Sommarens bästa matresa: Åbo–Åland

Bekanta dig i sommar med blomstrande matkultur i Åbo och på Åland – ät gott också på Viking Line på båtresan från Åbo till Mariehamn. Som lokalguide har vi med oss matambassadören Micke Björklund.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åh, morgonen börjar med delikatesser på Amorella

– Färjan är ingen buss, utbrister Viking Lines produktchef Valpuri Mäkinen och motiverar:

– Då du åker på semester till Stockholm eller Åland är färjeresan absolut en av höjdpunkterna. Du njuter av resan på ett helt annat sätt än på andra färdmedel.

Det finns mycket att njuta av på färjan och något för alla. Njut av hisnande skärgårdsvyer, slappna av i spa, shoppa i tax-free-butiker, festa från krog till krog...

För allt fler betyder en båtresa god mat i all sköns ro, man kan ju ta det lugnt på båten.

För dig som älskar mat

Viking Line satsar mera än någonsin på mat och dryck.

Det vill säga mycket.

– Människor är numera mycket intresserade av mat. Ett tecken är att vår a la Carte-frukost numera ofta är fullbokad, berättar vår värdinna.

Hantverk

Finsmakare värdesätter premiumdelikatesser som skapats ombord, kaffeservering till bordet och att denna frukost omfattar ett för tidpunkten precis lagom stort glas mousserande vin.

Om du blir förtjust i vinet på färjan kan du köpa hem det i tax-free-butiken.

Vår färja är på väg till Mariehamn och många passagerare går i land där, säger Valpuri Mäkinen. Finländare har hittat Åland som matområde, och det är inte att undra på.

– Ålands matkultur upplever som bäst en fantastisk renässans och till exempel höstens skördefest, Skördefesten på Åland (20–22.9.2019) samlar initierade matgäster också från fastlandet. Åland har fantastiska egna råvaror, underbar småbryggerikultur och sett till landskapets storlek många restauranger.

 • Afternoon Tea, anyone?

  Ändå om du vill äta ordentligt först på Åland, men vill ha socialt umgänge och lite att äta på färjan?

  Stark rekommendation: Te klockan fem i Amorellas restaurang Coffee & Wine!

  Till bordet får du en liten vagn med delikatesser, med allt från färska scones, smör och sylt till delikatessmörgåsar och bakelser – sju sorters småbröd. Med delikatesserna kan du avnjuta engelskt te. Du får också kaffe så klart, vi seglar ju under finsk flagg. Afternoon Tea serveras på Amorella kl. 12–19.

Smakbyn – kulinaristens paradis

Höjdpunkten för matresenärens besök på Åland är ofta Smakbyn. Detta smakernas mecka ligger 20 minuters bilresa från Mariehamn och är matguru Micke Björklunds dröm som blivit sann.

Precis som på Strömsö!

Micke Björklund är en åländsk toppkock, som många kommer ihåg från kultprogrammet Strömsö. Han blev också Bocuse d’Or-femma år 1999 och är en enträgen förespråkare av och aktör inom lokal matkultur.

"My twist is no twist"

– Min köksidol är min egen mamma – my twist is no twist, belyser Micke Björklund matfilosofin i sina restauranger. Han vill känna smaken av det han äter och inte krångla till det. En annan hörnsten i filosofin är viljan att samla människor runt matbordet.

Måltiden är en delad upplevelse

– Då jag tänker på goda måltider, tänker jag ofta på stora bord, familj, släkt och vänner. God mat är förknippad med delad tid, och det bästa som kock är att ha hand om stora, glada sällskap.

Med detta utgångsläge är Smakbyn inget fine dining-ställe, utan en okomplicerad och stämningsfull bistro. Där serveras många åländska delikatesser på lokala råvaror, till exempel lamm och lokala grönsaker, från potatis till äpplen.

Vid sidan av restaurangen finns också ett eget destilleri och en butik. Destilleriets egna likörer kan köpas på Viking Line.

 • Likör från Åland

  Här presenterar vi några av Smakbyn-destilleriets produkter. Sortimentet på båten kan variera – kolla hyllorna.

  Päråla
  Smakbyns päronlikör passar som dessert, men också med hårda gräddiga ostar eller i drinkar.

  Röd Granit

  Röd Granit är en åländsk körsbärslikör med en ton av bittermandel. Pröva till exempel i cocktail eller chokladdesserter.

  Appleaud
  Denna äppellikör har en kraftig smak av sött äpple. Passar utmärkt med till exempel vitchoklad eller vaniljglass och färska bär som dessert, passar också bra i fräscha drinkar.

– Jag vill att folk en dag ska kunna komma hit och till exempel tillverka egen ost. Jag tror att det kunde vara roligt och intressant.

Tips: Viking Line säljer paket där båtresorna kombineras med en upplevelseutflykt till Smakbyn. Här kan du kika på alternativen.    

 • Micke Björklunds Åland-experience

  Hur ser perfekta semesteraktiviteter på Åland ut, om Micke Björklund får välja?

  1. Hyr en cykel och cykla norrut, ända till Gäta. Njut av vyerna – som härligast är de då det blåser ordentligt.

  2. Sjöfartsmuseet är mycket trevligt och berättar om det som är viktigt på Åland.

  3. Hyr en kanot och paddla ut på havet. Övernatta på en liten ö.

  4. Ät gott i Smakbyn eller på något annat trevligt ställe på Åland. Enligt Micke är åtminstone Pub Stallhagen, Havsvidden Hotel, Kvarter 5 och ÅSS Paviljongen att rekommendera.

Med Viking Grace tillbaka till Åbo

På återresan från Mariehamn till Åbo pratar jag med Micke Björklund samtidigt som vi njuter av restaurang Oscars skaldjursfat med champagnen Essentiel som är tillägnad Essi Avellan. Färjan är Viking Grace, den nyaste av bolagets färjor och till exempel väldigt tidsenlig restaurangmässigt.

Oscar à la Carte är Viking Graces restaurang nummer ett och genuin fine dining. Hit kan man komma då man vill njuta av värdig och lugn stämning med vinglasen klingande svagt i bakgrunden.

Om man inte känner för vita bordsdukar på resdagen, får man god mat också någon annanstans. Till exempel Frank´s kombinerar ett okomplicerat självbetjäningskoncept och modernt mångsidigt matutbud med allt från ramen-nudlar till pizza och biff.  

Kvällsmat på Pub Niska

Micke Björklund är på väg till Åbo där du kan hitta en av hans restauranger Pub Niska. Niska är känt för ”plåtbröd” som är en delikat skärgårdsversion av pizza.

Tribut till hemlighetsfulla smugglare

– Niska-restaurangerna, som nu finns i fem städer, har fått sitt namn av Algoth Niska som också verkade på Åland, berättar Micke och fortsätter:

– Niska var en stor personlighet, bland annat fotbollsspelare, smugglare, äventyrare som under förbudstiden smugglade alkohol i skärgården men också tog stora risker för att rädda judar i områden som tyskarna intog under andra världskriget.

Micke Björklund bygger upp sitt eget restaurangimperium och har då han rört sig i Åbo givetvis lagt märke till att restaurangfältet i Åbo är på uppgång och konstaterar:

– Matresan, med Åbo och Åland som nav, är utmärkt till exempel som semesterresa för kompisgäng eller par som är intresserade av mat. På denna axel händer det mycket i matkulturen just nu.

Sjöresorna är bäst med Viking Lines båtar, som Micke Björklund samarbetat med inom olika projekt under åren:

– Det säger något om nivån då de röda båtarnas matutbud redan i flera år har utvecklats tillsammans med Sveriges kocklandslag. Det är fint att Viking Line ser utvecklingen av matkulturen som en hörnsten i verksamheten.

BOKNINGAR

Viking Line är artikelns samarbetspartner.
Text Liina Komi. Video och bild Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad