Avslappnade restauranger i Åbo x 5

Glöm konstlade formaliteter, här kan man slappna av. På de här restaurangerna äter man gott och trivs ännu bättre.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Panini

När man går igenom portgången på Lilltorget hittar man den hemtrevliga restaurangen Panini på innergården. Enligt egen utsago är Paninis meny italiensk till själen och finsk när det gäller säsong, alltså inte ett helt dumt koncept. Krispig pizza, fyllig pasta och antipasti som delas mellan vänner – här får man mat av högklassiga råvaror tillagade med känsla.

Även om maten är präglad av Italien finns det inga vinrankor eller rutiga dukar i inredningen.  Sträv betong, rutmönstrat golv och enkel design ger en fräsch inramning till den läckra maten. 

2Tårget

I Casagrande-huset har man bedrivit restaurangverksamhet ända sedan 1682, då Finlands första lagliga utskänkningsställe fanns här. Idag finns restaurang Tårget här, och i lokalerna ingår även en fantastisk underjordisk vinkällare som har flera hundra år på nacken.  

Tårget kan man lika gärna besöka för en lunch eller ett glas vin som för att äta en avsmakningsmeny. Även om maten står i centrum kommer drycken på en stark andraplats. I baren ska man inte tveka att be om ”någonting speciellt”, för personalen vet hur man överraskar. Som bonus kan man se spår av Alexander I:s vagn på golvet och uppleva en underbar sommaruteservering på Åbos officiella restaurangtorg, bildsköna Lilltorget.

3di Trevi

Wine Bistro & Tapas Bar di Trevi är en avslappnad och modern mötesplats i Åbo centrum. di Trevi lockar både för lunch och afterwork. Det är en fungerande blandning av en bar och en restaurang, med internationell stämning och nordisk atmosfär.

Under sommarsäsongen öppnas di Trevis terrass mot livliga Auragatan, där man vill sitta hela kvällen. När man njuter av en mojito och tapassortimentet undrar man verkligen om man är i Åbo eller Spanien.

4Göran

Matsalen på restaurang Göran, som ligger i anslutning till sjöfartsmuseet Forum Marinum, pryds av segelbåten Daphne, som en gång i tiden tillhörde reseförfattaren Göran Schildt. Från fönstren ser man museiflottan – bland annat den legendariska Suomen Joutsen!

På Göran serverar man på vardagar en buffetlunch som varierar varje dag och färsk fisk från dagens fångst. På helgerna kan man njuta av skärgårdsbordets läckerheter. Restaurangen ligger på en trevlig plats nära Åbo slott, även på gångavstånd från Åbo centrum.

5Grill it! Marina

I restaurangen på hotell Radisson Blu kan man uppleva lyx i vardagen. Grill it! Träkolsgrillen Marina ger en rökig smak både till biff och grönsaksrätter. Det serveras grillad mat, men med kvalitet.

På en av de mest eleganta terrasserna vid Aura ås strand sitter man i soffor till och med på vintern i värmelampornas sken och läppjar på en varm dryck. Åstrandens skönhet syns genom fönstren ända fram till entrébaren, som är en fortsättning på terrassen. Husets egen öl, Lupa nauttia, kommer i små partier från Sauvo Brewery, och smaken varierar från säsong till säsong. Varning: Produkten är mycket populär, så den kanske inte alltid är tillgänglig. Men efter denna öl är det värt att fråga!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer