Förälska dig i Raumo x 3

Upplev naturen och promenera på Gamla Raumos färgstarka gator. Imponerande fakta: I Raumo finns två av de sju platser i Finland som är upptagna på UNESCOs lista över världsarv.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Bottenhavets nationalpark

Bottenhavets nationalpark breder ut sig över kusten i Sydvästra Finland från Gustavs till Merikarvia, cirka 150 kilometer i nordlig riktning. Även om 98 procent av parken består av så kallad undervattensmiljö erbjuder Raumo ett par bra sevärdheter på torra land: Kylmäpihlaja och Kuuskajaskari

Man tar sig smidigt både till fyren Kylmäpihlaja och den tidigare fästningsön Kuuskajaskari med vattenbuss – en dag med vackert väder kan man njuta en stund av havsutsikten och den friska havsluften. Man kan också övernatta på båda öarna.

2Unescos världsarv

Man kan betrakta det som ett under att en ort av Raumos storlek har två av de platser som finns med på UNESCOs världsarvslista: det forntida Sammallahdenmäki och trästadsdelen Gamla Raumo.

Gravrösena från bronsåldern i Sammallahdenmäki ligger cirka 20 kilometer från Raumo centrum. Längs den cirka 1,5 km långa guidade turen finns de mest intressanta gravrösena. Man bör definitivt göra ett besök här när man är i Raumo – även om man inte först tror att stenar kan vara intressanta. 

Gamla Raumo är Nordens största, mest sammanhängande och bäst bevarade trästadsområde. De krokiga kullerstensgatorna, dekorativa portarna och färggranna trähusen bländar besökaren gång på gång. Det bästa sättet att uppleva idyllen i Gamla Raumo är till fots, så låt bilen stå parkerad.

3Gamla Raumo

Förutom Rauman giäl (ungefär "Raumo-språket") och spetsknyppling är Raumo även känt för sin välbevarade stadsdel med trähus, Gamla Raumo. 

Den levande stadsdelen är full av idylliska och förtjusande småbutiker och kaféer samt roliga detaljer. I synnerhet under sommaren är stadsdelen i trä full av avslappnat myller och rörelse.  Det finns bland annat öppna gårdar och roliga gårdsloppisar. Dessutom är många konstnärers arbetsrum öppna för intresserade besökare – i synnerhet under Spetsveckan, som är höjdpunkten i Raumo under sommaren. Under Spetsveckan bjuds det även på mycket musik, olika framträdanden, workshoppar och mycket annat att se och göra i Gamla Raumo. 

Publicerad | Uppdaterad