Skärgårdshavet runt på 11 timmar

Paddling. Ett fantastiskt sätt att ta sig fram i världens vackraste skärgård. eller…? På ett stort kryssningsfartyg ser du skärgårdssommaren breda ut sig som ett vykort framför dig och du kan klä dig hur du vill – t.o.m. i högklackat!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

11 timmars skärgårdskryssning med Silja

Om du verkligen inte är på väg att paddla kan vi rekommendera den andra ytterligheten. Siljas 11 timmars skärgårdskryssning avgår från Åbo hamn klockan 8.15 på morgon och återvänder till samma plats klockan 19.15. I Mariehamn byter man båt från Galaxy till Baltic Princess. Det sker smidigt längs den inglasade gångbron utan behov att gå i land.

​​​​​​​Den lagom långa kryssningen på 11 timmar tar dig i sakta mak genom Åbo skärgård, som enligt Åboborna är världens vackraste. Det behöver du för allt i världen inte tro på innan du har sett det med egna ögon – ge dig ut på däck och bedöm själv!

Fartyget är högt som ett höghus, vilket betyder att man från övre däck får en utmärkt överblick över skärgården och dess tusentals öar, bättre än t.ex. från en mindre båt. Härifrån ser farleden, som nära vattenytan verkar hur bred som helst, ut som en slalombana som går mellan öarna.

  • 40 000 öar och himlen därtill

    Skärgårdshavet är det havsområde i Östersjön som angränsar mot Åbo i öster, Åland i väster, Bengtskärs fyr i söder och Bottenhavet i norr. Skärgårdshavet omfattar cirka 40 000 öar och skär vilket gör det till skärgården med flest öar i hela världen.

    Ortsbor och båtfolk pratar ofta helt enkelt om Åbo skärgård. Naturen här är i världsklass, men man har till största del undgått massturismen och den medföljande trängseln, nedskräpningen och förlusten av det som är äkta. Från däck har du goda chanser att sikta t.ex. havsörnen, som för bara ett drygt årtionde sedan var utrotningshotad. Havsörnsstammen i Skärgårdshavet består idag av hundratals fåglar.

En resa med ett kryssningsfartyg är också ett utmärkt tillfälle att titta närmare på omgivningen. Direkt efter Åbo hamn följer ön Runsala som kännetecknas av de vackra trävillorna från tsartiden. Färgerna på villorna påminner om de klassiska smakerna på en glasservering: jordgubbe, banan, päron...

Många av villorna ägs numera av olika sällskap och föreningar, men några är även privata sommarställen för välbärgade Åbobor. När du glider förbi kan du vinka, bättre tillfälle att ta fram spetsnäsduken finns knappast!

Hej och hå till er!

​​​​​​​På tillbakaresan med Baltic Princess kan du under tre sommarkvällar (5–7.7.2019) även passa på och vinka då båten glider förbi precis intill rockfestivalen Ruisrock. Eller kanske du besöker Ruisrock och är en av dem som vinkar till de stora båtarna? Utsikten är oförglömlig i båda fallen.

Vegant och etiskt på tallriken

Färjorna mellan Finland och Sverige är odiskutabla skyltfönster för de senaste gastronomiska trenderna. Även på Siljas restauranger är detta uppenbart. Där håller man sig ständigt à jour – och allra helst ligger man ett steg före.

– Utbudet av veganmat i våra restauranger blir bara större och mångsidigare hela tiden. Positivt är att också efterfrågan tycks öka i samma takt, säger Nina Honkaranta som är områdeschef på Silja, och fortsätter:

– Att kunna välja vegant och samtidigt få en kulinarisk upplevelse är något konsumenter förväntar sig nuförtiden. Min personliga veganfavorit på våra restauranger är Vegan Burger som man får på Grill House, den är jättepopulär.

På Silja är det etiska tänket en stark ledstjärna i bl.a. fiskrätterna – Östersjön är ju jätteviktig för oss. Hösten 2018 fick Silja MSC-märket, ett certifikat som vittnar om hållbart, ansvarsfullt fiske. Silja är det första rederiet i världen som har fått märket.

– Vi håller också på med ett projekt i samarbete med WWF för att minska på matsvinnet, berättar Nina Honkaranta och fortsätter:

– Tack vare projektet kommer man på våra restauranger att kunna beställa t.ex. nollsvinnsfiskbullar, dvs. fiskbullar som har tillagats så att precis hela fisken används.

MER INFORMATION OCH BOKNINGAR

Samarbetspartner Tallink Silja.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad