Teater i Åbo x 9

Teaterutbudet i Åbo är fantastiskt! Besök Finlands äldsta teater eller ta reda på vad dockteatern har att bjuda på.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Aura of Puppets

Trodde du att dockteater bara var underhållning för barn? Inte alls. Ett bevis på det är nätverket för yrkesverksamma inom dockteater Aura of Puppets, som har som mål att glänta på dörren till mångfalden hos denna lustiga konstart och föra dockteatern närmare publiken.

Artister of AofP tar i sina verk verkligen kreativiteten och fantasin till nästa nivå. Det finns även underhållning för barn, men upphovsmakarna är särskilt kända för sina verk riktade till vuxna. De personliga figurerna och den medryckande historien får en att dras med så till den grad att man glömmer bort att det är dockor och inte riktiga skådespelare. 

2Saaristo-ooppera

Bara ett tips: ibland är det skönt att bege sig till operan för att finna sig själv. Saaristo-ooppera är ett litet operasällskap som bildades av operasångerskan Päivi Nisula. Det vill säga precis ett så intimt alternativ att tröskeln till att bekanta sig närmare med operans värld blir låg. Och upptäcka hur fantastiskt det faktiskt är med opera.

I Saaristo-oopperas fantastiska verk kombineras opera och teater på ett skickligt sätt. Föreställningarna hålls omväxlande i Åboregionen och på andra håll i västra Finland. För aktuellt program - se webbplatsen!

©​​​​​​​ Robert Seger & Matti Vahtera

3Åbo Sommarteater

Får en att jubla – precis så kan man beskriva Åbo sommarteater. Stämningen på den professionella sommarteatern för hela familjen mitt i den lummiga parken på Vårdberget är varm och äkta, och personalen är riktigt sympatiska. Gamla fördomar om att sommarteater endast är ett nöje för gamla tanter krossas på ett ögonblick. Varför har man inte insett det tidigare?

Föreställningarna är fulla av kvicka och humoristiska repliker och underhållande musikaliska uppträdanden. Den glada stämningen smittar av sig, så man ler hela vägen hem. Mer av det här, tack!

Andra bilden från vänster: Jere Satamo

4Åbo Svenska Teater

Precis i hörnet av Salutorget ligger Finlands äldsta teaterhus, Åbo Svenska Teater. Teatern, som byggdes år 1839, bär på en imponerande dos av teaterkonstens historia och den känslan förmedlas direkt när man stiger in i foajén. I synnerhet takkronan och takmålningen från 1800-talet i teatersalongen liksom de många förgyllda dekorativa detaljerna får en att tappa hakan.

Hemspråket för teatern som verkar i ett av stadens vackraste byggnader är svenska, och alla operor, musikaler och talpjäser på stora scenen textas både på svenska och finska så att föreställningarna passar en bredare publik. Här bjuds det på levande konst – repertoaren hittar du på teaterns webbplats.

5TEHDAS Teater

TEHDAS Teater är uppiggande annorlunda och väcker och inspirerar sin publik precis som konst bör göra. 

TEHDAS Teater ligger i den stämningsfulla fabriksfastigheten Manilla, precis vid Aura ås strand och är en scen för fördomsfria öppningar och alternativ teaterkonst. En professionell indieteater som satsar på tvärkonstnärligt samarbete, samtidsteater och ny dockteater. Det finns bl.a. föreställningar som är barnvänliga! På webbplatsen hittar du säsongens repertoar.

6Samppalinna sommarteater

Den gamla kvarnen sticker fram mellan träden och utsikten är svindlande när man går uppför backen. Vid kvarnens fot ligger Samppalinna sommarteater, som har bjudit på skicklig underhållning i sommaråbo i över femtio års tid. Det är något nostalgiskt och varmt över platsen – något så typiskt för Åbo. Sommarteatern är lika mycket en del av sommaren som jordgubbstårta!

7Åbo Unga Teater

Åbo Unga Teater ligger invid centrum, i det gamla stentryckeriet på Ursinsgatan. Teatern är dock inte alls ung, för den har organiserat teaterverksamhet för barn och ungdomar i nästan 50 år. I produktionen ingår såväl klassiker som komedier och programutbudet passar alla åldrar.

Här kan barn och ungdomar göra otroliga rollprestationer, fantasin har inga gränser – och det sparas inte på skrattsalvorna under repetitionerna. Genom att bryta rutinerna gör man det fartfyllt för barn och ungdomar i olika åldrar att lära sig under ledning av proffs, vilket gör den här teatern speciell.

8Linnateatteri

”Hos oss behöver man inte vara på sin vakt” säger Linnateatteri, och det är också precis så. Till Linnateatteri kommer man verkligen för att trivas. 

Linnateatteris bravur är avslappnade middagar med komedi som underhållning – man är mer än välkommen att skratta högt! Sällskapet har även ett trevligt utbud av konserter och ståuppföreställningar, och givetvis teaterföreställningar för barn.

Linnateatteris historiskt intressanta lokaler förenar Sydvästra Finlands Lantmannahus, ritat av Alvar Aalto och byggt på 1920-talet, och Dominosalen, en lokal som bl.a. har fungerat som biograf och som från och med hösten 2019 inrymmer en teaterrestaurang. Nästa sommar ser vi Linnateatteri på Runsala evenemangsvarv.

9Åbo stadsteater

Åbo stadsteater står på paradplats i åstrandens famn, dess kännetecknande teatertorn ett självklart inslag i det urbana landskapet. Åbo stadsteater är en av Finlands största, och har en mycket bred repertoar. På teaterns tre scener visas allt från musikal till kvalitetsdrama och ståuppkomik, och det ordnas även konserter.

Scenerna och de övriga publikutrymmena hyrs även ut för fester och sammankomster. Teatern ordnar mycket uppskattade guidade rundvandringar i kulisserna, rekommenderas varmt!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer