Gallerier i Åbo x 6

På gallerierna i Åbo finns det massor att se och analysera. Inspireras av de aktuella utställningarna och prova kreativiteten på olika sätt.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1B-galleria

Gå några trappsteg ner från den myllrande Aningaisgatan så kan du råka på en nykläckt nutidskonstnärs allra första utställning. Nutidskonsten fortsätter med betraktarens tolkning: Vad ser du i exempelvis ett verk i vilket man har använt bilder som hittats i en förstörd hårddisk?

I galleriet B-galleria får man prova och ta risker inom bildkonst, installationer och ljudkonst – eller inom någonting helt annat. Klubbarna och diskussionstillfällena som hållits i galleriet har varit mycket populära, och man bör också lämna huvudutrymmet och gå in i projektutrymmet längre bort.

2Galleria Joella

Akseli Gallén-Kallelas verk Dödens blomma, som är ett träsnitt, ansågs en gång i tiden vara klotter. Över hundra år senare hittar man grafisk konst – det vill säga bilder tryckta på skivor – bland annat på Galleri Joella vid Aura ås strand.

Redan Gallén-Kallela blev entusiastisk över idén att alla skulle få möjlighet att ha konst hemma. Om även du tycker att det är en utmärkt idé bör du ta en avstickare till utställningen på Joella och bläddra igenom de hundratals verk av tiotals olika grafiska konstnärer som finns till försäljning där.

3Titanik

Har du sett samma saker en miljon gånger enligt samma mönster? Stig in i stadens äldsta utrymme för nutidskonst, Titanik, vars tak smälter in som en del av Runebergsparken och dörren öppnas mot Aura ås strand. Här kanske du får prova på något av den kreativa gränslöshet som det inte finns så många kanaler för i dagens samhälle.

På Titanik, som byggts i en före detta allmän toalett, kan man råka på nästan vad som helst som rör om i sinnena: den gemensamma nämnaren för nutidskonsten som visas på Titanik är det experimentella och icke-kommersiella. Det anordnas även kontinuerligt evenemang som kompletterar utställningarna och det är gratis entré till allt.

1. Repose, haus de projekt, 2018
2. Harpa Dís Hákonardóttir & Oskari Ruuska: Balance Piece, 2019​​​​​​​

4Aboa Vetus & Ars Nova

Museet Aboa Vetus & Ars Nova vid biblioteksbron är i själva verket två museer i ett. När man kommer in ser man genast delar av Aboa Vetus som visar lämningar av medeltida stadskvarter. Ovanför dem, i det Rettigska palatset som är en av stadens kulturhistoriska pärlor, finns museet för nutidskonst Ars Nova. Byggnaden ger fortfarande en smak av dess forna glanstid genom många ursprungliga inredningsdetaljer. Hänförande!

Konsten finns utställd i flera olika rum i palatset. T.ex. i Brasrummet visas mindre tillfälliga utställningar med aktuella teman och i galleriet Omatila visas bl.a. konstverk skapade i samverkan med publiken.

5Åbo konstmuseum

I Åbo konstmuseums fantastiskt pompösa granitslott kan man dyka ner i de senaste strömningarna inom konsthistoria och nutidskonst under samma besök. Utöver de högklassiga utställningarna fungerar muséet även som stadens särpräglade spelningsestrad och yogasal och som en miljö för många olika sorters underhållning. På underbara Café Victor serveras kaffet i porslin till bordet på gammaldags vis och på sommaren kan man njuta av solen på den trivsamma uteserveringen. Information om aktuella utställningar och evenemang hittar du enklast på webben.

6Åbo konsthall

Åbos konstscen för nutidskonst utökades i början av 2019, när Åbo konsthall öppnade i Gamla Rådhuset. Det gemenskapsdrivna konstcentret som drivs av Konstnärsgillet i Åbo och Fotocentrum Peri bjuder på fantastiska utställningar inom nutidskonst och många andra upplevelser. Här går konsten i alla riktningar så att det står härliga till.

Publicerad | Uppdaterad