Tips på aktiviteter i augusti i Åbo x 8

I Åbo kan du i augusti lyssna på konserter under Åbo musikfestspel, vaka under Konstens natt och spurta i Paavo Nurmi Marathon. Sommaren är inte slut än, det finns mycket kvar att uppleva. Här är tips på aktiviteter i augusti, var så god!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Åbo musikfestspel

Genljud från dynamisk variation i Åbo slott och intima konserter på kulturplatser i Åbo – Finlands äldsta musikfestival ger ordentliga kickar när tonerna ljuder genom lyssnarens celler. 

Åbo musikfestspel anordnas redan för 60 gången (8–22/8 2019) – nu för första gången under den nya konstnärliga ledaren Klaus Mäkeläs ledning. På de beryktade gästabuden delar toppnamn inom den finska och internationella klassiska musiken musikens eufori under tiotals konserter. Aktuell information om programmet hittar du på evenemangets egen webbplats.

WWW

2Aura Fest

När sommaren redan spelar på sin sista vers, då kör festen igång på riktigt i Kuppisparken. Aura Fest (9–10/8 2019) har en tradition av att avsluta sommarsäsongen i Åbo med ett ordentligt party! 

Det är lummiga Kuppisparken som gör det hela. Här finns till exempel oändligt med gräsmattor där man kan sitta och träd som ger skugga. Bland årets artister finns namn som GasellitPyhimys och JVG. Bara den rapmusik som utlovas gör att man vill klicka sig till biljettförsäljningen direkt.

3Challenge Turku

Är du en van triathlonidrottare eller kanske intresserad av grenen? Inget bättre tillfälle än Challenge Turku (10–11/8 2019) för att komma igång med något som för många blir ett välgörande beroende! Det blir en helg fylld till bredden av sport: både proffs och amatörer från Finland och andra länder spurtar längs åstranden och simmar i Aura å.

Om du inte är helt redo att delta än kan du istället följa med den fartfyllda tävlingen från första parkett. Det blir spänning för hela slanten!

4Konstens natt i Åbo

Konstens natt i Åbo (15 augusti) hör till det bästa i augusti! Då sjuder det överallt i centrum och vid åstranden av olika slags evenemang och program. Med finns bland annat gallerier, affärer, restauranger och publikens egna överraskningar. Vandra runt i stan och njut av det blomstrande kulturutbudet, gatukonsten och uppträdandena till sena kvällen.

Konstens natt ordnas i år för 30 gången, inte så illa! Tillställningen breder den här gången ut sig allt mer i gatubilden, det lönar sig att hålla ögonen uppe för varje litet surr.

Titta närmare på programmet via den trespråkiga länken

WWW

5Paavo Nurmi Marathon

Vad passar väl bättre som avslutning på en idrottsfestival som bär den niofaldiga olympiska segraren Paavo Nurmis namn än en traditionell maraton? I samma idrottsgren som ”den flygande finnen” som växte upp i Åbo, som även tränade efter tåg, kan du utmana dig själv till max eller inhämta ny inspiration till löpning i ett tiotusenmeterslopp eller en halvmaraton. 

Bland 3 000 löpare får man verkligen smak på kämparandan längs strandsträckan vid Aura å och ön Runsala (17/8 2019). Bassons dunkande och gemenskapen får även åskådaren att längta efter att snöra på sig löparskorna. På barnens minimaraton sprudlar det av löparglädje: Yes, jag klarade det! 

6Alvar Aalto-veckan

Intresserar arkitektur? Alvar Aalto-veckan slår nämligen ned i slutet av augusti (23.8–1.9) i Åbo och Pemar. Evenemangen under den intressanta veckan består bland annat av rundturer, föreläsningar, utställningar och annat skojigt program kring arkitektur, design och boende.

Evenemangen ger en riktigt fin helhetsbild exempelvis av hur funktionalismen steg i land i Finland och hur Alvar Aalto har satt sin prägel på stadsbilden i Åbo. Låter lätt lite träaktigt, men är i själva verket förvånansvärt fascinerande.

WWW

7SHIFT Business Festival

SHIFT Business Festival (29–30/8 2019) är ett lite nördigt, men samtidigt alldeles oerhört coolt evenemang. SHIFT samlar tusentals framtids- och teknologiinriktade trendskapare inom företagsvärlden i Finland och utomlands, som delar med sig av sina tankar och idéer. I år ordnas evenemanget vid Åbo Båtvarv, där besökarna bjuds på en rejäl dos inspiration och möjligheter – alla de spännande talarna inte att förglömma.

Men kom ihåg att SHIFT också bjuder på äkta festivalstämning vid sidan om det affärsbetonade programmet. Tjusiga dekorationer, medryckande musik och extrema konstinstallationer visar att inte heller ett företagsevenemang nödvändigtvis måste vara tråkigt och uppstyltat.

8Forneldarnas natt

Forneldarnas natt firas som traditionen bjuder den sista lördagen i augusti (31/8 2019). Nu när sommaren nästan är slut vilar lite vemod i luften, men också något sagolikt. Forneldar tänds längs Östersjöns kust för att symbolisera Östersjöländernas gemenskap och påminna oss om vår historia och vårt kulturarv som hör samman med havet. Evenemanget går av stapel parallellt med den venezianska aftonen, det vill säga avslutningen på båt- och stugsäsongen, som också firas i slutet av augusti. Hela veckoslutet är alltså en enda fest.

Forneldarnas natt firas runt om i Åbotrakten och skärgården, och åtminstone i Nådendal har evenemanget blivit något av en höjdpunkt för sensommarsäsongen. Det här veckoslutet är det skäl att ge sig ut på en båttur, för forneldarna är en imponerande syn sett från havet.

Publicerad | Uppdaterad