Fem tips för ansvarsfulla turister i Åboregionen

Att främja ansvarsfull och hållbar turism i Åboregionen är en av Visit Turkus främsta uppgifter. Hur kan vi alla påverka så att vi reser på ett ansvarsfullt sätt?

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1. Välj kollektivtrafiken

Själva resan till platsen står oftast för lejonparten av miljöpåverkan, och därför spelar det roll hur du tar dig till Åbo. Välj i första hand tåg och buss.

Om du kommer till Finland med flyg, välj direktflyg. Ju fler mellanlandningar, desto större miljöbelastning. Bagaget ökar också belastningen på flyget, så packa lätt. Kompensera ditt flygs koldioxidavtryck i samband med biljettköpet om flygbolaget ger möjlighet till det.

Från Stockholm tar du dig till Åbo både med flyg och med de populära kryssningsfartygen, på vilka du även kan njuta av världens vackraste skärgård under resan. Ett utav de miljövänliga fartygen som trafikerar rutten är Viking Grace, som går på flytande naturgas. 

När du är i Åbo bör du prova att ta dig runt utan motorer. Åbo centrum är mycket kompakt, så det går bra att utforska staden till fots eller på cykel. De som har hand om Åboregionens kollektivtrafik  Föli  erbjuder förmånliga sätt att ta sig fram med lokalbussar, stadscyklar och även lokala vattenbussar.

Eftersom ansvarsfull turism inte enbart handlar om miljövänlighet finns det ett litet  men rörande tipsen. 

Och dessutom: om du tänkte att det mest ansvarsfulla var att inte resa, då säger vi emot. De lokala turistföretagen befinner sig i en svår situation på grund av pandemin, men genom att använda tjänsterna kan vi rädda deras framtid.

2. Tänk efter när du väljer boende

Om möjligt bör du välja ett hotell eller ett annat ställe att bo på vars verksamhet har verifierats med ett certifikat. 

När du går in i ditt rum följer du samma kloka rutiner som hemma. Kranvattnet i Åbo är gott, du behöver inte flaskvatten. Det är bättre att duscha än att bada. En kort dusch är bättre än en lång dusch. Handduk och sängkläder kan användas flera gånger – det gör du säkert också hemma.

Hotellets rikliga frukostbuffé får det att vattnas i munnen, men lägg inte upp mer på tallriken än du tänker äta upp. Det är bra att försöka eliminera matsvinnet av såväl ekologiska som ekonomiska skäl.

Vid buffébordet bör du särskilt bekanta dig med närproducenternas delikatesser: en smart resenär är intresserad av den lokala matkulturen. Och det är en bra idé att äta vegetarisk mat – det minskar din måltids miljöbelastning. När du blir sugen på kött rekommenderar vi närproducerat.

3. Intresse för kulturen

Se till att få ut maximalt av din vistelse i Åbo. Lokalbefolkningen, som ibland kallas för åboriginal med glimten i ögat, älskar sin hemstad och upprätthåller personliga lokala seder. 

Om du vill leva dig in i livet i Åbo kan du till exempel pröva på att köpa mat i den gamla Saluhallen, följa vardagslivet från ett torgkafé, "kryssa" på restaurangbåtarna på Aura å eller ta en lång söndagspromenad, en paseeru vid åstranden. 

På Visit Finlands webbplats finns ett åtagande om att vara en ansvarsfull resenär, Sustainable Finland Pledge, som tilltalar finska och internationella turister. Om ansvarsfull turism är en hjärtefråga även för dig – skriv under du med!

LÄS MER OCH SKRIV UNDER >>

4. Lämna inga spår

I Åboregionen finns det fantastiska naturmål, varav ett höjer sig över alla andra. Åbo skärgård är med sina 40 000 öar och skär världens största skärgård mätt i antalet öar. Man tar sig till och från öarna via broar, färjor, förbindelsefartyg och olika skärgårdskryssningar. Vi rekommenderar varmt att du åker ut till dem, men gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Lämna inga spår efter dig när du rör dig i naturen. Bär och svamp får enligt den finska allemansrätten plockas överallt förutom på tomter eller odlingar, men man får inte göra upp eld någon annanstans än vid vindskydd och eldplatser längs naturslingor. Enligt allemansrätten får man också att sätta upp ett läger på platser där det inte stör någon.

När du lämnar platsen tar du med dig allt skräp. Ta inte med dig något som hör till platsen – till exempel en sällsynt växt eller en sten från medeltida ruiner. Det har visst hänt att sådant har åkt med turister.

5. Satsa lokalt

En upplyst resenär läser av sin omgivning med vänlig blick och värdesätter lokala särdrag. I Åbo innefattar dessa bland annat en högklassig och mångsidig restaurangscen, individuella lokala designbutiker samt små privata serviceproducenter.

Även under en kort närsemester måste  man fatta tiotals olika konsumtionsbeslut. Fatta beslut som gynnar små och lokala aktörer så hjälper du till att bevara Åbo som det är. Fantastiskt.

LÄS MER OM ETT ANSVARSFULLT FRILUFTSLIV »

Ansvarsfullhet kan i dag kännas som en trend, men i framtiden är det den enda möjliga vägen framåt inom turismen. Det är tack vare dig, kära turist, eftersom du enbart vill välja ansvarsfulla mål och tjänster. Eller hur?

 Men hur vet du att ett resmål svär eden om ansvarsfullhet?

 Visit Finland har skapat ett Sustainable Travel Finland-program och ett märke som förbinder finska turistområden och turistföretag till och utbildar dem i ansvarsfullhet. Sustainable Travel Finland-märket samlar befintliga certifikat för hållbar turism, såsom Ekokompassen eller Svanenmärket, under ett och samma paraply. Certifikatet, som godkänts av Visit Finland, är ett tillförlitligt budskap till turister om ansvarsfullhet.

Visit Turku deltar aktivt i Visit Finlands program för hållbar turism. För oss innebär ansvarsfullhet exempelvis att vi erbjuder ansvarsfullt producerade rese- och utflyktspaket. Ansvarsfull turism stöds också av Visit Turkus guidade Walk-rundvandringar under vilka man kan bekanta sig med staden till fots. Vi uppmuntrar också lokala aktörer inom turistnäringen att gå i riktning mot ansvarsfullhet, och alla steg i den riktningen – även små – har betydelse. Endast på det sättet kan världens ståtligaste skärgårds- och kulturstad, Åbo, vara ett genuint ansvarsfullt resmål.

LÄS MER OM CERTIFIKAT FÖR EN HÅLLBAR TURISM » 

LÄS MER OM VISIT FINLANDS PROGRAM SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND »

Text Liina Komi & Merja Kallikari. Bilder Jemina Sormunen & Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer