt skrivande, där man minns och smakar på havets och livets salt? Eller kanske av en guidad tur, en utställning eller en debatt? Eller av utomhuskonserten Natursymfonin, Östersjömenyn eller ett gemensamt dopp i havet? Det finns många Östersjöögonblick!

Åbodagen

Staden fylls av evenemang på Åbodagens veckoslut! Åbodagen har firats sedan år 1961 med mångsidigt program, som kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21. År 2022 firas Åbodagen söndagen den 18. september och festyran pågår under hela veckoslutet. I veckoslutets program finns utbud för Åbobor som är intresserade av såväl musik, dans, sport som historia.