Gör en upptäcktsfärd i Åbodesign

VARFÖR ÅKA TILL PARIS NÄR VI HAR ÅBO? PRECIS! RES TILL ÅBO, ÖVERNATTA PÅ ETT BOUTIQUEHOTELL KRYDDAT MED LOKAL DESIGN OCH BEGE DIG SEDAN FULL AV INSPIRATION UT PÅ UPPTÄKTSFÄRD I STADENS BUTIKER. VI GER DIG DE BÄSTA TIPSEN.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Den hyllade nordiska designen har förädlats till en frisk och lekfull designdialekt från sydväst vid Aura ås stränder.

Den hyllade nordiska designen har förädlats till en frisk och lekfull designdialekt från sydväst vid Aura ås stränder. Åbodesignen förtrollar redan när man checkar in på Solo Sokos Hotel Societetshuset i Åbo, för det renoverade boutiquehotellet utstrålar Åbo på ett hämningslöst sätt och sin nästan hundra år gamla historia. Hotellet, som är ritat av Erik Bryggman och Ilmari Ahonen, öppnades 1928.

– Det är ingen slump hur hotellet ser ut idag. Stilen följer 1920-talets frigjorda anda och formspråk med en modern twist, berättar hotellchef Sanna Paloniemi.

En givande atmosfär som inspirerar

Den rikliga och djärva miljön i Societetshuset Åbo Seurahuone är full av Åbodesign som skapats tillsammans med lokala aktörer. Hotellet är som ett lockande skyltfönster.

 

 

 

– Den eleganta lokala designen syns både i inredningen och på personalens kläder. Kvinnornas klänningar och tunikor är designade för oss av MyOlsson från Åbo. Det finns även scarfar och prydnadsdukar i klädbutikens kollektion.

Pärlorna är ett tema som förstärker 20-talsandan och som går igen både hos personalen och i inredningsdetaljerna.

Herrarnas arbetskläder har en Woobs-fluga i trä som kronan på verket. På den är Åbo Societetshus fasad stansad på ena sidan och restaurang Gunnars logotyp på den andra. Restaurangens bord är en massiv bit lokal trädesign, som är tillverkat av 150 gamla skogsalmar från Åbo. I dukningen ingår Terraviivas keramiktallrikar med pärldekorationer.

– Pärlorna är ett tema som förstärker 20-talsandan och som går igen både hos personalen och i inredningsdetaljerna. Pärlbutiken Blingi i Åbo har gjort halsbanden på beställning och BEdesign har gjort de fantastiska speglarna i rummen som ser ut att hänga på väggen bara med pärlor, berättar Paloniemi.

De mest passionerade Åbofansen finner lyckan på KUI Design, där hemtextilier, smycken, kläder och bruksföremål berättar stadsberättelser med stil.

– Åbo är mycket synligt i våra produkter och ofta med stråk av humor, berättar formgivare Anna Hormio.

Stadsfärjan Föri var en av KUI Designs första mönster och en naturlig fortsättning på den är den roliga Funi-kollektionen som är en hyllning till stadens mest omtalande åk. Den geniala bergbanan har hittat sin plats på exempelvis en skärbräda, en p-skiva och en affisch.

– Funi-produkterna har väckt överraskande starka och motstridiga känslor, avslöjar Hormio.

De populäraste Åboprodukterna på PUF är ”Varför Paris, vi har ju Åbo” -tygkassarna. Även kollektionen PUF + TOMI hämtar inspiration från Åbo.

– Projektets första kollektion har starka influenser av Åbo, då vi själva är stolta åbobor och även vill uppmuntra andra till det, berättar Hanna Pennanen och Matti Järvinen, grundare av PUF.

– Kollektionen är uppfinningsrik och tidlös, vilket kan vara en av nycklarna till framgången.

Den ansvariga är nyfiken

Turister som är inspirerade av Societetshuset i Åbo kan utan bekymmer dyka in i den delen av butikerna, eftersom lokal design och kärleken till Åbo lever och frodas.

– Definitivt! I Åbo görs det många fina saker, säger formgivare Anna Hormio från KUI Design.

I vår kollektion är Åbo ett viktigt tema och en stor del av butikens produkter tillverkas i vår arbetslokal i Manilla.

 

PUF, som säjer finska varumärken, har med glädje välkomnat den modeströmning som får kunderna att fastna för det lokala.

 

– Människor är mer medvetna och åtminstone mer nyfikna än tidigare, eftersom de vill veta var och i vilket material en produkt har tillverkats, berättar Hanna Pennanen och Matti Järvinen, grundare av PUF.

 

– Vi märker att människor i allt högre grad uppskattar särpräglade designbutiker och produkter som är personliga – naturligtvis i tillägg till kvalitet och användbarhet. Vi vill satsa på butikskulturen och strävar efter att ständigt utveckla den.

I Åbo är det lätt att shoppa ansvarsfullt – och att vara mäkta stolt över sina Åbotubsockor i hemmets vrå.

Här kan du plocka tips om Åbodesign, ge dig ut på shopping och hänföras över allt fantastiskt som du inte ens tidigare har haft vett att leta efter.

KUI Design
En butik med en bra känsla som representerar lokal kompetens, yrkesskicklighet, glädje och passion. De flesta textilprodukter sys på andra sidan ån i den gamla fabriksfastigheten Manilla.

PUF
Kända och nya varumärken i finsk design med stil under samma tak.

Klo Design Shop
Personliga kläder och accessoarer som huvudsakligen tillverkas i en verkstad i Åbo.

Televisio Lifestyle Store
En tilltalande och bred uppsättning designmärken från Åbo och Finland.

MyOlsson
En klädbutik med varm atmosfär, känd för sina landskapsklänningar med Åbotema.

Woobs
Solglasögon, klockor, flugor och smycken som uppfunnits i Åbo – i trä, vad annars!

TA OCH BOKA ETT RUM PÅ SOCIETETSHUSET I ÅBO:

Samarbetat med TOK.

Text Merja Kallikari. Video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer