Sommarturer – hur tar man sig till världens vackraste Åbo skärgård?

INTE FÖR ATT DET ÄR NÅGOT FEL PÅ MEDELHAVET, MEN DET ÄR ÄNNU STÖRRE ATT TILLBRINGA EN DAG I SOLEN PRECIS UTANFÖR ÅBO. SKÄRGÅRDSHAVET MED SINA ÖVER 40 000 ÖAR OCH SKÄR SÄGS BLAND ANNAT VARA VÄRLDENS VACKRASTE. ÅK HIT, LÅT DIG ÖVERRASKAS OCH BLI FÖRTJUST!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Det finns många olika sätt att ta sig till Åbo skärgård, och man behöver långt ifrån alltid ta sig fram med egen båt. Det går broar och färjor över till bebodda öar. Färjorna går sina egna turer enligt tidtabellerna. Man kan också åka på olika skärgårdskryssningar från bland annat Åbo och till den omgivande skärgården i Åbo, såsom Runsala och Hirvensalo, tar man sig även med regionaltrafiken, med vattenbussen Föli. 

Det finns alltså många olika sätt – men det har tidigare varit lite svårt att få grepp om helheten. Redan sommaren 2021 kommer explorearchipelago.fi till undsättning. Där finns skärgårdens alla resmål, förbindelser och tidtabeller samlade på samma webbplats. Beräknas öppnas i juni.

P.S. Coronasituationen kan påverka förbindelserna och öppettiderna även i skärgården. Kontrollera de aktuella uppgifterna i resmålens egna kanaler innan du beger dig dit.

Några fina turer i skärgården

S:t Olofs sjöled – För tusen år sedan reste vikingakungen Olof i nuvarande Norden för att missionera med den kristna tron och bygga kyrkor. Efter sin död helgonförklarades han. 

Tro det eller ej, men den historiska pilgrimsleden som fått sitt namn efter S:t Olof är en fin inramning även till en mer världslig vandringstur. Leden går från Åbo domkyrka via Åbo skärgård och Åland ända till Trondheim i Norge. Man behöver naturligtvis inte vandra hela leden från början till slut – välj gärna en del av den och njut av skärgårdslandskapet och allt det har att bjuda på längs vägen i lugn och ro.

Skärgårdens Ringväg 25 år – ringvägen vid havet fyller år! Ringvägen runt skärgården är fortfarande cirka 250 kilometer och längs vägen finns det gott om broar, öar, färjor, byar, kyrkor, röda stugor, badstränder, övernattningsställen och god mat. Vad kan en människa mer behöva? Jo, en cykel. Och lagom med tid på sig. Med bil klarar du av hela rutten på en dag, men vem har bråttom i de här scenerierna?

Lilla Ringvägen – Om det räcker med något lite mindre finns Lilla Ringvägen, som är på drygt hundra kilometer. På fastlandssidan går Lilla Ringvägen längs samma rutt som Skärgårdens Ringväg, men vid Skärgårdshavet viker den av till Rimito i Nagu via Själö. Själö är för övrigt en fantastisk plats: Från och med 1600-talet förvisade man spetälskesjuka hit, som fick ta med sig bräder till sin egen likkista från fastlandet. När spetälskan försvann började man ta andra marginaliserade människor hit, såsom lösdrivare och ”galningar”.

Lästips: Om du vill göra en tidsresa till Själö bör du läsa Katja Kallios bok Yön kantaja (på finska). Den missanpassade Amandas hjärtknipande historia utspelar sig främst på Själö och i Åbo, i en tid då det särskilt för kvinnor var viktigt att rätta in sig i ledet.

 

Kustrutten – Ett par hundra kilometer av det bästa med naturen och kulturen på en cykeltur som även går genom Kimitoöns landskap. Längs vägen finns bland annat tre nationalparker och fyra brukssamhällen från Dalsbruk till Tykö, Kirjakkala och Mathildedal.

En av de delar som ofta betraktas som Kustruttens mest hänförande är havsrutten från Kasnäs på Kimitoön till Hangö. Den sker på vatten och lockar till avstickare längs resan till alltifrån Rosala Vikingacentrum till Örö kustfort och Bengtskärs fyr. Före Kasnäs på Kimitoön bör man åtminstone åka till herrgården Sagalund som byggdes av mecenat Amos Anderson och ön Högsåra som tsar Alexander lll en gång förälskade sig i. Den ligger en kort färjetur från huvudön och är tveklöst värd ett besök enbart för att besöka Farmors Café.  

Eurovelo 10 – Eurovelo-rutterna är rutter över hela Europa genom fantastiska landskap och sevärdheter planerade för dem som tycker om att cykla. En av rutterna, nummer 10, går genom hela Östersjön och följer en del av resan även Skärgårdshavets stränder längs samma sträcka som Kustrutten.  

Andra cykelturer i skärgården – Det finns massor med vackra turer! Här ser du vart du ska bege dig med cykeln. Bekanta dig med segelbåtarnas historia på Västanfjärden, ät god mat i Högsåra, gör en avstickare runt Dragsfjärden eller gör en tidsresa till vikingarnas Hitis och Rosala. 

Naturstigar i skärgården – Det finns tiotals naturstigar över hela skärgården och längs dem kan man ofta även uppleva mycket kultur och historia. De kortaste naturstigarna kan man även gå med småbarn, medan man på de längre redan får en pilgrimskänsla långt bort från den onda världen. Du hittar Kimitoöns naturstigar här och Pargas naturstigar här.

Skärgårdens smakrutt – Skärgården får det även att vattnas i munnen och tåras i ögonen på gastronomer. Där hittar du sommarens första och bästa färskpotatis, färsk rökt fisk, sött skärgårdsbröd och paradisiska läckerheter från trädgården. Sitt en stund och njut på lokala restauranger och kaféer eller ta med dig kontanter och en kylväska och botanisera bland alla försäljningsbodar. Missa inte Skärgårdens smakrutt – längs med den hittar du såväl ett musteri som ett rökeri och en vingård!

Du äger själv lyckan – och allt annat kan du hyra

10bikes  – Du behöver inte köpa någon cykel för att åka på cykeltur i Åbo skärgård. Det finns ett alldeles utmärkt litet uthyrningsföretag i Åbo som hyr ut elcyklar både till terräng och landsväg. 10Bikes anordnar även cykelsafari i Åbo med omnejd, exempelvis längs S:t Olofs sjöled.   

Katve – En strålande nyhet för sporadiska vandrare: nu kan du även hyra vandringsutrustning. Hos Katve får du alltid splitter ny utrustning som är underhållen och i sortimentet ingår alltifrån tält till stormkök. Allt är färdigt och nedpackat i en ryggsäck – du tar bara med dig mat och kläder.

Text Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Foton Kim Allen-Mersh, Visit Turku och Visit Kimitoön.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer