Saker att göra med barn i Åbo x 7

Vad kan man göra med barn i Åbo? Ta med de små till den färggranna djungeln i botaniska trädgården, till ett spännande museum eller till en aktivitetspark.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Forum Marinum

Forum Marinum lockar till sig familjer bara genom sitt yttre skal: på stranden framför museet står den ena mer imponerande båten än den andra och på tomten ståtar en enorm prästkrage som inbjuder till klättring. 

Museum = gäsp? Inte här! Barnens eget sjöfartsmuseum Tyrskynmyrskyn är helt bäst, tycker familjens minstingar. Här får man leka, undersöka och lära sig en massa nytt om sjöfarten.

Medelpunkten är ett stolt skepp som säkert väcker äventyrslusten hos varje liten sailor (och kolla här: båten gungar på riktigt!). Från däck ser man stjärnbilder och ombord finns allt möjligt spännande, bl.a. fina sjökort och kaptenens salong.

2Botaniska trädgården

Runsala i Åbo känner många igen på grund av Ruisrock, men det finns också mycket annat på ön. Många lokala barns favorit är Åbo universitets botaniska trädgård, som är en oas mitt i öns vackra natur. 

I trädgården, som öppnar sig mot inomhus- som utomhusutrymmen, finns det saker att utforska för såväl stora som små upptäcktsresande. När man beundrar växtlighetens mångfald kan det flyga en kakadua över huvudet och man kan se karpar som plaskar i bassängen.

Utomhus bör man definitivt gå och titta på den gamla ihåliga eken – i stammen får till och med en vuxen plats. Bl.a. filmen Onneli, Anneli ja nukutuskello är inspelad här. Passa på och kolla in den röda vindkvarnsstugan från filmen!

3SuperPark

I denna inomhusaktivitetspark finns det något roligt att göra för hela familjen. SuperPark kan du besöka oavsett väder och under samma tak kan man hoppa trampolin, klättra ikapp mot höjderna och utmana kompisarna i ett trampbilslopp. De våghalsiga tar sig an voltbanan eller skejtrampen och på Game Arena kan man mäta sig i basket eller hockey. Man blir garanterat svettig! 

4Flowpark

Äventyrsparken Flowpark erbjuder sanslöst roliga upptåg för hela familjen. Balansera på lina, ta dig över hinder och häng i lianer som Tarzan. Här får man släppa ut sin inre apa och överträffa sig själv. Äventyrsbanorna är byggda i riktiga träd och man kan flowparka ända upp på tjugo meters höjd – om man vågar!

Banorna är färgkodade enligt svårighetsgrad, så det finns utmaningar för klättrare på alla nivåer. Även de mindre flowparkbesökarna har fått alldeles egna banor, så ingen blir utan svindlande upplevelser.

5JukuPark

I vattenparken JukuPark kan man dyka ner i ett badparadis i sjörövaranda bara några kilometer från salutorget i Åbo. Det finns bra kommunikationer med lokalbussar till parken. 

Här kan man kasta sig ner för den häftiga vattenrutschkanan Free Fall eller den fartfyllda Boomerang där man sitter i en ring eller så kan man hoppa i hoppborgarna. I vattenleklandet Pirate Island med sin grunda bassäng finns det massor av roligt för de minsta vattenmonstren.

Mellan baden kan man äta i parkens egen restaurang eller njuta av kaffe och glass vid sidan av bassängen. Det finns gott om platser där man kan vila i en solstol, och eftersom vi är i Finland finns det även bastu.

6Äventyrsparken

När man vill roa små busfrön på ett enkelt och trevligt sätt i Åbo är Äventyrsparken Seikkailupuisto, Selkkis, ett säkert kort. Detta paradis för barn med spring i benen bjuder in till lek och rörelse oberoende av årstid, och det finns lek- och klätterställningar och annat skoj både för småbarn och barn i skolåldern. I sommarens hetta kan man svalka sig under duschsvampen och i plaskdammen.

Förutom den stora lekparken utan inträdesavgift bjuder Seikkis på barnkulturevenemang, som exempelvis teaterföreställningar, konstverkstäder och musikskola. Samtidigt kan man även passa på att gå till fågeldammen och Trafikstaden på andra sidan av Kuppisparken.

7Muminvärlden

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer