Idrott och välbefinnande i Åbo

ÅBO ÄR OCKSÅ DET RÄTTA RESMÅLET FÖR SEMESTERFIRARE SOM ÄR INTRESSERADE AV VÄLBEFINNANDE OCH MOTION. SÄTT DEN ENA FOTEN FRAMFÖR DEN ANDRA OCH FÅ TIPS FÖR EN AKTIV STADSSEMESTER.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Lite lätt motion i den havsnära naturens sköte eller ett styrkeprov på en legendarisk idrottsplats? Oavsett vilket du föredrar erbjuder Åbo rätt inramning. Här har vi sammanställt några tips som hjälper dig att få ut precis rätt mängd svett och välbefinnande av din semester.

Kämpa på tävlingar

Challenge Turku 30–31/7 2022 Triathlon är kungen av uthållighetsidrotter. Challenge Turku, den finska stortävlingen inom sporten, har bland annat utnyttjat Aura ås stränder och gatorna i stadens centrum som tävlingsarena. Anmäl dig till en passande serie för att testa dina gränser eller kom och titta på vilka som når mållinjen som åskådare.

Paavo Nurmi Games 14/6 2022 Paavo Nurmi Games, som är uppkallat efter löparlegendaren från Åbo, är en friidrottstävling på högsta nivå mitt i stadens hjärta. Staket, släggor och en löparbana får fart när Finlands och världens toppnamn möts för att mäta sig med varandra. En riktig dröm för friidrottsfantasten!

Paavo Nurmi Marathon 19–20/8 2022 Trots namnet är det här inte bara ett maraton: Paavo Nurmi Marathon är hela stadens löpevenemang som utöver de klassiska 42,195 kilometerna erbjuder alternativa sträckor för alla löpbitna. Längs sträckorna visas också Åbo från dess bästa sida.

Oaser i stadens centrum

På Samppalinna simstadion kan du plaska i det uppfriskande vattnet efter en varm sommarpromenad på gatorna. Bassängerna erbjuder plats för alla typer av badentusiaster: motionssimmare, vattenlöpare, den lilla grodan i familjen och simhoppare. Stora områden med gräsmatta och sittdäck ger utrymme för att torka och för soldyrkande. Samppalinna simstadion öppnar den 10 maj.

En annan uppfriskande utomhuspool lockar folkmassor till Kuppisparken. Du kan ta dig ett dopp i Kuppis utebad från och med 1 juni.

Åbo idrottspark ligger mitt i stadens centrum, nära Aura ås östra strand. Förutom Paavo Nurmi-stadion, som passar för friidrott, består idrottsparken av planer och träningsområden för olika sporter, från ett utomhusgym till en basketplan och en frisbeegolfbana. Idrottsparken är verkligen ett koncentrat av idrottsutövarens Åbo: centralt läge, närhet till Aura å, mångsidiga träningsmöjligheter och en vacker miljö. 

Trivsamt vid vattnet

Runsala varv erbjuder inte bara kultur och evenemang, utan också en fantastisk miljö för båtliv och friluftsliv. Du tar dig till detta idylliska före detta båtvarv med Fölis vattenbuss, så ta med dig en picknickkorg från en av restaurangerna och ge dig ut på en av de många naturstigarna i området. Eller vad sägs om att utforska omgivningarna till havs från en hyrd kajak?

Fölis vattenbussar börjar trafikera den 23 maj.

Spahotell Ruissalo är en historisk klassiker. Det ligger på en ö omgiven av mångsidig natur, i Erstans skimrande vackra havslandskap. Förutom fantastiska friluftsleder erbjuder oasen aktiviteter, service och boende som är en riktig upplevelse.

Ruissalo spa är en oas för välmående både på motionssimmare och dem som gillar spa-atmosfären. Ta ett dopp i den avkopplande varma poolen och det uppfriskande havsvattnet. Bastuns mjuka strålar fulländar njutningen. På spaet finns det också ett gym och gruppträningspass.

I området finns en frisbeegolfbana, beachvolleyboll- och tennisbanor, en golfbana och många naturstigar. Du kan också prova nya aktiviteter spontant: Du kan låna eller hyra kajak, cykel, gåstavar, fiskespön eller till och med spel på plats.

Ett mysigt hotellrum är alltid trevligt, men i år kanske du vill ha ett mer upplevelserikt boende? Sov i ett träd! Det finns fem Tentsile-tält som är uppsatta mellan träden på klipporna vid stranden och som alla har plats för 2–3 personer. Sovsäckar, kuddar och liggunderlag ingår, så du behöver ingen egen campingutrustning.

Bo med stil

Radisson Blu Marina Palace är bekant för många på grund av sitt centrala läge. För aktiva semesterfirare är det ett utmärkt alternativ: Stadskärnan ligger på kort promenadavstånd, Åbo idrottspark ligger inom gångavstånd och Aura å välkomnar stadsjoggaren. Hotellet har naturligtvis också ett gym och en bastuavdelning.

Original Sokos Hotel Kupittaa är en perfekt utgångspunkt om du till exempel ska åka på en skärgårds- eller båttur. Från Kupittaa kan du också lätt ta dig till gränsen mellan sju kommuner i Kuhankuono för en vandring i naturen, för att spela padel i Kuppisparken eller trampa längs en av de många cykelvägarna.

På Kultaranta Resort kan du njuta av den berömda solen i Nådendal. Golfälskare bör kolla in anläggningens 18-hålsbana, som håller hög standard och har fairways som slingrar sig genom det vackra skärgårdslandskapet. Högklassigt boende och restaurangtjänster kompletteras av wellnessavdelningen på resorten med behandlingar för att skämma bort sig själv och öka välbefinnandet.

Träna pilates eller hoppa upp på en vajer

I äventyrsparken Flowpark kan du testa din uthållighet till det yttersta. Äventyrsbanorna består bland annat av höghöjdsbanor på olika nivåer, lianhopp, gungor och vajrar. Det finns tillräckligt med spänning även för den mest våghalsiga! Banorna är byggda i levande träd på ett ekologiskt sätt, utan att skada dem.

I BASI Pilatesstudio i Hansakvarteret kan du förälska dig i denna lugna men effektiva träningsform. Pilates ger styrka och säkerhet, särskilt för mage och rygg. Du kan komma till BASI utan någon tidigare erfarenhet. Och om du behöver fylla på din utrustning mitt under semestern har sportbutikerna i Hansa shoppingcenter allt du kan tänkas behöva.

Restaurang Morrison's är rätt plats att vara på när du har svettats ut all energi (antingen av träning eller av sommarsolen!). Amerikanska hamburgare, biffar och pommes frites gör dig mätt och belåten även efter en intensiv träningsdag. Naturligtvis finns det också läckra sallader och uppfriskande drycker på menyn.

Text Annika Ohtonen. Video Kim Allen-Mersh, Matias Tanner, Dante Mutashar och Runsala varv. Foton Terri Vahtera, Katri Haavisto och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad