Tips för dig som börjar studera i Åbo x 8

Fick du studieplats i Åbo? Grattis! Åbo är nog en av de bästa städerna i universum att studera och bo i. Här får du goda tips som gör att allting känns mycket mindre förvirrande i början. Innan du vet ordet av har du blivit helt hemmastadd, en Åbobo bland andra! Välkommen till Åbo!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kultur så det förslår

Det finns massvis med fritidsnöjen i Åbo som är både trevliga och plånboksvänliga.

Kulturutbudet i Åbo är helt vansinnigt bra, ett av landets bästa. Och kolla här: man får studeranderabatt till en massa museer och teatrar, och kommer in helt gratis på så gott som alla konstgallerier!

Pro tip: Åbo Stadsteater säljer sista minuten-biljetter till dagens föreställningar för 10 €, måndag till torsdag. Kom ihåg att ta vara på dem!

WWW

2Pricka in!

Evenemangskalendern i Åbo är helt späckad. Konserter, idrottsevenemang, festivaler, performance, marknader... utbudet är enormt. Till de största hör Ruisrock, tornerspelen på Åbo slott, DBTL och ILMIÖ, för att nämna några få.

Utöver alla välkända evenemang kommer det dessutom nya coola happenings hela tiden. Bland höjdarna i år fanns till exempel nya musikfestivalen Kesärauha, street food-festivalen Vegånia som handlar om vegansk mat, och musikevenemanget VØLUME.

3Bästa pluggställena

Förr eller senare börjar läxorna och tenterna hopa sig. Bli inte insnöad i din ensliga etta, hitta en lite mer inspirerande miljö för skolgrejerna.

Tiirikkala är ett café med fullständiga rättigheter där du hittar en massa mysiga hörnor att sjunka ner i, plus helt gudomligt kaffe. Andra trevliga ställen är Café Victor på konstmuseet och Café Art vid åstranden. Hitta ett lugnt bord och beställ något gott, så är flowen så gott som garanterad. Kanske en kanelbulle?

Om du istället vill ha tystnad omkring dig och inte vill distraheras av goda dofter går du raka vägen till huvudbiblioteket. Här finns massvis med luft och lugn att koncentrera sig. Inte konstigt att det är så många som väljer bibban.

4Sevärdheter 101

Läs vidare så får du koll på sevärdheterna i din nya hemstad. Spana in åtminstone följande ställen så har du något att berätta för tanterna och farbröderna där hemma.

Posankka, denna underliga korsning mellan gris och anka, måste upplevas. Vi vet – den är jättekonstig. Men på ett lite gulligt sätt. Följande måste är en tripp över Aura å med Förin, den lilla orangefärgade stadsfärjan (Första resan med Förin är i själva verket som ett Åbodop. Först efter den kan man kalla sig för Åbobo).

Annat på checklistan: Funikularen, Kakola, Åbo slott, saluhallen, domkyrkan och Gamla Stortorget.

5Båtrestaurangerna <3

Bäst i Åbo är nog den unika båtkrogskulturen och den avslappnat europeiska atmosfären vid åstranden. Du hittar helt enkelt inget liknande någon annanstans.

Det vilar något underbart uppsluppet, muntert och gemytligt över båtkrogarna i Aura å. Förenklat kan de väl beskrivas som en kombination av båt och uteservering, men de är så mycket mer. Båtrestaurangerna hör till nationallandskapet i Åbo – bara föreställ dig åstranden utan dem. Det går inte!

Ett av de populäraste evenemangen för studerande är faktiskt en båtrunda där man samlar stämplar för att avlägga den (mer eller mindre) officiella examen Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto, AATU.

6Gör dig bekant med Åbo

Toispual jokke, tälpual jokke – det kommer du att höra ofta. Det är Åbodialekt och betyder ”på andra sidan ån” och ”på den här sidan ån”. Okej, så vilken sida menas då? Lugn, detta och mycket annat klarnar när du läser vidare. Som stad är Åbo kompakt och jättelätt att navigera sig fram i. För att komma från A till B kan du oftast promenera eller cykla, till exempel med en av stadens Fölicyklar.

De centrala delarna av Åbo har Salutorget som hjärta (som för närvarande är en enda stor grop), så lär dig genast att hitta dit. Då är du redan en bra bit på vägen! Aura å delar stan mitt itu och regeln är enkel: sidan med Salutorget är toispual (andra sidan), sidan med domkyrkan är tälpual (den här sidan).

Det är en och annan som råddar med alla broarna i centrala Åbo i början. Oroa dig inte, du kommer att lära dig dem också. Börja med att lära dig vägen hemifrån till campus och närbutiken. Det dröjer inte länge förrän du kan peka turister mot Åbo slott med bindel över ögonen.

7#vainturkujuttuja

Okej okej, vi tar det viktigaste först: Hesburger är helig. Dissa aldrig Hese inför en Åbobo. Kom dessutom ihåg att i Åbo heter en berlinermunk biskopsmunk eller piispis, piispanmunkki, på finska. Så är det bara. En lokal delikatess att testa är russinkorv.

Av någon anledning verkar det dessutom råda någon sorts marknadsmani i Åbo, det hålls marknad stup i kvarten: Strömmingsmarknaden, Medeltidsmarknaden, Internationella stormarknaden... You name it, we have it. Bara att acceptera att åstranden är helt smockfull varje gång det är marknad. Lär dig också att tycka om strömming. Och marknader överlag. Du är Åbobo nu.

Förresten så är det just i Åbo där julfreden utlyses på julafton. En tradition med anor från 1300-talet, ganska coolt. Till det ikoniska i Åbo hör dessutom nattklubben Dynamo samt flera barer som döljer sig bakom lustiga namn, bl.a. Banken, Apoteket, Skolan och Kuka.

8Kiss My Turku

Vill du läsa mer om Åbo? Här på Kiss My Turku hittar du allt du behöver veta om program, evenemang och annat skoj. Klicka på den röda knappen så kommer du till startsidan.

På riktigt? ​​​​Helt på riktigt.​​​​​​​

WWW

Publicerad | Uppdaterad