Ah! Alltid lika underbara Raumo

VISSTE DU ATT RAUMO ÄR FINLANDS FJÄRDE ÄLDSTA STAD, SOM KANSKE ÄR MEST KÄND FÖR SINA VÄLBEVARADE STADSDELAR MED TRÄHUS?

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Krokiga gator, färgstarka hus, dekorativa portar och roliga detaljer upphör aldrig att fascinera.

Trästaden, som kallas för Gamla Raumo, är med på UNESCOs världsarvslista, då det är det största, mest enhetliga och bäst bevarade trästadsområdet i Norden. Den idylliska stadsdelen är sprängfylld med roliga butiker, affärer, kaféer, museer och sevärdheter. Krokiga gator, färgstarka hus, dekorativa portar och roliga detaljer upphör aldrig att fascinera.

Arbetsrummen som används av de många konstnärerna som är i området under sommaren är öppna för besökare. Under  Spetsveckan kan man titta in på invånarnas gårdar och de loppmarknader som anordnas där. Spetsveckan, som blivit till en tradition, startade ursprungligen för att fira de berömda kunskaperna om spets i Raumo. Spetsen är lika synlig under hela veckan: Under spetsveckan hålls det bland annat en Miss Spets-tävling, som är en av landets äldsta skönhetstävlingar. Många lokalbor klär sig också i svart spets under veckan höjdpunkt,  Svarta spetsens natt.

Sommaren 2020 anordnas det traditionella evenemanget för 50:e gången genom ett samarbete mellan många lokala aktörer – men den här gången i form av en livesändning på nio timmar. Spetsveckan Live kan följas på Raumo stads YouTube-kanal på Svarta spetsens natt fredagen den 24 juli.

På detta Live, som leds av en programledare, utlovas åtminstone artister från Raumo, intervjuer, fantastiska kulturella godbitar och fantastiska landskap. Ta reda på alla specialare man har hittat på för att fira jubileumsåret.

Lisätiedot

Text Stina Frimodig. Video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer