Sportevenemang i Åbo x 5

Är du en som har spring i benen? Då är Åbo det rätta stället för dig. Det finns t.ex. flera årliga löptävlingar och löpevenemang där du får njuta av hänförande stadsvyer medan pulsen stiger och svetten rinner.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Paavo Nurmi-festivalen

Festivalen, som är tillägnad Åbos egen löpargud, ger idrottsglädje åt alla i form av många olika evenemang. På Paavo Nurmi Games (11.8.2020) ser du live och från nära håll hur världens bästa friidrottare mäter sig mot varandra på stadion som fått sitt namn efter legenden.

2Paavo Nurmi Marathon

Vad passar väl bättre som avslutning på en idrottsfestival som bär den niofaldiga olympiska segraren Paavo Nurmis namn än en traditionell maraton? I samma idrottsgren som ”den flygande finnen” som växte upp i Åbo, som även tränade efter tåg, kan du utmana dig själv till max eller inhämta ny inspiration till löpning i ett tiotusenmeterslopp eller en halvmaraton (21.–22.8.2020)

Bland 3 000 löpare får man verkligen smak på kämparandan längs strandsträckan vid Aura å och ön Runsala. Bassons dunkande och gemenskapen får även åskådaren att längta efter att snöra på sig löparskorna. 

3Nattloppet längs Aura å

Efter tians nyheter börjar somliga krypa till sängs, andra drar på sig löparskorna. Nattloppet (21.8.2020) längs Aura å är definitivt det skummaste löpevenemanget i Åbo – i det bästa av avseenden! Eller vad sägs om att släppa benen fria längs den lugna, folktomma åstranden, i hjärtat av den sovande staden? 

Det finns två sträckor att välja mellan, 5 km eller 10 km. Den längre sträckan är också öppen för lag. Bjud in andra som är kvällspigga och löpglada – ju fler desto roligare! 

4FightBack Run

FightBack (5.9.2020) Run är ett löpevenemang med stort hjärta som samlar hundratals glada deltagare varje år. Här släpper man löparglädjen fri för ett gott ändamål.

FightBack Run är nämligen ett välgörenhetsevenemang. Grundaren är f.d. freestyleskidåkaren Pekka Hyysalo och intäkterna går till Hyysalos projekt FightBack.

Det är inte svårt att komma på anledningar att delta, i synnerhet då man vet att Hyysalo själv är med och sprider inspiration och kämparanda till höger och vänster! Här är det dock noll press som gäller, det handlar om att ha kul!

5Challenge Turku

Är du en van triathlonidrottare eller kanske intresserad av grenen? Inget bättre tillfälle än Challenge Turku (31.7.–1.8.2021) för att komma igång med något som för många blir ett välgörande beroende! Det blir en helg fylld till bredden av sport: både proffs och amatörer från Finland och andra länder spurtar längs åstranden och simmar i Aura å.

Om du inte är helt redo att delta än kan du istället följa med den fartfyllda tävlingen från första parkett. Det blir spänning för hela slanten!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer