Teater och dans i Åbo x 10

Åbos kulturliv består både av dans, teater och dansteater. Besök Finlands äldsta teater eller ta reda på vad den moderna dansen kan bjuda på.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Aura of Puppets

Trodde du att dockteater bara var underhållning för barn? Inte alls. Ett bevis på det är nätverket för yrkesverksamma inom dockteater Aura of Puppets, som har som mål att glänta på dörren till mångfalden hos denna lustiga konstart och föra dockteatern närmare publiken.

Artister of AofP tar i sina verk verkligen kreativiteten och fantasin till nästa nivå. Det finns även underhållning för barn, men upphovsmakarna är särskilt kända för sina verk riktade till vuxna. De personliga figurerna och den medryckande historien får en att dras med så till den grad att man glömmer bort att det är dockor och inte riktiga skådespelare. 

OBS! Åbo International Puppetry Festival TIP -Fest (6–10/11 2019) 

www

2Aurinkobaletti

Aurinkobalettis hemmascen ligger vid Aura ås strand, i den kulturhistoriskt värdefulla solgula fabriksfastigheten Manilla. Här lever och blommar den moderna dansen! 

Man började med nutidsbalett, men numera är Aurinkobaletti kända som en mångsidig och skicklig modern dansgrupp som med sin verksamhet vill betona att nutidsdansen tillhör alla. Aurinkobalettis konstnärliga ledare är dansaren-koreografen Urmas Poolamets, men varje år kan man även se verk av gästkoreografer.

3Ehkä-produktionen

Är du intresserad av en workshop med elektronisk musik, en festival med experimentell musik eller danslektioner? Centret för nutidskonst Kutomo, som ligger i en gammal väveribyggnad, är en plats som man kan föreställa sig att man hittar i Berlins trendiga hipsterkvarter. Lyckligtvis behöver man inte åka ända till Berlin, för den platsen finns på gångavstånd från Åbo centrum.

Kutomo drivs av den konstnärsdrivna Ehkä-produktionen som möjliggör och producerar verk av artister inom modern dans och framställningskonst samt evenemang och workshoppar På Kutomo kan man utöver danskonst även se verk inom bildkonst, performance samt musik och ljudkonst. 

4Dansteatern ERI

På dansteatern ERI blir dans, konst och musik till en förtjusande helhetsupplevelse. Teatern är känd för sina imponerande och säregna dansverk även internationellt, och dess grundare Tiina Lindfors, Lassi Sairela och Eeva Soini har en synlig roll i verken såväl som dansare, manusförfattare och koreograf.

Eris verk behandlar intressanta teman, som både berör och får en att skratta. Teaterns 30-årsjubileum 2019 inleds snyggt med verket Polttopiste (Brännpunkten), som har skapats i samarbete med författaren Tommi Kinnunen. Även det hyllade verket Passio gör comeback. Senare på våren ser vi även Alice i underlandet.

5Åbo Svenska Teater

Precis i hörnet av Salutorget ligger Finlands äldsta teaterhus, Åbo Svenska Teater. Teatern, som byggdes år 1839, bär på en imponerande dos av teaterkonstens historia och den känslan förmedlas direkt när man stiger in i entrén. I synnerhet takkronan och takmålningen från 1800-talet i teatersalongen liksom de många förgyllda dekorativa detaljerna får en att tappa hakan.

Hemspråket för teatern som verkar i ett av stadens vackraste byggnader är svenska, och alla operor, musikaler och talpjäser på stora scenen textas på finska så att föreställningarna passar en bredare publik. Här bjuds det på levande konst – programmet hittar du på teaterns webbplats.

6TEHDAS Teater

TEHDAS Teater är uppiggande annorlunda och väcker och inspirerar sin publik precis som konst bör göra. 

TEHDAS Teater ligger i den stämningsfulla fabriksfastigheten Manilla, precis vid Aura ås strand och är en scen för fördomsfria öppningar och alternativ teaterkonst. På repertoaren står modern teater, performance och dockteater – programmet hittar du på teaterns webbplats. Det finns även många föreställningar för barn. 

7Samppalinna sommarteater

Den gamla kvarnen sticker fram mellan träden och utsikten är svindlande när man går uppför backen. Vid kvarnens fot ligger Samppalinna sommarteater, som har bjudit på skicklig underhållning i sommaråbo i över femtio års tid. Det är något nostalgiskt och varmt över platsen – något så typiskt för Åbo. Sommarteatern är lika mycket en del av sommaren som jordgubbstårta!

8Åbo Unga Teater

Åbo Unga Teater ligger invid centrum, i det gamla stentryckeriet på Ursinsgatan. Teatern är dock inte alls ung, för den har organiserat teaterverksamhet för barn och ungdomar i nästan 50 år. I produktionen ingår såväl klassiker som komedier och programutbudet passar alla åldrar.

Här kan barn och ungdomar göra otroliga rollprestationer, fantasin har inga gränser – och det sparas inte på skrattsalvorna under repetitionerna. Genom att bryta rutinerna gör man det fartfyllt för barn och ungdomar i olika åldrar att lära sig under ledning av proffs, vilket gör den här teatern speciell.

9Linnateatteri

”Hos oss behöver man inte vara på sin vakt” säger Linnateatteri, och det är också precis så. Till Linnateatteri kommer man verkligen för att trivas. Komedier spelar man här med bravur, och man får verkligen skratta. Utöver föreställningarna finns det även ett passande utbud av konserter och ståupp-föreställningar. 

På Slottsgatan finns den stämningsfulla Teaterrestaurangen och på sommaren underhålls publiken på en övertäckt gårdsscen. I de historiskt intressanta Domino-lokalerna på Trädgårdsgatan förenas Sydvästra Finlands Lantmannahus, som är ritat av Alvar Aalto och byggt på 1920-talet och Dominosalen, som i många år har fungerat som biograf.

10Åbo stadsteater

Åbo stadsteater ligger i en teaterbyggnad som färdigställdes 1962, vars imponerande teatertorn är ett av Aura ås landmärken. Totalrenoveringen av teatern blev klar 2017 och lyckades även med det svåraste: även om byggnaden är full av ny teknik har man bevarat den ursprungliga prägeln.

På stadsteaterns tre scener ser man såväl drama som komedi, musikaler och barnpjäser – var så god och titta på programmet på webbplatsen! Teatern anordnar även guidade turer bakom kulisserna.

Publicerad | Uppdaterad