Maj månads höjdare i Åbo x 10

Våren är återseendenas tid. Allt det härliga i maj tar vi emot med öppna armar i Åbo. Ge dig ut, ät, se och upplev!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kakolanruusu

I början av millenniet hade man inget i Kakola att göra om man inte kom dit för att avtjäna sitt straff. Nu är det en restaurang i lokalerna för Finlands tidigare mest ökända fängelse, Kakolanruusu, som bekanta namn från restaurang Kaskis ligger bakom, exempelvis köksmästare Erik Mansikka. ​​​​​​​

Maten kommer dock inte via gallergrindarna, men däremot via den öppna elden – grillade läckerheter är restaurangens specialitet. Kakolas bankett är en fantastisk blandning av kökets bästa smaker. Rätterna serveras så att de kan delas mellan sällskapen vid borden så att man får smaka på lite allt möjligt. Efter en kort tids vintersömn slår restaurangen återigen upp portarna i nya lokaler innanför Kakolas murar i maj 2019. Det ser vi fram emot!

2Fölis vattenbuss

Å hej å hå! Med Fölis vattenbuss tar man sig smidigt direkt från Aura å till Runsala och Beckholmen från slutet av maj (20/5) fram till mitten av september. Att åka med vattenbussen känns som ett äventyr med havsvinden som blåser och centrum som syns långt bort i horisonten. Rutten trafikeras av två båtar, det sympatiska m/s Ruissalo och det snäppet större fartyget m/s Jaarli.

Du kan använda Fölis rese- och turistkort eller betala kontant, precis som på bussarna. Med en enkelbiljett har man som vanligt rätt att byta inom Föli-trafiken i två timmar och man får även ta med en cykel gratis.

3Pax Navis

Båtsäsongen inleds i Åbo med ett evenemang som uppmärksammar skyddet av Skärgårdshavet samt ansvarsfullt båtliv och säkerhet (23/5). Pax Navis startar samtidigt även med ett helgevenemang, Hamnfestivalen vid Aura å, som hålls den 23–26/5. ​​​​​​​

Pax Navis får definitivt en stor tumme upp – vi Åbobor gillar Skärgårdshavet och ansvarsfullt båtliv är alltid inne. Evenemanget i maritim anda ordnas vid Åbo Båtvarv, som med sin charmiga urbana miljö har blivit en populär evenemangsplats. Du kan åka kollektivt till evenemanget eller enkelt glida in i varvet med egen båt eller Fölis vattenbuss. Jättekul!

4Jacob Hashimoto

Kommer du ihåg de färgstarka konstruktionerna och rörliga segelbåtarna som fyllde sociala medier 2017? Det var konstverken av installationskonstnären Jacob Hashimoto från New York som fick folk helt vilda. Om du missade alltihopa helt kan du se Hashimotos verk fram till den 20/6Makasiini Contemporary.

Hashimoto har blivit särskilt känd för sina hängningar med miniatyrer i rispapper som han bygger otroliga reliefer och geometriska installationer av. De verk som visas på Makasiini Contemporary har inte tidigare ställts ut någonstans, vilket låter mycket lockande. Detta måste bara ses.

5S/s Ukkopekka

Ukkopekka är en över 80 år gammal ångbåt – och den sista äkta passagerarångbåten i det finska havsområdet. På sommaren ångar Ukkopekka på morgonturen genom den natursköna skärgården mot sommarstaden Nådendal, till stranden i den gamla trästaden, nära Muminvärlden.

När kvällen anländer är Ukkopekka i de vuxnas smak. Ukkopekas kvällskryssningar startar för sommarsäsongen den 15/5, då kryssningarna från Aura å till den gamla fyrvaktarens skär avgår kl. 19. På Loistokari hålls det romantisk-nostalgisk dans på bryggan och skärgårdsmiddag med rökt fisk på en klippa under Erstans himmel.

6Invigning av bergbanan

Åbos nya bergbana, som fått stor medieuppmärksamhet, tar dig till Kakolabacken och tillbaka från och med den 24/5. Bergbanevagnen, som har tillverkats av bland annat en likkista och skräp och påminner om legendariska Mantun Grilli, har visst redan kallats för ful, men vi förväntar oss absolut inte att du tror på det innan du sett den. Hoppa på, den är gratis – och på Kakolabacken väntar bland annat restaurang Kakolanruusu, Café Kakola och Kakola Brewing Company.

7Key Ensembles avskedskonsert

Key Ensemble är en kritikerrosad kör från Åbo som vunnit många utmärkelser och som är kända för sitt fylliga a cappella-sound och sin innovativa repertoar. I sommar har Key Ensemble bjudits in till en konsertturné i Kina, vilket visar hur populära de är!

Innan den kommande turnén kan man även se Key Ensemble i Åbo FBK-hus den 28/5. Avskedskonserten består av Key Ensembles ursprungliga repertoar bestående av skandinaviska och baltiska a cappella-klassiker och därutöver får publiken även intressanta smakprov på den kinesiska musik som ska uppföras under turnén.

8FINFRINGE

Fringe Festival är en internationell rörelse för scenkonst. I festivalens namn ordnas många olika spännande evenemang världen över. Låter det lockande? Fint, för i sommar kommer festivalen för första gången också till Åbo! Under den tre dagar långa festivalen (10–12/5) sjuder hela Åbo centrum av liv och rörelse när internationella mångbegåvningar lockar med sina föreställningar runt om i stadskärnan.

Intressanta shower får din nyfikenhet att vakna: kanske intresserar till exempel med rysk ståuppkomik, italiensk teater eller schweizisk mimik? Super wow!

Mer information om programmet och scenerna hittar du via länken nedan.

WWW

9ÅFO på varvet!- festivalen

Åbo är kulturens vagga, så det är logiskt att Finlands äldsta och en av världens äldsta orkestrar har sitt ursprung i Åbo. I maj kan man se Åbo filharmoniska orkester spela på Runsala varv – och dit bör man definitivt bege sig.

På fyradagarsfestivalen ÅFO på varvet! (22–25/5) leker man ordentligt med musikgenrerna. Det finns tango- och brunchkonsert samt yoga till tonerna av klassisk musik. Vi ser också ivrigt fram emot kungen av elektronisk musik, Jori Hulkkonens, samkonsert med ÅFO:s stråkkvartett. Åhh – intressant!

10Video Art Festival Åbo

Högintressanta VAFT kommer återigen till Åbo i maj 22–26/5. Den internationella videofestivalen som anordnas för fjärde gången är visuella godbitar när de är som bäst. 22 verk är med i programmet, som man kan titta närmare på i Stortorgets magasin, på Åbo stadsbibliotek, på Kino Diana och på konstväggen på Åbo stadsteater.

Det är fritt inträde till alla evenemang, vilket är ett enormt plus. På festivalen finns det också många andra audiovisuella programpunkter, som exempelvis en biograf inbyggd i en skåpbil, VAFT-mobilen. Den kan man stöta på över hela staden!

WWW

Publicerad | Uppdaterad