Tips på aktiviteter i juli i Åbo x 6

Sommaren i Åbo är som bäst just nu. Juli månad bjuder på allt från festivaler till tornerspel. Kolla in några spännande aktiviteter här!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Månskensbad på Samppalinna

Simning är väl ganska självklart en av de bästa sommaraktiviteterna. Har du redan testat på månskensbad på Samppalinna? Det är nånting extra spännande med att plaska runt i skymningen – denna speciella aktivitet tar simning till en helt ny nivå. Kanske inte en helt dum idé för en dejt?

Månskensbad på Samppalinna utebad ordnas under följande dagar sommaren 2019: 
​​​​​​​26.7. • 23.8. • 13.9.


2Tornerspel på Åbo slott

Under sommaren förvandlas gården kring Åbo slott till ett historiskt slagfält, när tornerspelen på Åbo slott utspelar sig (11–14.7.2019). Nyfikna åskådare får uppleva på nära håll hur rustningsprydda riddare kämpar mot varandra och svingar sina långa lansar för att klara olika uppgifter.

Tornerspelen bjuder på äkta medeltida tornerspelsgrenar, inklusive äkta rustningar och skyddsutrustning. Reglerna följer också de ursprungliga. Det handlar alltså om autentiska tornerspel – även om ingen stryker med på kuppen.

Grenarna är en utmaning och ibland verkar de till och med lite våldsamma. Uppgiften blir knappast lättare av att temperaturen inne i rustningarna kan stiga till över 70 °C. Puh! Om spelen känns lite för häftiga kan du också bekanta dig med riddarkulturen och tornerspelens värld under de guidade rundturerna och andra programpunkter på slottet.

3Airisto Classic Regatta

I juli bjuds alla seglingsentusiaster på en riktig godbit, när bryggorna vid Åbo Båtvarv fylls av stiliga segelbåtar under ett sommarveckoslut (18–20.7.2019). Här bjuds på riktig ögonfröjd och säkert också på mängder av seglarskor, men poängen med evenemanget är faktiskt en tre dagar lång kappsegling, Airisto Classic Regatta.

Den spännande tävlingen är en del av ett större seglingsevenemang, Baltic Classic Masters. Varning: risken att gripas av båtfeber under evenemanget är stor. Vi ansvarar inte för båtaffärer som gjorts i ett ögonblick av förvirring under evenemanget.

4Turku Food & Wine Festival

Turku Food & Wine Festival har verkligen förtjänat sin plats bland sommarevenemangen i Åbo. Som namnet säger är det här en festival för alla som gillar att äta och dricka gott – och det låter ju fantastiskt, eller hur? I år ordnas Turku Food & Wine Festival för tredje gången och i år kan du delta i evenemanget på Forum Marinums gård alldeles i slutet av juli (25–27.7.2019).

Du kan koppla av och ta det lugnt medan Åbos mest kända köksmästare trollar fram tallrik efter tallrik av otroliga läckerheter. Som matdryck väljer du ett glas friskt vin, en äkta hantverkscider eller en kall öl från något lokalt mikrobryggeri. Eller kanske två.

5Torgevenemanget Iltatori

Varje torsdag från juni till slutet av augusti fyller torgevenemanget Iltatori torget i Salo med hundratals torg- och loppmarknadsförsäljare, tusentals människor och ett glatt sorl. Plötsligt vill alla till Salo! Hit kommer det både folk från grannkommunerna och sommarstugefirare från regionen. Människovimlet bland försäljningsställena, torgkaféerna och loppmarknadsstånden är verkligen överraskande.

Efter att ha utforskat utbudet i stånden kan man nästan konstatera att det som inte finns på Iltatori i Salo behöver man troligtvis inte. Kvällen kröns av en gratiskonsert av en känd inhemsk artist mitt på torget. Evenemanget arrangeras av Suvisalo ry.

6DBTL

Fråga vem som helst i Åbo, DBTL (25–27/7 2019) och sommar hör ihop som sylt och munk. I år intar festivalen hjärtat av det historiska Åbo, Domkyrkotorget och intilliggande Braheparken. Tillbaka till rötterna, med andra ord. Eller var det inte här som staden Åbo hade sin början?

Artistgardet är en verklig who's who inom finländsk poprock, med storstjärnor som Eppu Normaali och Popeda, för att inte tala om listtoppare som Vesala och Sanni. Man kunde säga att det finns något för alla. Eller snarare: av varje sort för alla! Pricken över i:et är vyn över Aura å som lugnt flyter förbi, precis nedanför festivalområdet.

Publicerad | Uppdaterad