Nystad kallar x 3

I Nystad får havet och de idylliska trähusen en att kippa efter andan. Gör en utflykt till Bottenhavets nationalpark eller det häpnadsväckande Bonk-museet.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Nystad – en stad vid havet

I Nystad har stadsborna havet nära inpå vid Stadsviken. I de söta magasinen från 1800-talet på strandpromenaden har man en gång lagrat salt, men numera sprudlar det av liv på restaurangerna och uteserveringarna som de numera inhyser.

Den splitternya strandpromenaden med sin belysning hänför både stadens 16 000 invånare och turisterna. I gästhamnen Pakkahuone (packhuset) träffas både gubbar och båtfolk ofta över en munk och på olika evenemang.

I Bottenhavets nationalpark kan man åka på alla möjliga typer av kryssningar: vad sägs om en moonlight kryssning, sightseeing eller sälsafari? Populära besöksmål är den historiska fästningsön Katanpää och fästningsön Katanpää.

2Trähusen i Nystad

I Nystads centrum lyses staden upp av över 600 trähus i pastellfärger och några turistattraktioner fanns överhuvudtaget inte när man verkligen bodde mitt i 1800-talets empirestil. I centrum i Finlands största trähusområde kan man övernatta på ställen med så förtjusande namn som Rauha, Olga eller Ruustinna. 

I Wahlbergs hus kan man beundra tobaksfabrikantens borgarhem med alla dess krumelurer, där kvinnornas sidenkjolar prasslade under takmålningarna redan för nära 150 år sedan. Utställningen på övervåningen tar med besökaren in i sjöfartens virvlar. 

3Pilvilinna, museet Bonk och bilmuseet

De särpräglade dragen i det kreativa Nystad gör besökare förtjusta. Bakom konsthuset Pilvilinnas port finns en sagovärld vid havet. Raija Nokkalas naivistiska konst lever såväl i sagostigens hundra humoristiska skulpturer som i varje yta i själva huset. 

Museet Bonk ger en inblick i Alvar Gullichsens tankar och idéer. Man får ut mest av de olika skedena i Bonks imaginära industriimperium om man lyssnar på guiden i den vita jackan. Här får man bland annat uppleva en paranormal kanon och en monstervågkonverterare! I barnens verkstad pysslar man naturligtvis med egna uppfinningar.

På Finlands största bilmuseum blir bilentusiasternas drömmar verklighet. I de tre rymliga utställningshallarna hittar man en imponerande uppsättning fordon och världens största Saab-samling.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer