Pinella – av kärlek till maten och till Åbo

GODA NYHETER, GOTT FOLK! RESTAURANG PINELLA HAR ÅTERGÅTT TILL SINA RÖTTER OCH ERBJUDER NU MAT SOM ÄR EN KOMBINATION AV ÅBONOSTALGI OCH DET MODERNA NORDISKA KÖKET. BOKA BORD OCH BLI ÖVERTYGAD.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Det har gått rykten på stan om att ikoniska Pinella efter att ha sökt sin plats under några år återigen har gått in på en tydlig linje. Jag bad om att få komma och smaka mig igenom restaurangens meny. Det gick bra. Jag bad om att få ta med mig två av mina mest mat- och vinkunniga vänner. Det gick också bra.

Vi togs om hand av Pinellas restaurangchef Laura Vähätalo och köksmästare Teemu Juhola. Hur gick det sedan?

 • Läs mer:
  Vad är Pinella?

  Pinella är en restaurang som ligger i gamla stan i Åbo och som är en självskriven Åboikon. Gamla delen av det klassiska stället, som inledde sin verksamhet redan år 1848, Puupinella, vetter mot Porthansparken och Gamla Stortorget. På sidan som vetter mot Aura å finns Pinellas andra ingång, som inramas av Pinellas robusta pelare.

  I och med att Pinella är ett gammalt ställe har det sett allt möjligt: i restaurangen har stora finska kulturpersonligheter trivts, alltifrån Topelius till Runeberg. Den sida av byggnaden som vetter mot åstranden har inhyst såväl ett förråd för fiskenät som Åbos första ribs-restaurang. Och Puupinella har flyttats cirka hundra meter från sin ursprungliga plats. På den ursprungliga platsen står numera H.G. Porthans staty.    

Klassiker och experiment

– Den här vinlistan ser bra ut redan på papper. Vi undervärderar inte gästerna, konstaterar Terhi Karhu, vinexperten i testgruppen, och fortsätter:

– Det finns många vinälskare numera. Därför är det alltid trevligt att se någonting mer överraskande vid sidan av det klassiska utbudet, som exempelvis biodynamiska viner eller personliga produkter från småproducenter. Och det finns gott om viner som kan fås på glas, det gillar jag!

Medan vi dricker välkomstbubblet (en fräsch prosecco som passar många smaker, Vigna Nuova Spumante Brut) kommer det in mängder med förrätter till bordet: Jerusalemsoppa, råbiff med ägg, friterad fisk med remouladesås och rökt rom med mandelpotatis.

Pinellas klassiker med på menyn

– Menyn innehåller utvalda klassiker från Pinellas egna gamla menyer, säger köksmästare Juhola och fortsätter:

– Exempelvis Jerusalemsoppan är en mild jordärtskockssoppa från 1888 års meny. Inslag av grönt äpple, grillad getost och citronverbena ger rätten moderna smaker och struktur.

Alla förrätter är riktigt lyckade, men en överraskningsrätt kammar hem full pott.

Rökt rom <3 mandelpotatis

– Rätten med rökt rom är en genialisk idé, säger Marika Aaltonen, passionerat matintresserad och själv matföretagare, med beundran i rösten.

– Rökningen bryter av havssmaken och mjukar upp konsistensen på ett trevligt sätt. Och det fylliga mandelpotatismoset som serveras till fulländar rätten.

 • Läs mer:
  Ren nostalgi på menyn:
  Pinellas klassiska trea

  Gör en smakresa bakåt i Åbos historia och beställ en kombinationsmeny kallad Klassiska trean. Den inleds med jordärtskockssoppa från år 1888, fortsätter med grillad kalv (1940) och avslutas med äppelpaj med salt karamell (1989).

  Om du uppgraderar den till en Klassisk femma får du utöver ovanstående även smaka på en råbiff med ägg (1950) och halstrad lax (1960).

  Menyerna kostar 47 €/pers. resp. 62 €/pers. Det är bra att boka i förväg, i synnerhet om ni är en större grupp!

Även nästa rätt som kommer till bordet, pumparisotto med mozzarella och salvia, får mycket beröm.

– Man känner smaken av pumpan och inte bara av parmesanen, som så ofta händer med risotto, säger Marika och ger även köksmästaren beröm för saltningen.

Innan efterrätten får vi även smaka på bitar med halstrad lax (saftigt och klassiskt) och älg (med magarna fulla, men vilt missar man inte).

Och efterrätterna var för goda för att missa. Vid vårt bord var vi galna i mjölkchokladmousse-chokladtårta-svartvinbärsefterrätten med kinesisk ros (!), men även den fräscha bärcurden och äppelpajen med salt karamell.  

Vad hade vi i glasen?

Vi sköljde ner den fantastiskt goda måltiden med mousserande vin till att börja med och därefter med fem andra viner från Pinellas mångsidiga och intressanta vinlista.

Till fisken och grönsaksrätterna passade de vita vinerna Johannisberger Riesling Trocken (Prinz Von Hessen, Tyskland) och Classic Organic Grüner Veltliner 2017 (Sepp Moser, Österrike). Rödvinernas smakvärld representerades på ett elegant sätt av Toro Orot Crianza 2015 (Toresanas, tempranillo, Spanien) och Pinot Cuvée Gastronomie 2016 (Jean Perrier & Fils, pinot noir, Frankrike).

Kronan på verket var det delikata dessertvinet Castello di Ama Vin Santo 2011 (Castello di Ama, malvasia bianca ja trebbiano, Italien). 

– Som proffs lägger jag alltid märke till de rekommenderade vinerna på menyn, för rätt val av viner lyfter måltiden till helt nya nivåer, sammanfattar Terhi och fortsätter: 

– Ett starkt vinkunnande är ett stort plus för en restaurang och på Pinella känner man verkligen att man har satsat på att kombinera mat och vin.

Marika håller med:
– En hundra år gammal meny med en ny twist – det här restaurangkonceptet som legat begravt i historieböckerna om Åbo i över 170 år skulle ingen annan kunna tillämpa på ett lika trovärdigt sätt. Jag började redan tänka på vem jag åtminstone kommer att ta dit nästa gång.

 • Läs mer:
  Pinellas evenemangskalender hösten 2019

  lör 2/11 Allhelgonabrunch 24 €
  sön 10/11 Jullunch på fars dag 45 €, barn 15 € 
  fre 6/12 Självständighetsbrunch  (buffet kl. 11–16) 24 €, barn 9,50 € 
  tis från 10/12 Jullunch vardagar 45 €, barn 15 € 
  tis 24/12 Utlysning av julfreden, glöggpannorna är varma på Puupinella 
  Jullunch på julafton (45 €) dukningar kl. 12, 12.30, 14.30 och 15 
  tis 31/12 Nyårsmeny (sex rätter, dukningar kl. 17 och 20.30) 59 € 

BOKA BORD OCH SMAKA SJÄLV:

Samarbetat med Sunborn.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad