Ta dig fram i Åbo x 6

I Åbo och närområdena finns det många sätt att ta sig fram på. Sätt dig på en smidig stadscykel eller satsa på en snabb hyrbil.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Avis biluthyrning

Med hyrbil är det enkelt och bekymmersfritt att resa. Man behöver inte tänka på busstidtabeller eller långa avstånd, utan att kan köra runt fritt i Åbo med omgivning i en praktisk stadsbil, en rymlig familjebil eller till och med en minibuss.

Avis kontor finns på Åbo järnvägsstation, på flygplatsen och i Oriketo, så det går snabbt att få tag på en bil. Det finns även bilbarnstolar, GPS-navigatorer och tankningstjänster som tillval.

2Stadsbussarna

Åboregionens kollektivtrafik, det vill säga Fölis gula bussar, är ett piggt inslag i gatubilden i Åbo och ett enkelt sätt att färdas även längre sträckor. Med Föli kan man förutom i Åbo även resa till samma pris i S:t Karins, Lundo, Reso, Nådendal och Rusko.

På bussen kan du betala med resekort, kontanter eller mobilbiljett. Ett enkelbiljett kostar 3 € och ger rätt att byta buss under två timmar.

3Stadscyklar

Vad kan vara mer praktiskt än att cykla runt och uppleva staden? Föli, det gemensamma kollektivtrafikområdet i Åboregionen, införde våren 2018 Föli-cyklar, och numera är det omöjligt att inte stöta på dessa gula cyklar när man rör sig i staden.

Cyklarna är främst avsedda för kortvarigt bruk och för att snabbt förflytta sig från en plats till en annan, särskilt i centrum. Det finns flera cykelstationer runt om i staden, så man kan ta och lämna en cykel var än man befinner sig. Instruktioner om hur man registrerar sig och använder cyklarna finns på Fölis webbplats.

4Föri

Föri är åbobornas egen romantiska stadsfärja, som går över Aura å mellan Wechtersgränd och Tjärhovsgatan. Namnet Föri kommer antingen från det svenska ordet ”färja” eller det engelska ordet ”ferry”. Den älskade färjan har transporterat åboborna sedan år 1904, och enligt sägen kan man inte kalla sig för äkta åbobo om man inte har åkt med Föri.

Föri är ett roligt sätt att byta sida antingen ”tois pual jokke” (andra sidan ån) eller ”täl pual jokke” (den här sidan av ån). Överfarten tar cirka två minuter och under tiden kan man beundra Aura å och de vackra omgivningarna. Det är dessutom helt gratis – det är bara att hoppa på.

5Vattenbuss

Å hej å hå! Med Fölis vattenbuss tar man sig smidigt direkt från Aura å till Runsala och Beckholmen hela sommaren fram till mitten av september. Att åka med vattenbussen känns som ett äventyr med havsvinden som blåser och centrum som syns långt bort i horisonten. Rutten trafikeras av två båtar, det sympatiska m/s Ruissalo och det snäppet större fartyget m/s Jaarli.

Du kan använda Fölis rese- och turistkort eller betala kontant, precis som på bussarna. Med en enkelbiljett har man som vanligt rätt att byta inom Föli-trafiken i två timmar och man får även ta med en cykel gratis. 

6Funikularen

Har Åbo en bergbana? Det nyaste tillägget i Åbos lokaltrafik har uppmärksammats på många sätt i såväl dagspress som sociala medier.

Bergbanan vid Kakolabacken är lite som en modern kusin till stadsfärjan Föri. Runt om på staden har man också redan hört talas om berg-Föri.

Det är gratis att åka med bergbanan, och den är tillgänglig även för personer med nedsatt rörelseförmåga. Väl uppe på backen kan man njuta av utsikten och bekanta sig med det förnyade Kakolaområdet.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer