Skärgårdsvinter på tre sätt

NÄR SOMMARSÄSONGEN ÄR ÖVER ÄNDRAR ÅBO SKÄRGÅRD KARAKTÄR. INTE I EN SÄMRE RIKTNING, BARA ANNORLUNDA. I HÖSTENS MÖRKER OCH VINTERNS KYLA BLIR SKÄRGÅRDEN LUGNARE. KOLLA ÄVEN IN SKÄRGÅRDSKOMMUNERNAS EVENEMANGSUTBUD, SOM ÄR GANSKA RIKLIGT UNDER JULTIDEN.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Skärgårdsjul

Jultraditionerna i Åbo skärgård har fått gott om influenser från Sverige; regionen är ju också till stor del svenskspråkig. Stämningen får en att tänka på Astrid Lindgrens barnböcker och det är inte så illa. Va söt!

Åk på en utflykt till skärgården under julen i år; exempelvis julborden dukas upp för gäster på många stämningsfulla ställen. Det bjuds på närmat från skärgården, förutom traditionella jullådor och skinka även mycket fisk. Här simmar den nästan direkt från Skärgårdshavet till bordet. 

Du hittar julbord här:

 • Söderlångviks gård är en av de mest fantastiska överraskningarna på Kimitoön bara när det gäller miljön. På mediemogulen och mecenaten Amos Andersons före detta sommarställe kan man njuta av Café Vivans julbord den 10/11, 1/12, 5/12, 6/12, 14/12 och 15/12.
​​​​​​​
 • Labbnäs Semesterhems julbord dukas upp den 11/12 2019 i den gamla prästgården mitt i den vackra naturen.     
 • I Nagu är du även välkommen till den lokala julfesten! Nagu Hembygdens väl r.f. kombinerar julbord, dans och julfest  i Framnäs den 29 november 2019. Det bjuds på bra stämning och dansmusik av Mats Bergmans.​​​​​​​

På flera orter i Åbo skärgård anordnas det även traditionella julmarknader. Kom och njut av stämningen och handla till julen från lokala småproducenter på exempelvis följande ställen: 

 • Gamla Malmens julmarknad i Pargas 14/12 2019 kl. 12–16 
 • Julspektaklet i Nagu 21/12 2019 kl. 10–13, Bed & Breakfast Grännäs 
 • Dalsbruks julmarknad 15/12 2019 kl. 11–14
 • Västanfjärds julmarknad i Raunio den 29/11 2019 kl. 17–20
 • Oskars marknad 30/11 2019 kl. 12–15 på Sagalunds museum och kl. 11–14 i Wrethalla, Kimito
 • Julgatan i Kimito skolcenter 14/12 2019 kl. 11–14

Andra traditionella evenemang under jultiden är bland annat julkonserter och juldans.

 • Rosala Vikingacentrum kan man uppleva julstämning med De vackraste julsångerna 14/12 2019 kl. 16–17.30. Innan konserten kan man njuta av glögg i museibutiken kl. 14–16 och bekanta sig med vikingatidens historia.
 • Sugen på att dansa? Gå på juldans i Framnäs på Nagu den 25/12 kl. 21.

Andra intressanta evenemang i skärgården är bland annat:

 • MÖrkÖ-festivalen 16/11 2019

Fantastisk mörkerfestival som anordnas på Sagalunds museum på Kimitoön vid årets mörkaste tidpunkt. På festivalen får man uppleva ljuskonstverk skapade både av proffs och invånare.

 • FIX Filmfestival 8–9/2 2020

Kimitoöns egen filmfestival anordnas andra helgen i februari varje år. Två dagar fyllda med fantastiska filmer i Villa Lande!

Vad finns det för annat kul att göra i skärgården?
​​​​​​​
​​​​​​​Ta en titt på Kimitoöns evenemangskalender här
Ta en titt på Pargas evenemangskalender här.

Vinter i skärgården med familjen

Hyr en stuga i skärgården och låt familjen få semester från rutinerna. När ingen behöver gå till arbetet, förskolan, skolan, träningen, föräldramötet eller ens till matbutiken kommer bortglömda sidor fram hos familjemedlemmarna. Sällskapsspel kan vara dagens höjdpunkt – om det inte är ett dopp i en vak direkt från bastun eller en långfärdsskridskotur på isen på havet. Tänk om det alltid var så här!

Det största utbudet av stugor i Åbo skärgård hittar du på adressen suomensaaristovaraus.fi. Där hittar du både nya och välutrustade vinterstugor och idylliska villor och ännu mer idylliska torp. Och i Villa Lilla som ligger i Dalsbruk hittar du en kombination av de bästa sidorna av alla dessa. Det är en 300 år gammal (!), fullt utrustad trävilla i stockbyggnad med havsutsikt – för tio personer. Rekommenderas starkt! 

Om ni hellre njuter av höst- eller vinterlovet på ett mångsidigt skärgårdshotell ska ni prova Kasnäs Skärgårdsbad. Från hotellrummen har man en fantastisk utsikt direkt över Skärgårdshavet. Och som namnet vittnar om badar man här i varma bassänger, vilket är det bästa många barn vet. 

Är man ute efter en traditionell lantgårdsmiljö väljer man Hotell Stallbacken, som ligger i ett gammalt rusthåll i Nagu. I anslutning till hotellet finns även Bed & Breakfast Grännas, där gästerna övernattar i en idyllisk gammal inspektorsbostad. Stallbacken är även känt för den goda maten och de trevliga festlokalerna – att ha i åtanke om du planerar någonting större! 

 • I Skärgårdshavet finns det 40 000 öar!

  Skärgårdshavet är ett havsområde i Östersjön som gränsar till Åbo i öster, Åland i väster, Bengtskärs fyr i söder och Bottenhavet i norr. I Skärgårdshavet finns det cirka 40 000 öar och skär, vilket gör det till världens mest mångfaldiga skärgård. Lokalborna och båtmänniskorna pratar ofta helt enkelt om Åbo skärgård.

  Även om Åbo skärgård har en natur i världsklass har den till största delen undgått massturismens problem såsom trängsel, nedskräpning och minskande autenticitet. Båtägare älskar Skärgårdshavet, dess idylliska gästhamnar, restauranger som serverar lokala maträtter och rofyllda vikar. Även cyklisterna har hittat till skärgården, med populära rutter som bland annat Skärgårdens Ringväg och Kustrutten

Friluftsmänniskornas och idrottarnas skärgård

Om vintervädret tillåter hittar man världens bästa isar för långfärdsskridskor i Åbo skärgård och utmärkta förutsättningar för vinterfiske. Naturslingorna på Kimitoön och i Pargas bjuder in till vandring året runt och inte enbart på sommaren. Läs mer om olika utflyktsmöjligheter på Kimitoön här och i Pargas här

Om vädret tillåter hittar du fantastiska skidspår i skärgården både på land och hav. Om det inte är tillräckligt med natursnö för skidåkning kan du få ditt lystmäte på Finnfoam Paippi i Paimios. Skidtunneln där är 700 meter lång och har alltid bra före. Det finns både skiduthyrning och bastu.

​​​​​​​Och när vi talar om bastu: vid många bastur i skärgården kan man ta ett dopp i en vak. Många som badar i isvak regelbundet vittnar om den positiva inverkan på humöret och hur det minskar stressen – vill du prova? I Åbo skärgård kan du åtminstone vinterbada i Labbnäs på Kimitoön och i Gästhamnen i Nagu.

​​​​​​​Möjlighet till vinterbad finns mellan oktober och april även på den kanske mest kända av öarna i Åbo skärgård: Runsala. Saaronniemi bastu värms upp för vinterbadare fyra gånger i veckan (tisdagar och torsdagar kl. 15–19.45 samt lördagar och söndagar kl. 12–17).

Samarbetspartner för artikeln var Pargas och Kimitoön.
Text Liina Komi. Bilder Pargas och Kimitoön samt Lillan Housing

Publicerad | Uppdaterad