Åland – havsluft och närmat

Åland håller snabbt på att bli södra Finlands Lappland, där det är öar istället för fjäll och maten är världens bästa.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

I Finland lär det inte finnas många gågator i centrum dit doften av havet når. Det finns i själva verket bara en, och den finns på Åland. 

Oavsett var man beger sig på Åland – om det är gågatan i Mariehamn eller en enskild stuga på en kobbe, är havet alltid närvarande. Förutom havet råder här en avslappnad känsla överallt och den äkta skärgårdskänslan blir man inte av med ens om man skulle vilja det. Men vem skulle vilja det? 

I den självständiga östaten är avstånden korta, vilket har gjort det till en populär plats för i synnerhet cyklister.

I om med den ökade populariteten för inhemsk turism har även Åland seglat upp som ett av favoritresmålen, som ett enkelt alternativ. I den självständiga östaten är avstånden korta, vilket har gjort det till en populär plats för i synnerhet cyklister. Åland passar bäst för den som gärna kopplar på meditationsläget och är beredd att glömma stadens stress för en stund.

Och man måste ju även äta när man är på resa. På Åland är vegetationsperioden lång och den bördiga jorden ger arom till maten. Det vet även många mathantverkare och de matturister som reser hit för att få uppleva deras kreationer. Passionen för maten syns på matspecialisternas menyer över hela ön. Den ena är specialiserad på fisk och skaldjur, den andra på ekologiskt, den tredje på bakverk och den fjärde på grönsaker. Allt är så att säga gjort för hand och här lagas allt även av exceptionellt rena råvaror.

Man bör komma ihåg att Åland inte bara är en, utan flera öar som man kan röra sig emellan med exempelvis cykel, kanot eller båt. Du väljer din egen rutt eller gör upp en plan först på plast.

LÄS MER OCH PLANERA DIN RESA:

Text Juuso Suominen. Video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer