Fun Dining x 6

Hugg in på en hummer eller ta en tugga av en läcker hamburgare – på de här restaurangerna hittar du smaker från Medelhavsköket med nordiska inslag. Överraskas, ha det trivsamt och njut.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Gunnar Eatery & Bar

Gunnar är ett nytillskott i Åbos restaurangvärld, som öppnade på gatunivå i Turun Seurahuone i början av 2019. Gunnar eller “Gunu” satsar särskilt på njutning och socialt ätande, d.v.s. portioner som delas mellan sällskapet. Portionen är en bra och väl genomtänkt helhet och kul att smaka tillsammans. Det finns mycket lokal färg såväl i dukningen som i själva maten, vilket också är en flott sak.

2Båthuset

Restaurang Båthuset är den läckraste nya bekantskapen i Nagu gästhamn och en perfekt anledning att ge sig iväg på en dagsutflykt till Nagu. Båthuset, som är känt som lillasystern till restaurang Nooa i Åbo, är en fortsättning på Nooas fungerande grepp, men ändå unikt i sin beach house-stil. 

På Båthuset kan man lita på att man får något gott på tallriken, och det glittrande havet bredvid är inte ett så tokigt sällskap under måltiden. Menyn är befriande enkel och består av alltifrån hamburgare till sallader, men man har inte kompromissat med smaken. Som tilltugg kan man köpa med sig en hembakad munk eller bege sig till strandbaren för en aperol eller två.

3Sergio’s

​​​​​​​På övervåningen till det mintgröna trähuset hörs ett glatt sorl och vinglas som klingar. Restaurangen är som vanligt full med folk. Vännerna Franco, Sergio och Domenico bestämde sig för att göra modern italiensk matkultur känd i Åbo. Det var startskottet på restaurang Sergio’s 2003.

En genuint inbjudande atmosfär och pigg personal är anledningen till att stället är så omtyckt. Om man frågor efter de bästa rätterna på menyn finns det inget svar: enligt kocken Reza är alla rätter lika underbara, och det kan man tro. Buon appetito!

4Gustavo

På Gustavo känner man smaken av ägarnas passion för medelhavsköket. Gästerna tas emot med öppen famn och ställets själ, köksmästaren och ägaren Markus, ser till att ingen går härifrån hungrig. På menyn hittar man klassiker och säsongsläckerheter som byts ut varje vecka av de viktigaste råvarorna från medelhavsköket. Allt görs från grunden, vilket känns på smaken. 

Gustavos specialitet är plockmat, pintxos, som kan ätas som förrätt eller plockas ihop och serveras som till exempel en hel middag. Vinerna är utvalda med omsorg och i sortimentet hittar man även viner som inte finns på Alkos hyllor.

5Bassi

Restaurang Bassi är den färskaste fiskerestaurangen i Åbo! Bassi ligger i Åbos bästa läge: intill Aura å, mitt i hjärtat av staden. 

​​​​​​​Bassi är specialiserad på fisk- och skaldjursrätter som är lagade för att delas. Kungen på menyn är det generösa skaldjursfatet – en imponerande syn när den kommer till bordet! Om man inte tycker om skaldjur finns det även kötträtter och vegetariska rätter på menyn.

Bassi har fått sitt namn från den arkitekt som har ritat huset, Charles Bassi. På helgerna har man Club Bassi, med barer och dansgolv på tre våningar, och takterrassen är pricken över i.

6Blanko

Blankos uteservering i hörnet vid Aurabron är en integrerad del av Åbo centrum. Den har funnits på platsen sedan år 00 och lockar alltid människor som vill njuta av folkvimlet i gatubilden och sommarens första uteserveringsväder. Auragatan vore inte Auragatan utan Blanko – restaurangen var verkligen saknad när den renoverades sommaren 2018.

Blankos restaurangkoncept är mångsidigt: det serveras såväl lunch och middag som ett livligt nattliv. Menyn är lika lockande som läget och det finns också många vegetariska rätter. Glansnumret på menyn är dock Blankos fenomenala lammpasta med röd pesto och ruccola. 

Publicerad | Uppdaterad