Sommarens roliga rundturer x 10

Ta Åbo i besittning genom en utflykt.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Visit Turku anordnar olika rundturer, både med guide och på egen hand, på vilka man utforskar staden ur olika synvinklar. Förutom rundturerna kan man utforska Åbo och dess närområden med exempelvis kanot eller från cykelsadeln.

Här presenteras några av sommarens roliga rundturer.

1Riverside Walk

Åboborna älskar sin lummiga, levande åstrand över allt annat. Inte konstigt att det har vuxit fram en helt egen urban kultur som har Aura å som pulsåder! Guiderna som leder Riverside Walk tar denna känsla till sitt hjärta. På rundvandringen får du njuta av den sköna promenaden och höra om de urbana konstverken, de historiska byggnaderna och de övriga kulturella sevärdheterna. En mini-Åbotour man inte glömmer i första taget.

Turer från 1/7.

OBS! Det finns ett begränsat antal platser för turer. Du kan säkra din plats genom att köpa biljetter i förväg i Visit Turku nätbutik eller i turistinformation.

2Hitta Gamla Åbo

Gamla stan i Åbo är en plats väl värd att bekanta sig närmare med och som man verkligen bör ta i besittning. På rundturen Hitta Gamla Åbo får du ett tvärsnitt av de viktigaste platserna och lär dig intressanta fakta om Åbos historia. Efter rundturen känner du Gamla Stortorget och miljön runtomkring som din egen ficka. Man får skryta.

Turer från 2/7.

OBS! Det finns ett begränsat antal platser för turer. Du kan säkra din plats genom att köpa biljetter i förväg i Visit Turku nätbutik eller i turistinformation.

3Food Walk

Detta är ett måste för alla som älskar god mat. Föreställ dig ett handplockat urval där du under samma promenad får smaka på det allra bästa som Åbos restauranger har att erbjuda. Varsågod – Food Walk! Så här fungerar det: av tio restauranger väljer du fem. Sedan är det bara att promenera från ställe till ställe, mumsa och njuta. Så enkelt, så genialt.

4Museum Walk

Köp Museum Walk-kortet som ger dig inträde till tolv Åbomuseer i tre dagar. Museum Walk-kortet fungerar lite som ett VIP-kort. Du vet den där känslan – man visar det och plötsligt öppnar sig alla dörrar. Nästan som att höra till en hemlig klubb. Tre dagar senare är du fylld till bredden av inspiration och energi. Mera sånt, tack!

OBS! Museernas öppettider kan variera lite även så här på sommaren, på grund av corona, så det är bäst att kontrollera de senaste öppettiderna på museernas egna webbplatser.

5Culture Walk

Åbo är helt späckat med saker att se och uppleva. Det är ju trevligt, men för att hinna med allt skulle man som allra minst behöva teleporteringsförmåga. Där är vi inte riktigt än. Lyckligtvis har vi en annan lösning: Culture Walk. En promenad med fem olika ruttval där tre sevärdheter ingår i varje rutt. 

Tips! Sevärdheterna längs Culture Walk ligger behändigt i närheten av Food Walk och Museum Walk. Du kan slå ihop två rundvandringar och få dubbelt upp med upplevelser!

6Resa genom tiden vid Aura å

Resan genom tiden är ett äventyr som är ett snäpp vildare. På rundturen går man nämligen igenom rymdens, jordens och livets historia genom tidsåldrarna. På resan genom tiden ser vi saker och ting ur ett vidare perspektiv och funderar över hur världen har sett ut under olika tidsåldrar. Denna metod, som utvecklats på Åbo universitet, får en onekligen att bli intresserad. Det här måste man bara prova!

Rundturer på lördagar 4/7–15/8 2020

7Kakola förr och nu

Tidigare hade man inget att skaffa på Kakolabacken, men nu tar man Funikularen dit upp för att trivas. En av de häftigaste sevärdheterna är också det ökända före detta fängelset. På de guidade fängelseturerna lär man sig mycket nytt om vardagen i fängelset och dess historia och får höra galna historier. Du hittar tidtabellen för rundturerna via länken nedan.

Rundturer 12/6–15/8 2020

8Aavameris paddlingsturer

Intresserad av en tur i skärgårdsnatur? Då ska du prova paddling! Det lokala företaget Aavameri anordnar fantastiska paddlingsturer för alla smaker. Välj en guidad tur på några timmar eller ge dig av på äventyr i flera dagar i världens vackraste skärgårds melodiösa irrgångar. Den perfekta sommaraktiviteten.

910Bikes City-safari

10Bikes anordnar supertrevliga elcykelturer i Åbo. Åk till exempel på en dagstur till skärgården eller på en utflykt genom de legendariska kullar ovanpå vilka Åbo detaljplan planerades en gång i tiden. I alla guidade safariturer ingår cykel och guidning. Och det finns ingen anledning att oroa sig för att du måste vara i form för Tour de France. Turen går i lagom lugn takt.

10Föli-cyklar

Om du föredrar att ge dig ut på äventyr på egen hand bör du sätta dig i sadeln på en Föli-cykel! Det är lätt att ta Åbo i besittning från cykelsadeln, för allt är så himla nära. På de sommargula åken trampar du lätt från den ena sevärdheten och stadsdelen till den andra. We <3 Föllärit!

Fler av Visit Turkus rundturer på olika teman kommer i höst och vinter. Håll utkik!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer