Tips i Nådendal x 5

Finlands finaste sommarstad Nådendal är full av söta butiker, kaféer och övernattningsställen. Promenera i Gullrandas trädgård och dröm om en villa vid stranden.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Gullranda trädgård

Gullranda trädgård är en av Finlands bäst bevarade arkitektoniska trädgårdar i barockstil. Det finns inget motsvarande någonstans – och Gullranda är ju också Finlands presidents ”sommarstuga”. 

Den röda trädgården, den blå trädgården, pergolan, paviljongerna, dammarna och de så kallade diplomatgångarna – det är de olika delarna av trädgården. Varje år är det cirka 22 000 besökare som kommer och beundrar den fantastiska helheten. Utöver presidenterna har bland annat Vladimir Putin, Karl XVI Gustaf och Kofi Annan gått och doftat på rosorna här.

I Finland kan även vanliga turister besöka presidentens trädgård. Dock inte när som helst – kolla upp de begränsade öppettiderna och guidningarna på nätet innan du beger dig dit.

2Gamla stan

Gamla Nådendal, som till största delen består av trähus från 1800-talet, är kanske en av universums vackraste platser. De smala gränderna och färgstarka byggnaderna är kända från bland annat Risto Rappare-filmerna. Dessutom har husen namn – här hittar man exempelvis Humppi, Tymppioch Isokarhu! 

Gamla stan avgränsas i väster av Nådendals gästhamn, där bryggorna, båtarna och strandrestaurangerna blir en fantastisk Instagram-bild. Det finns många små trevliga kaféer, restauranger och butiker i området. Här bor det också folk permanent, vilket gör Nådendal till en levande idyll.  

3Idylliska ställen att bo på

I Nådendal bör man förutom sommarkvällarna även uppleva morgnarna. Vi rekommenderar att man övernattar på ett ställe som är så speciellt som möjligt. 

I de idylliska trähuskvarteren i gamla stan i Nådendal finns det små och personliga boendealternativ året runt. När det gäller huvudparten av rummen får man själv göra frukost och mellanmål.  Storleken varierar mellan småhus för två personer till muminhus som passar hela familjen. Och när vi talar om mumin – Muminvärlden ligger på promenadavstånd, liksom även badstranden. 

4Kaférunda

Finländarna är de största kaffedrickarna i världen. I Nådendal finns det en runda för att njuta av kaffe, då man kan gå igenom de mest sympatiska små kaféerna. Som miljö kan man välja gamla stan, stranden invid havet eller Mannerheims födelsehem Villnäs slott. Förutom kaffe erbjuder varje litet ställe egna personliga läckerbitar. 

För en biljett till kaférundan betalar du en klumpsumma, varefter du kan besöka valfria kaféer under öppettiderna. Se vilka kaféer det finns, deras öppettider och aktuellt pris under länken.

5Traditionsrika evenemang

Klassisk musik, fantastiska yachter och rikets sömnigaste människa!

Maj i Nådendal kulminerar i den imponerande Båtmässan, som fyller gästhamnen med alla möjliga sorters båtar och allt som ingår när man är ute på havet.

Sommaren 2019 firar Nådendals Musikfestspel 40-årsjubileum. Då väntas uruppföranden och ovanliga orkesterbesök.

Sjusovardagarna firas den 26–27/7 2019. Festligheterna inleds med att en känd person från Nådendal slängs ner i Östersjön i pyjamas, varefter helgen firas i glad marknadsanda. 

Evenemangshösten i Nådendal lyses upp med fantastiska Lux Gratiae med sitt mångsidiga program. En grupp artister från Birgittinorderns födelsestad Vadstena kommer med ett musikdrama om Heliga Birgittas liv till Nådendals kyrka.

Publicerad | Uppdaterad