Aura ås strand – Åbobornas vardagsrum

Åbo har växt fram vid Aura ås mynning – det avspeglas redan i stadens svenska namn: Åbo betyder ju invånare vid ån.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Den äldre östra sidan – alltså den sida där Åbo domkyrka ligger – är "den här" och den nyare västra sidan är "den andra sidan".

Åbo centrum bildades en gång i tiden vid Aura ås östra strand, vilket man än idag kan höra på hur Åboborna talar. I Åbo brukar man säga att någonting ligger "täl pual jokke" (på den här sidan av ån) eller "tois pual jokke" (på andra sidan av ån). Den äldre östra sidan – alltså den sida där Åbo domkyrka ligger – är "den här" och den nyare västra sidan är "den andra sidan".

Aura å är Åbos hjärta och själ. Här började Finlands äldsta stad växa fram redan på 1200-talet. Aura ås betydelse för stadsbilden har inte minskat under de senaste 800 åren, tvärtom. Idag är nämligen åstranden också känd som en livlig mötesplats för lokalbefolkningen. Om du vill möta Åboriginal under besöket bör du ta en promenad ner till åstranden, det vill säga till Åbobornas andra vardagsrum.

En promenad längs åstranden är det bästa sättet att bekanta sig med Aura å och dess omgivning. En några timmar lång promenad från Domkyrkan till Åbo slott ger en utmärkt helhetsbild av Åbos stadsbild samt av stadens historia och nutid. Längs vägen finns det många intressanta museer och den ena mer fantastiska restaurangen och kaféet efter den andra. Det är inte utan anledning som Åbo har blivit känt som finsmakarnas paradis. Åbåtarna, som är flytande restauranger, är också en specialitet för Åbo och du hittar dem längs med ån ända fram till stadsfärjan Föri.

Föri är förutom domkyrkan och Åbo slott ett av Åbos mest karakteristiska landmärken. Med lokalbornas ord seglar du från Turku till Åbo och tillbaka – och under resan kan du njuta av vyerna och fundera över vilken av stränderna som nu var Turku och vilken som var Åbo. Även om du inte kommer på rätt lösning bör du absolut prova, turen är gratis! Bredvid Föri uppför Kakolabacken går numera också ett annat känt Åbofordon, Funikularen. En tur med Funi är också något du bör testa. Det är också helt gratis, även om det är en del av kollektivtrafiken i Åbo.

Känner du dig fortfarande osäker på det hur det där med den här och den andra sidan ån gick nu igen? Här kommer en liten repetition: Vid Aura ås östra strand, det vill säga den här sidan av ån, ligger bland annat Åbo domkyrka som nämns ovan, och Åbo universitet, Åbo Akademi och Gamla Stortorget. Där ståtar Brinkalahuset, vars balkong är platsen för utlysningen av julfreden, som för många åbobor och finländare är en välkänd och viktig tradition. På den nyare stranden, det vill säga på andra sidan ån, finns bland annat Åbo slott, den nuvarande stadskärnan med Salutorget och köpcenter samt det idylliska Lilltorget med huvudbiblioteket i kanten av torget.

Tips: Om du inte vill ta en promenad kan du även besöka Låna vid Lilltorgets strand, där du kan hyra en eldriven picknickbåt att åka omkring på ån med. Och det är förstås inte bara mellan Åbo slott och Domkyrkan som det finns saker att se och uppleva, utan det idylliska landskapet sträcker sig långt förbi Domkyrkan. Det är alltså inte heller en dum idé att ta sig uppströms mot Korset i Korois, forsen i Halis och Kurala Bybacke.

Text Maija Ryyppö. Bilder Pekka Vallila.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer