Mycket att göra oavsett väder x 3

Man behöver inte titta på väderprognosen om man väljer en väderoberoende aktivitet. Bege dig till biosalongen för att koppla av eller till simhallen för att plaska.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Finnkino Kinopalatsi biograf

Åbos biograf nummer ett, Finnkino Kinopalatsi, ligger bara några steg från Salutorget. Det har bedrivits biografverksamhet på samma plats på Köpmansgatan sedan 1927, då en biograf med namnet Kinola började med bio här. 

Vill du sätta guldkant på ditt biobesök? Då ska du välja någon av våra premiumsalar. Den överlägsna iSense-tekniken borgar för en klart bättre bioupplevelse. Om du köper biljett i förväg kan du passa på och beställa snacksen på samma gång. Baren uppe på andra planet säljer viner, mousserande viner och öl.

2Impivaara simhall

Till alla vattenmonster: Finlands största simhall finns i Åbo. Med åtta bassänger kan man välja och vraka var man ska plaska, oavsett om man är en skicklig simmare eller fortfarande har simärmarna på. Bassängerna och lokalerna är uppkallade efter Aleksis Kivis klassiska verk Sju bröder. 

Man kan även kombinera simutflykten med träning på gymmet. Man får tillgång till bad och gym till samma pris och även i bassängerna finns det många träningsmöjligheter, exempelvis vattengympa med instruktör och egen vattenträning. Efter allt stoj i vattnet smakar det gott med exempelvis en biskopsmunk eller en matig sallad på kafé Otava.

3Huvudbiblioteket i Åbo

Huvudbiblioteket i Åbo som färdigställdes 2007 förenar den moderna den nya vingen med senrenässansen i huvudbyggnaden från 1800-talet. Helheten, som är ritad av Asmo Jaaksi, är en ny tolkning av den institution som kallas för bibliotek; tidigare läste man och lånade böcker här, men numera kan man kan också gå på kulturevenemang, låna musikinstrument, skriva ut med en 3D-skrivare och läsa dagens tidning på över hundra språk på biblioteket. På innergården till biblioteket finns Miina Äkkijyrkkäs verk av en stor ko och det mycket trevliga Café Sirius.  

Inomhusutrymmena på biblioteket kan beskrivas som underland för kunskap i många våningar, där Jaaskis rosade arkitektur visar en viktig del. På huvudbiblioteket möts kultur, stadsbor, turister, studerande och barnfamiljer på ett smidigt sätt. 

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer