Hotellfreakarna testar: nya Seurahuone-hotellet i Åbo

Åbo har ett nytt boutiquehotell, Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, som öppnade på varen 2019. Vi lockade några resenärer som tar det här med hotell allvarligt för en provtur. Hur gick det sedan?

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Hotellfreakarna presenterar sig

Janne Kunttu jobbar som AD och hittar också i bekanta städer nya pärlor bland annat med hjälp av New York Times och Foursquare. Mera en Lost in Translation-typ som irrar omkring än en som springer efter sevärdheter.

Annemari Hongell är en talterapeut som håller sig borta från Instagram men älskar visuellt genomtänkta helheter. De viktigaste kriterierna vid val av hotell: frukosten och gymmet. 

Rami Kangas är en kommunikationsföretagare som reser gärna bl.a. i sökan efter kultur. Värdesätter mer än stjärnor ett idérikt koncept som man lagt ner möda på.

Tanja Piha är en specialist inom affärsutveckling som under sin karriär tidvis bott på hotell lite för mycket. Kanske är det just därför hon förväntar sig särskilt hemtrevlighet och en varm serviceattityd av hotellen.

Hotellupplevelsen börjar från loungen

Hotelltestarna påbörjar sitt arbete genom att samlas för en välkomstdrink i entrén på hotell Seurahuone. Testarna är fyra hotellfreakar som alla har sitt eget perspektiv till provturen.

Annemari och Janne är ett ungt par, för vilka ett noggrant valt hotell utgör en väsentlig del av upplevelserna under en resa. Rami representerar en erfaren kulturresenär och Tanja skannar sin omgivning särskilt från en internationell affärsresenärs perspektiv.

Samtidigt som testarna, som inte träffats tidigare, bekantar sig med varandra, förnimmer de hotellets stil, det allmänna intrycket och atmosfären.

– Första intrycket är jättetrevligt, cosy men lyxigt, börjar Rami och fortsätter:

– Sådan här design är bäst när man utnyttjar det gamla. Huset från 1920-talet ger upplevelsen ett djup. Jag gillar svartvitt och designklassiker som det kunde finnas lite mer av ännu.

 • Stilpoängen

  Juryn gav hotellets allmänna intryck ett positivt betyg, även om det fanns delade åsikter om leken med olika stilarter. Att man befinner sig just i Åbo kunde vara synligt också tydligare, t.ex. i fotografitavlorna på väggarna.

  Läge 4/5
  Service 3,5/5
  Stil 3,5/5
  Personlighet 3,25/5
  Lokalfärg 2,5/5
  Valuta för pengarna 4/5

Rummen gör hotellet

När Seurahuone planerades hade huvudarkitekten Jaakko Puro i tankarna ett roligt hotell där man tänkt mera på kunden än på hur lätt det är att städa.

– Man kan nog se att man sökt ett färskt grepp om saker och uttryckligen haft kundens trivsel som mål, kommenterar Tanja och fortsätter:

– Jag gillade att mitt rum inte hade en heltäckande matta utan en verkligen vacker fiskbensparkett. I det ljusa rummet fanns det också härligt med utrymme att tänka och andas i. En bra säng, ett sortiment med olika kuddar, lugnt. Vad jag saknade var kanske en mera hemtrevlig atmosfär. Ganska ofta kräver en bra känsla av ett hotell mera energi än pengar.

Även de övriga testarna berömde sina rum. Rami fick ett superkompakt enkelrum som man med bra planering och högklassig utrustning gjort till ett fungerande och trevligt litet lyxbo. Annemari och Janne blandade i sitt eget dubbelrum hotellets egna specialdrink, tillbehören fanns färdigt i en ask på bordet.

– Äkta hänsynsfullhet och fyndiga små detaljer i servicen är ofta de som urskiljer hotellen bäst, sammanfattar Annemari.

– Mitt eget första intryck utgående från fasaden var att där vill jag gå in, berättar Janne, som ser Seurahuone som ett stort steg framåt för hotellutbudet i Åbo.

– Men vilken stil är det? Å ena sidan Art Deco, å andra sidan Lappland. Ute i världen har man redan inom hotelldesignen tagit bort locken från färgburkarna, här kunde det också vara kul med lite mera färg.

I det stora hela var det klart för testgruppen att det nya Seurahuone-hotellet främjar Åbo som en hotell- och turiststad och förtjänar därmed en mycket strikt bedömning. Inga medlidandepoäng ges alltså.

– Tidigare har hotellen i Åbo kanske jämförts närmast med andra hotell i Åbo, men senast nu stiger jämförelsen till en internationell nivå, säger Rami och tillägger:  

– Om den här bedömningen låter kritisk så är den det också. För individuella boutiquehotell gäller helt andra krav än för grundhotellen.

 • Bra rum, bra poäng

  Rummen på Seurahuone fick berömmande betyg av alla. Skönhet, trivsel, funktionalitet – och härligt lugnt alldeles i centrum av Åbo.

  Rummets stil 4/5
  Funktionalitet 3,5/5
  Trivsel 4,25/5
  Valuta för pengarna 4/5

Vad ska vi äta?

Som kvällens sista kontroll avnjöt hotellfreakarna middag på Seurahuones egen restaurang Gunnar där man satsar särskilt på socialt ätande, d.v.s. portioner som delas mellan sällskapet. Husets champagne – Ayala, som hör till samma champagnehus som Bollinger – hälls i glasen från en stor magnumflaska. En större flaskstorlek gynnar också kvaliteten på champagnen. 

Freakarna hade reserverats ett roligt unikt bord som tillverkats som handarbete av en gammal jättealm som fällts i Braheparken i Åbo. Bordet hade också annars mycket lokalfärg såväl i dukningen som i själva maten, vilket enligt juryn var en flott sak. Vinerna som avsmakades var enligt testarna utmärkta, men maten var de inte riktigt lika entusiastiska över.

– Utmärkta idéer och portionerna ser bra ut. Smaken kunde emellertid vara ännu bättre, kommenterade Rami.

– Personligen tycker jag mer om individuella tallriksportioner, konstaterade Janne. Annemari var av samma åsikt:

– Till exempel specialportionen vid frukosten, lax och skärgårdsbröd samt pocherat ägg, var en bra och väl genomtänkt helhet. Frukosten fick också bra poäng för de tillräckligt stora croissanterna, den närproducerade fårmjölksyoghurten, rågröten samt att kaffet serverades till bordet. 

 • Hur klarade sig Gunnar?

  I ärlighetens namn verkar det finnas skillnader i kvaliteten mellan vinerna och maten. Lyckligtvis var frukosten bättre än middagen – vilket för många är en viktig sak vid val av hotell.

  Miljö 3,75/5
  Middag 2,25/5
  Viner 4,5/5
  Frukost 3,3/5

Summa summarum

Seurahuone lyfte hotellutbudet i Åbo till en internationell nivå och samlade genomsnittspoängen 4,15/5 av juryn.

Vad var sämst och vad var bäst med hotellupplevelsen?

– Det bästa var sällskapet, som det förstås ska vara på Seurahuone (seura=sällskap), konstaterar Tanja.

– Det fanns verkligen inget som var dåligt, här är ju allt bra eller mycket bra, sammanfattar Rami för allas del och tillägger:

– Det allmänna intrycket ligger på internationell nivå, första intrycket är behagligt med en flammande öppen spis och de maffiga fåtöljerna som tar emot resenären, servicen är vänlig och avslappnad. Jag skulle säga att valuta för pengarna är 5/5.

BOKA NU OCH TESTA SJÄLV:

Samarbetspartner var TOK.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad