Vad består en sommar i Åbo av?

VI HAR GJORT EN SAMMANSTÄLLNING AV SOMMARENS AKTIVITETER OCH ANDRA ROLIGA IDÉER LÄGG TILL DET BÄSTA I ÅBO TILL DIN LISTA MED SOMMARÄVENTYR!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åbo är gräddan av sommarstäderna, som du säkert vet. Sommar i Åbo innebär åtminstone att det är en sjudande stämning vid åstranden, att staden är full av evenemang och att spontana äventyr lockar. Här är några trevliga höjdpunkter att se fram emot.

Några höjdpunkter från sommarens evenemang

10–12/6 Kesärauha

Du kan vara lugn, Kesärauha kommer i år igen. Åbos nyaste festival för alternativ musik och indiemusik har snabbt blivit mycket populär och har erövrat finländarnas hjärtan, trots att festivalen bara har hållits två gånger tidigare. Bra att veta: Summer Peace valdes till årets festival 2021, så du kan i stort sett själv bestämma om du vill åka dit eller inte.

Slottsparken, som omger det legendariska Åbo slott, är den perfekta miljön för en festival. Det är som att kliva direkt från medeltiden till en spelning. I sommar utökas festivalupplevelsen även utanför Åbo slotts murar med en ny scen för elektronisk musik, Elektrolinna.

Foton Jussi Virkkunen.
Foto Lina Lohiluoto.

14/6 Paavo Nurmi Games

Ett av de viktigaste evenemangen under den finska friidrottssommaren. På Paavo Nurmi-stadion följer man noggrant vem som klarar sig bäst i de tuffa sporterna. P.S. Ännu ett viktigt evenemang i denna löparlegend från Åbos namn, Paavo Nurmi Marathon äger rum 19–20/8.

30/6−3/7 Medeltidsmarknaden

Om du också är fascinerad av medeltiden är Finlands största evenemang om medeltid och forntidshistoria på Gamla Stortorget ett utmärkt sätt att fördjupa dig i det förflutna medan du utforskar fascinerande marknadsstånd och tittar på roliga föreställningar.

8–10/7 Ruisrock

Äntligen, efter ett par års uppehåll, kan du återigen promenera längs den legendariska via dolorosa till rymliga Runsala nationalpark, vada i havet utanför Strandscenen och vinka till kryssningsfartygen som glider förbi. En av de viktigaste hörnstenarna i Åbosommaren – att våga göra upp planer.

14–17/7 Tornerspel på Åbo slott

Missa inte att se hur gården utanför Åbo slott förvandlas till ett historiskt slagfält. Nyfikna åskådare kan följa hur bepansrade riddare mäter sig mot varandra med lans och spjut.

15/7−14/8 Bostadsmässa i Nådendal

Det är mycket möjligt att du får bostadsfeber i stället för solsting i sommar. Den populära bostadsmässan hålls i år i Nådendal, havsnära på ön Luonnonmaa. Lura med en vän eller partner genom att utlova lite trevliga upplevelser i Nådendal vid sidan av mässan, så har du fixat en trevlig minisemester.

28–30/7 Down by The Laituri

DBTL hör lika mycket till sommaren i Åbo som senap till korv. Denna stadsfestival firas i en historiskt vacker atmosfär i hjärtat av Åbo, i området kring Domkyrkotorget och den intilliggande Braheparken. Vi får se vad Earth, Wind & Fire och Village People kommer att bjuda på för shower.

29–30/7 Turku Sea Jazz

Denna marina urbana stadsfestival kommer att bjuda på en rad spelningar med heta internationella och finska jazzstjärnor framför det maritima centret Forum Marinum. Evenemanget är en del av festivalserien Archipelago Sea Jazz, med ingen mindre än Jazz City Turku i bakgrunden.

Foton Aleks Talve.

Megahelg i augusti 12–13/8

12–13/8 Knotfest – Knotfest, en av världens mest kända festivaler för heavy metal-musik, kommer till Åbo i augusti. Huvudattraktionen för den två dagar långa festivalen är Slipknot och de får sällskap av en imponerande samling tunga musikaliska stjärnskott inom heavy metal – från Nightwish till Lamb of God.

12–13/8 Aurafest – I augusti är Kuppisparken fylld av ekande popmusik och en glad festivalpublik. För många markerar energiska Aura Fest ofta slutet på sommarsäsongen, då man kramar ur det sista av det roliga från festivalsommaren. Gör därför just det.

14/8 Turku Touring Pyöräily – Det största cykelevenemanget i sydvästra Finland arrangeras i år för 20:e gången. Det är ett roligt evenemang som hela familjen kan njuta av och du behöver inte vara i toppform för att delta. Alla cyklister är välkomna att cykla.

OBS! Var beredd på att hotellen redan är fullbokade den helgen i Åbo.

 

 

15–28/8 Åbo musikfestival – Åbo musikfestival är känd för sin oerhört höga konstnärliga kvalitet och är en fantastisk festival som tar internationella stjärnor inom klassisk musik till Finland. Årets program är återigen fyllt av musikaliska godbitar – från operaarior till Olavi Uusivirta.

Det bästa i sommar för barn

8/6 Äventyrsparken, ”Seikkis”, 40-årsjubileum

Seikkis fyller jämnt i juni! Hela familjens äventyrsparadis har roat sin publik i fyrtio år, och födelsedagsfirandet blir startskottet för sommaren i Seikkis. Det utlovas åtminstone ballonger och godis, framförandet av jubileumssången för första gången och andra överraskningar.

Jukupark – Finlands häftigaste vattenpark fylld av skoj ingår säkert i många barnfamiljers sommarplaner. Jukuparks interaktiva värld av pirater och 16 vattenrutschbanor kommer att hålla dina knattar sysselsatta i några timmar. Läget är också bra, bara cirka 3 km från stadens centrum.

Annat roligt i sommar

Häng vid åstranden – På sommaren sjuder det av folkliv i Åbos nationallandskap ända fram till sent på kvällen. Slå dig ner för en picknick eller ta en stämningsfull promenad fram och tillbaka längs ån. Det bästa av allt är att du längs ån hittar förstklassiga museer, kaféer, restauranger och uteserveringar. Och naturligtvis de legendariska åbåtarna.

Kyrkparkens uteservering – Under sommaren förvandlas Domkyrkoparken och -torget återigen till ett enormt gemensamt uteserveringsområde. En historiskt fin inramning till uteserveringen! Gå hit på lunch eller AW eller häng här till sent på natten och lyssna på livemusik.

En sommardag i Runsala – Tro’t eller ej, men det är fint här även när det inte är Ruisrock. Dröm om en egen villa och slappa på Saaronniemi badstrand eller på en SUP-bräda. Kuuvannokka är känt som en utmärkt plats för att titta på solnedgångar. De bästa sätten att ta sig hit: Med Fölis vattenbuss eller med cykel.

Runsala varv – Fölis vattenbuss stannar vid Runsala varv, så hoppa av båten och ta en titt på vad som erbjuds i det karga, coola varvsområdet. Förutom restauranger, havslandskap och båtar finns det också en sommarteater. Teatern Linnateatteris FÖLIN ALTA – päätön revyy är rolig politisk satir om livet i Åbo.

KlosterbackenEfter en långvarig renovering öppnar museiområdet äntligen den 18 juni. Det spelar ingen roll om det är ett återbesök eller ett första besök – detta museikvarter med sin fascinerande historia kommer garanterat att göra dig förtjust. Ta en titt på hantverkarnas bostäder och verkstäder och fortsätt att uppleva stämningen med ett museikaffe i ett trähus från 1850-talet.

Food Walk – Sommaren är en tid för att njuta, så ta en restaurangtur och promenera längs åstrandens sommarlandskap och prova den ena maträtten efter den andra. Med Food Walk-kortet kan du äta på fem restauranger i Åbo: du kan äta förrätt på en restaurang och huvudrätt och dessert på en annan.

Salutorget i Åbo – Salutorget är inte längre en stor grop, utan börjar se ganska bra ut. Gå och kolla efter själv. Färska jordgubbar, spritärtor och andra delikatesser är trevligt att köpa med sig från stånden, varför inte till en picknick. I sommar öppnar också en ny restaurang, Agnes, på torget. Invigningen kan inte riktigt firas än, den kulminerar på Åbodagen i september. 

Samppalinna simstadion och Kuppis friluftsbad – Utomhusbaden används flitigt av invånarna i Åbo under sommaren. Åk till de uppfriskande sommaroaserna för att sola och slappa i solen. I Samppis ger hopptornet badstunden lite extra action, och i Kuppis är den stora vattenrutschkanan ett måste minst två gånger. Okej, fem gånger.

Samppalinna simstadion öppnar den 10 maj och utomhuspoolen i Kuppis den 1 juni.

Text Jemina Sormunen. Foton Terri Vahtera, Jussi Virkkumaa, Lina Lohiluoto, Aleks Talve och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad