Till Muminvärlden för full maskin!

Fråga vilket barn som helst – att besöka Muminvärlden är sommarens höjdare! Låt oss föreslå en trevlig twist på besöket: kom med ångbåt från Åbo. Läs vidare så får du veta varför vi rekommenderar det så varmt.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tove Jansson älskade havet och skärgården

Skaparen av muminberättelserna, Tove Jansson, hämtade mycket inspiration från havet i sin konst. I hennes ursprungliga teckningar och målningar ser man bl.a. vitskummande vågor, kobbar, båtar och fyrar. Havet i Tove Janssons konst är ofta vilt och stormigt. Vinden härjar, vågorna rullar stora och häftiga.

Tove Jansson tillbringade varje sommar i Pellinge skärgård utanför Borgå, först som barn och senare tillsammans med sin livskamrat Tuulikki Pietilä. Inte så konstigt att Pellingelandskapen och den finländska skärgården finns med på ett eller annat sätt i Janssons sagor!

Muminhuset påminner om en fyr

Om du inte är så bekant med mumintrollen kan det ändå hända att du har sett Muminhuset, det känner de flesta igen. Följande är det dock inte alla som vet: Muminhuset liknar en båk som en gång i tiden stod på ön Glosholm i Pellinge. Den togs ner under andra världskriget så att inte fiendens flygplan skulle kunna använda den som landmärke.

När vi tittar på en gammal bild av båken ser vi att det måste ha varit här Tove Jansson hittade inspirationen till mumintrollens boning: konstruktionen är rund och tornliknande och har ett konformat tak. Det går inte att ta miste på likheten!

P.S.: Det finns ett äldre ”Muminhus” längre ut i skärgården utanför Åbo, på Källskär. Det är lusthuset på ön, byggt av friherre Göran Åkerhielm, som bär detta smeknamn. Tove Jansson var en av ”Grevens” vänner som besökte ön och lusthusets takpannor fångade hennes särskilda intresse. Hon lär ha använt dem som inspiration i sina första miniatyrmodeller och de har även inspirerat Muminhuset i Muminvärlden.

​​​​​​​PPS.: Undrar du vad en båk är för något? Båk eller känningsbåk är ett fyrliknande sjömärke utan ljus. Många gamla fyrar har byggts om till båkar genom att fyrljuset ersätts med ett tak.

 • Det bästa i Muminvärlden?

  ”Våra barn tycker att det är lika spännande varje gång Muminhuset kommer fram efter sista kröken. Visst är det något i mig själv som också tar ett litet glädjeskutt när jag ser det!”
   – Sanna, 37 år

Ångbåten Ukkopekka är ett äventyr

Sommartid går det att ta sig från centrala åstranden i Åbo raka vägen till fotgängarbron som leder till Muminvärlden. På denna sida av bron befinner du dig i Nådendals gamla stadsdel som också den är en sevärdhet.

Stig ombord på s/s Ukkopekka i Skärgårdsbåthamnen i Åbo så är ni framme i Nådendal knappt två timmar senare. En sjöresa som blir ett minne för livet.

Ukkopekka är en äkta ångbåt, den enda av sitt slag på Finlands havsvatten. Resan med det mer än 80 år gamla ångfartyget är ett kliv in i en svunnen, mjukare tid, före bullriga dieselmotorer.

Det är just med tanke på Muminvärldens besökare som Ukkopekka gör två dagliga resor till Nådendal från Åbo, och ombord har man tänkt särskilt mycket på barnen. Under sjöresan får alla barn tillsammans med en besättningsmedlem gå på jakt efter en guldglittrande skatt som ligger gömd ombord. Under skattjakten tittar de in på alla möjliga roliga ställen som de andra passagerarna kanske inte är medvetna om. 

Världens vackraste skärgård

Från Skärgårdsbåthamnen i Åbo, en bit upp för Aura å, glider s/s Ukkopekka mot havet och fjärden Erstan med gästhamnen i Nådendal som slutdestination. På vägen ångar den förbi bl.a. Suomen Joutsen, Åbo slott, de vackert utsmyckade trävillorna på Runsala, skäret Loistokari och bron Ukko-Pekka.

Väl framme får ni beundra gästhamnen omgiven av trähusidyllen i hjärtat av Nådendals gamla stadsdel. De prydliga husraderna och detaljerna är som tagna ur en saga.

I en av de gamla trävillorna (Brunnsgatan/Kaivokatu 5) hittar du en förtrollande Muminservering: 
Det förunderliga caféet. Inredningen är full av förunderliga detaljer, färg och fantasi. Hunden Ynk har sin hundkoja ute på gården, Bisamrottan ligger och vilar sig i hängmattan och en otrolig samling Muminmuggar gläder ögat.

 • Det bästa i Muminvärlden?

  ”Otroligt vad duktiga de unga sommarjobbarna är som gör muminfigurerna så levande. Och överlag gillar jag att stämningen är så glad och naturen så nära i Muminvärlden.”
  – Eero, 40 år

  ​​​​​​​ "Stinky grävde sig i näsan, mamma tyckte att det var lite konstigt."
  – Okke, 3 år 

Hälsa med en kram

Muminvärlden är känd som stället i Nådendal där man får krama alla härliga figurer ur Tove Janssons sagor. Och det stämmer precis!

Men det var inte allt… Väl värt att veta är också att Muminvärlden är anlagd på en av bortåt 40 000 öar som ingår i Åbo skärgård.

Ön där Mumintrollen bor heter Kailo och ligger några få minuter över fotgängarbro utanför gamla stan i Nådendal. Även så är Kailo en del av skärgården: vinden blåser från havet, vågorna glittrar och vassen vajar nära Muminvärldens badstrand. Gör en vassbåt och se den flyta alldeles nära Dronten Edvard och Muminfamiljens badhus!

En annan nyhet 2019 är Snorkens uppfinnarpark nära stranden. Bekanta dig med Snorkens egna uppfinningar och se vad du själv hittar på. Här får du släppa loss snickarglädjen! Även dockteater finns på programmet.

Visst låter det som en perfekt sommardag tillsammans med familjen?

LÄS MER OCH KÖP BILJETTER

Artikeln är skriven i samarbete med Muminvärlden.
Text Liina Komi. Video och foto: Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad