Shopping och butiker x 7

Jaga Åbodesign i unika butiker och förlora dig i myllret i ett köpcentrum. Ready, set, shop!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1KUI Design

KUI Designs superfina butiken är värt ett besök, och var annars kan man hitta Tälpual ja toispual -boxershorts? När de nyutexaminerade designerna funderade över varför de har valt den bransch de valt och hur de skulle få jobb kom de att tänka på frågan KUI. 

De flesta textilvarorna från KUI Design, från gymnastikpåsarna till jättekuddarna, sys fortfarande för hand på andra sidan ån. Här syns passionen för att skapa nytt och den glada stämningen smittar även av sig på kunderna. 

2Aboa Vetus & Ars Novas museibutik

I museibutiken kan man leta efter roliga små presenter och samtidigt titta på resterna av den 600 år gamla staden genom golvet. Butiken i anslutning till det här historiska och moderna museet är känd för sitt utbud av smarta designprylar och konstböcker samt för sitt mycket stora utbud av vykort.

I butiken visas nyheter från europeiska designmässor och här hittar man inga dussinvaror. Varje produkt måste ha en egen twist. Eller hur låter det med en liten dinosaurieleksak som man får gräva fram själv?

3Midas guldsmeder

I Midas guldsmedsbutik känner man sig direkt välkommen. En sådan service och känsla får man inte i kedjebutiker! Tre guldsmeder: Laura, Petri och Patrick tillverkar smycken på plats med alltifrån mycket traditionella till moderna tekniker, till och med 3D.

En guldsmed är alltid på plats för att berätta om materialen och kan laga smyckena så att de är i festskick på bara några timmar. De unika guld-, silver- och diamantsmyckena är skandinaviskt avskalade och följer ofta naturens former: kom hit och beundra exempelvis dropp- och mandalaserierna.

4PUF

När man börjar tröttna på samma kedjor som man hittar i varenda köpcenter finns det något mer unikt: PUF som säljer finska designmärken. 

Butiken är som godis. Det är svårt att inte ta på alla de vackra kläderna och inredningsprylarna. Om man vill ha hållbara och ekologiska kläder och inte vill ha samma plagg på sig som ett dussin andra man råkar på på stan är PUF rätt ställe att handla på. Som en fortsättning på stilen kan man även köpa en affisch som ståtar med självaste Åbo domkyrka.

5Köpcentrumet Skanssi

Skanssi ligger i direkt anslutning till motorvägen till Helsingfors. Oberoende av om du anländer med bil till parkeringshuset, som är gratis, eller till fots, med Fölicykel eller med buss direkt till dörren så undviker du trängseln i centrum.

Stämningen i det stora och öppna köpcentret är avslappnad och utanför de stora fönstren skymtar naturen. Shoppingen har gjorts så smidig som möjligt utan att kompromissa med mångfalden – i Skanssi får du allt på samma gång, från lokala läckerheter till internationellt mode från över 90 butiker.

I Skanssi slutar inte det gröna med miljön – det har valts till Finlands mest ansvarsfulla köpcenter. Här återvinner man och sparar energi på många smarta sätt. En rolig detalj: På Skanssis gator bor köpcentrets eget bisamhälle, och bina producerar köpcentrets egen honung.

6Forum Marinums museibutik

Om du tycker mycket om havet kan du få en bit av havstemat med dig hem från museibutiken på Forum Marinum. Däcksplankorna i den sympatiska tjärdoftande butiken kommer för övrigt från Suomen Joutsen.

I fåtöljen i museibutiken kan du uppleva ett bokäventyr i exempelvis en ubåt eller ångbåt. Genom att köpa stödprodukter till fartyget Sigyn stödjer du bevarandet av historien: intäkterna kommer att användas till att renovera handelsfartyget från 1887, vars motsvarighet inte har bevarats någon annanstans i hela världen.

7Sokos Wiklund

Wiklund, mellan vänner Wikke, har gjort shoppingälskare i Åbo glada ända sedan 1907: först som järnhandel och senare som Sokos-varuhus. Efter renoveringen som gjordes 2019 höjdes utbudet på Wikke till helt nya dimensioner.

Och om shoppingen går som smort och krafterna tar slut mitt under shoppingrundan finns det botemedel inom samma fyra väggar. Ladda batterierna på Coffee House, på någon av de tre restaurangerna på Wiklund eller i takbaren med en kall drink och panoramautsikt. Voilà!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer