Verkligt representativa restauranger i Åbo x 5

Vart ska man gå i Åbo om man vill njuta av en riktigt lång, fantastisk måltid? Här har du några kvalitetsrestauranger i Åbo för dem som gillar god mat.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Hus Lindman

När de stora vita pardörrarna öppnas mot den ljusa matsalen känns det som att komma på lunch till en historisk herrgård. Hus Lindman ligger nära Domkyrkan i ett trähus i empirestil som är byggt på 1830-talet. Platsen var en gång Åbo akademis botaniska trädgård, som dock förstördes i Åbo brand.

På vardagar bör man gå till Hus Lindman och äta lunch, för restaurangen överraskar med sin mångfald. Det varierande lunchbordet består av smakrika vardagsrätter i form av alltifrån ugnsrostade rotfrukter till wok, och övriga tider kan restaurangen bokas för möten och tillställningar. 

2Ludu

Förtjusande Ludu ligger i en gammal måleributik med en fläkt av gammal källarvåning. Restaurangen är dunkel och varm och inredningen utmärks av ett rutigt golv som lämnats kvar som det såg ut ursprungligen och en stor flygel som ståtar mitt i restaurangen. 

Restaurang Ludu, som erbjuder fine dining, är rätt val för den som vill ha en måltid av lite högre klass. Varje rätt på avsmakningsmenyn är som ett eget konstverk, och den veganska versionen hamnar inte alls i skuggan av den ordinarie. Ludu är som bäst i skenet av stearinljus i kvällsmörker, men även lunchen är värd ett besök. MUMS.

3Mami

Mami, som ligger invid Lilltorget, hör till de nyare klassikerna i restaurangvärlden i Åbo. I matsalen på det som de själva kallar kvarterskrogen ryms det endast några tiotal hungriga gäster och det är ganska ofta fullt – och det av en anledning!  Från köket kommer det ut läckra maträtter till borden, som man skulle kunna säga har en skandinavisk-klassisk husmanskost-twist. Måltiden kröns av utsikten från de stora fönstren över Aura å till Gamla Stortorget.

Du kanske bokar bord för säkerhets skull – eller så testar du Mamis lunch, som de insatta åbooriginalen rekommenderar år efter år.

4Nooa

Tvåvåningsrestaurangen Nooa slog upp portarna bredvid Åbo gästhamn våren 2017. Den eleganta byggnaden med rena linjer ligger precis invid stranden. Inuti är restaurangen en kombination av skandinavisk fräschhet och marin stil. Maten leker med nordiska smaker, men med en härlig twist. 

Takterrassen är definitivt en av Nooas bästa sidor, där man kan äta eller ta en drink. I matsalen på nedervåningen kan man titta på kockarna som jobbar i det öppna köket eller beundra båtarna som ligger förtöjda utanför. Äntligen finns det en sådan pärla utanför stadskärnan!

5Pinella

Pinella, som ligger några steg från domkyrkan, andas Åbo och var på 1900-talet författarnas och konstnärernas bohemiska mötesplats, men dess historia går längre tillbaka än så, ända till början av 1800-talet. 

Numera är Pinellas eleganta uteservering en inbjudande plats för att ta sig ett glas eller äta, och utsikten mot parken är varm och rofylld. Restaurangens meny varierar ständigt och anpassas efter säsongens råvaror och det är trivsamt att avnjuta en lunch under Pinellas pelarkolonn.

På den sida som vetter mot Porthansparken ligger Puu-Pinella, där man blandar cocktails som enligt många är stadens bästa. Pinella har även livat upp miljön på Gamla Stortorget med ett evenemangstält och livemusik. 

Publicerad | Uppdaterad