Åbosommarens bucket list 2021

VAD BESTÅR EN SOMMAR I ÅBO AV? VI HAR GJORT EN SAMMANSTÄLLNING AV SOMMARENS AKTIVITETER OCH ANDRA ROLIGA IDÉER.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Vi tar en liten repetition av vad en sommar i Åbo består av. Åtminstone av åstrandhäng, jordgubbar på Salutorget, badutflykter och spontana äventyr. I år firar Åbo sitt 10-årsjubileum som europeisk kulturhuvudstad, vilket även syns i form av olika evenemang som anordnas under sommaren.

Här kommer Åbosommarens bucket list full av idéer och inspiration!

OBS! Vissa av evenemangen i denna artikel kan komma att flyttas eller ställas in på grund av den osäkra coronasituationen. Kontrollera de aktuella uppgifterna på resmålens egna webbplatser så att du inte blir besviken.

Sommarhändelser x 5

Paavo Nurmi Games 7–8/6 – På legendariska Paavo Nurmi Games ser du live och från nära håll hur världens bästa friidrottare mäter sig mot varandra på Paavo Nurmis stadion.

Turku Sea Jazz 30–31/7 – Denna urbana stadsfestival som förenar jazz och hav är sommarens hetaste nyhet. I Runsala varvs historiska, kärva område kan man njuta av jazz i många olika former. 

Kesärauha 6–8/8 – Hoppet om en festivalsommar i Åbo lever än! Kesärauha-festivalen flyttas den här sommaren till den rymligare parken vid Åbo slott, där det är tre gånger större utrymme för festivalbesökarna att njuta av spelningar.

Konstens natt i Åbo 12/8 – På Konstens natt i Åbo i centrum och vid åstranden vimlar det av intressanta programpunkter. Vandra runt i stan och njut av det blomstrande kulturutbudet, gatukonsten och uppträdandena till sena kvällen.

Huoneiden kirja 13–29/8 – Next level-konstverk som man bokstavligen kan gå in i. Över hundra konstnärer flyttar till ett tomt, labyrintliknande hus för en svindlande konstupplevelse. Häftigt!

Några utställningstips

WAM – En av Åbosommarens mest efterlängtade kulturella händelser är tveklöst keramikdrottningen Anu Pentiks utställning. I WAMs utställningslokaler har man skapat en utrymmesmässig och narrativ helhet av Pentiks senaste konstnärliga produktion. Pentiks vintageserviser är just nu hett eftertraktade och det är säkerligen även utställningen. 

Anu Pentiks Alussa oli siemen 4/6–19/9på WAM

Åbo konstmuseum – Även på Åbo konstmuseum har man en riktig keramiksommar då museet fylls av Michael Schilkins och Lotta Mattilas keramiska djurskulpturer. Dem tycker garanterat även familjens minsta museibesökare om.

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila 11/6–12/9 på Åbo konstmuseum

I äventyrsparken blir man inte besviken på sommaren

Äventyrsparken i Åbo blir man inte besviken på sommaren! Här är det alltid action och lek på gång och på sommaren anordnas det massor av roliga aktiviteter för barn. Anmäl busungarna till en konstverkstad eller ett konstläger – det utlovas äventyr även där. Alldeles intill finns hela Kuppisparken med alla aktiviteter. Fågeldammen, trafikparken och Kuppis utebad är klassiska roliga sommaraktiviteter.

Åboregionens bästa badstränder

Badstränderna i S:t Karins – Om man vill bada bör man bege sig till S:t Karins – här finns hela sex badstränder att välja bland. Åtminstone badstranden vid Littois träsk är en av de absoluta favoriterna.

Saaronniemi badstrand – Stranden, som ligger på den yttersta udden på ön Runsala, är en fantastisk plats. Förutom att bada kan man även hyra SUP-brädor eller delta i Aavameris paddlingsturer i skärgården.

Ispois badstrand – Uittamo är en bra plats om man vill bada. Här hittar man även en egen strand för hundar, så det är bara att ta familjens håriga medlemmar med sig.

Ekvalla badstrand – Trivsamt badställe på ön Satava. Även tillgängligheten är ett plus! Hit är det trevligt att åka på en cykeltur.

Brinkhalls badstrand – En härlig sandstrand i Kakskerta invid Brinkhalls herrgård.

  • Hoppa upp på en Föli-cykel och trampa iväg mot en badstrand eller stadens sevärdheter.

  • Kombinera kultur och friluftsliv och ge dig ut på äventyr på Åbos kulturmotionsstigar

  • Vill du hellre chilla än vandra? Välj en restaurang i din smak, köp med dig take away-matsäck och slå läger i närmaste park. 

  • Får det vara en lite mer historisk vandringstur? Ge dig ut på vandring på Åbos pilgrimsleder

  • Natursemester i kikaren? Inga problem! Bekanta dig med naturstigarna i Åboregionen

  • Cykel- och taxikombon Biketaxi är sommarens roligaste sätt att ta sig runt i Åbo på. På den eldrivna cykeln får det plats 2–3 passagerare. Denna variant av en riksha är utrustad med sufflett för regniga dagar. Ett plus för att det är miljövänligt – för cykeln orsakar inga utsläpp! Haffa en direkt på gatan eller boka skjuts genom att ringa. Man kan också boka rundturer.

  • J & M Launokorpi på Kimitoön organiserar roliga resepaket med buss. Förutom buss går en del av turen med cykel, genom att vandra eller till sjöss. Man gör resor till bland annat Åbo skärgård och Åland. Bekanta dig närmare med J & M Launokorvis sommarpaketresor​​​​​​​

På sommaren sover man i ett träd

Spahotell Ruissalo – Sommarens mest äventyrliga övernattningsupplevelse finns på Spahotell Ruissalo. Vid strandklipporna vid spahotellet kan man nämligen sova i Tentsile-tält uppsatta mellan träden. Den hängande trädsovplatsen är rolig och gör hotellövernattningen en smula naturexotisk och äventyrlig. Det bästa är att alla spahotellets bekvämligheter ingår i priset.

Hej kryssningssommar!

Som vi har saknat att åka med Viking Line. Man kan åka på en picknick-dagskryssning från Åbo och titta på skärgårdsutsikten. Avgång från Åbo på morgonen, fartygsbyte i Mariehamn och returresa till Åbo på kvällen. Sommarens lättaste escape.

På båten har man inte bråttom någonstans. Ät, shoppa och bara var – för en gångs skull någon annanstans än hemma.

Vi utbringar en skål för sommaren

Kyrkparken uteservering – Under sommaren förvandlas Domkyrkoparken och -torget återigen till ett enormt gemensamt uteserveringsområde. En historiskt fin inramning till uteserveringen! Gå hit på lunch eller AW eller häng här till sent på natten och lyssna på livemusik. 

Walo Rooftop Bar och Kuppis Rooftop Bar – Åbos takbarsduo erbjuder fantastisk utsikt och en plats att hänga på Åbos paradplatser. Ovanför hotellens tak kan man beundra Åbos landmärken ur ett fågelperspektiv och utbringa en skål för sommaren med en cocktail eller mocktail vid läpparna. Skål för det!

En sommardag i Nådendal – eller varför inte en hel helg

I Nådendal finns det roliga saker för sommaräventyrare att prova i några timmar, dagar eller varför inte en hel helg. Ha en intressant museidag, kuttra på Kärleksstigen eller klättra uppför Kopparbergets klippor för en picknick. Gör ett besök på Gullranda trädgård, flanera i gränderna i gamla stan i Nådendal och gå in i de söta butikerna. Eller åk på kvällskryssning till skärgården eller prova Nådendals cykelleder. Var ska man börja?

Text Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Foton Terri Vahtera, Jemina Sormunen, Kim Allen-Mersh och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer