Septembertips i Åbo x 8

Programspäckad sommar, tom och dyster höst? Allt annat! Det händer en massa kul i Åbo i september. Läs vidare och skriv in i kalendern!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Turku Food & Art Festival

Är du vän av konst? Gillar du god mat? Trevligt att höra. Hur vore det att kunna njuta av bägge, hänförande konstverk och kulinariska höjdare, på samma gång? Det är just vad Turku Food & Art Festival (5–8/9) handlar om. Kom och låt dig översköljas av upplevelser som får ögon, sinne och smaklökar att jubla.

Vi kan knappt bärga oss innan vi får smaka på alla godbitar tillagade av toppkockar och barmästare, och dyka in i det ena intressanta konstverket efter det andra. Var, alltså? På det självklara stället: Evenemangsvarvet på Runsala. Smaka, dofta, njut.

©Food & Art Festival, Julius Konttinen

2FightBack Run

FightBack Run (7/9 2019) är ett löpevenemang med stort hjärta som samlar hundratals glada deltagare varje år. Här släpper man löparglädjen fri för ett gott ändamål. FightBack Run är nämligen ett välgörenhetsevenemang. Grundaren är f.d. freestyleskidåkaren Pekka Hyysalo och intäkterna går till Hyysalos projekt FightBack.

Det är inte svårt att komma på anledningar att delta, i synnerhet då man vet att Hyysalo själv är med och sprider inspiration och kämparanda till höger och vänster! Reglerna är busenkla: man får göra sträckan på 2,7 km så många gånger man vill på fem timmar. Här är det dock noll press som gäller, det handlar om att ha kul!

WWW

3Konstrundan

På skulptören och bildkonstnären Arja Maarit Puhakkas gårdsbyggnad i Pargas pryds väggen av ett stort tecknat verk, som har skapats med det som konstnären kallar det fria streckets teknik. På vinden finns det målningar och man ser konst i olika former i varje hörn av gården. 

Konst är en del av varje människas liv, men hur många har varit på de platser där den skapas? Konstrundan (7–8/9) öppnar en gång om året portarna till olika konstnärers arbetsrum, så att vem som helst kan titta in och se hur konstnärslivet faktiskt ser ut. Evenemanget är i september – datum och öppna ateljéer hittar du på Konstrundans webbplats.

WWW

4Filmdagen

Åbo kallas kärleksfullt för Finlands Paris, men med tanke på stadens goda rykte som filmstad har Åbo också gjort sig förtjänt av namnet Finlands Hollywood. Och det bästa sättet att behålla sitt goda rykte är säkert att ordna ett evenemang där hela staden förvandlas till en skådeplats för filmer. Filmdagen firas två gånger om året och nästa Filmdag firas den 7 september.

Filmdagens genialitet ligger i att vem som helst kan ordna en filmvisning. Under Filmdagen kan du se filmer i Åbos restauranger, bibliotek och barer eller hemma i soffan hos någon du aldrig träffat tidigare. Eller ordna själv en filmvisning för allmänheten! 

WWW

5Teater x 2

Frågar man oss om programfavoriter i september svarar vid med en mun: gå på teater! Teaterprogrammet denna höst är högintressant. En av de mest emotsedda premiärerna är den förtjusande, nästan magiska berättelsen om Amélie som sätts upp som musikal.

Också en annan av höstens stora premiärer bygger på en stark berättelse: Kalevala. Det storslagna äventyret visas i en ny uppsättning som kombinerar musikteater, animerade föremål och dockfigurer som blåser nytt liv i myterna och folkdikterna. Tufft, och intressant!

Musikalen Amélie har premiär på Åbo stadsteater den 13 september.
​​​​​​​Kalevala har premiär på Åbo Svenska Teater den 19 september.

6Åbodagen

Varje dag är en fest för den som bor i Åbo, förvisso, men nog vill vi ha en alldeles särskild festdag för att fira vår kära hemstad. Åbodagen firas den 15 september med en massa härliga program (en del av programpunkterna tjuvstartar och börjar redan på lördagen den 14 september, men söndagen är den ”riktiga” dagen).

De nordiska travmästerskapen bjuder på spännande idrott och program för hela familjen. Många ställen håller söndagsöppet på Åbodagen. Man kan till exempel besöka centralbrandstationen och Helige Andes kapell, och många av museerna har fritt inträde.

Bara att ta sig en runda i stadskärnan och se vad som är på gång. Det finns en massa att se, och det mesta är gratis. Turku best!

WWW

7Flame Jazz Cruise

Flame Jazz var i en början ett av programmen under Åbos år som Europeisk kulturhuvudstad 2011. Vem hade då trott att följden skulle vara det kolossala uppsving som jazzkulturen i Åbo har haft sedan dess?

På hösten gör festivalen en efterlängtad endagscomeback med Flame Jazz Cruise (21/9 2019). En dygnskryssning i Skärgårdshavet kompad av skön livejazz – en oslagbar kombo.

WWW

8VM i agility

September (19–22/9) I år är det Åbos tur att stå värd för världsmästerskapet i agility, hunddressyr. Banorna sätts upp på Gatorade Center där deltagare från upp till 40 olika länder tävlar mot varandra i fyra dagar. Tävlingen följer internationella kennelförbundets FCI:s krävande regler och är den mest ansedda inom grenen. Spänningen är garanterad!

Härlig idrottsstämning och gulliga hundar – vilken humörlyftare!

Publicerad | Uppdaterad