Roliga sommarsysslor för barn i Åbo x 22

VAD SKA MAN GÖRA I ÅBOREGIONEN MED BARN? TREVLIGT ATT DU FRÅGADE! LÄS MER OCH HITTA DE BÄSTA IDÈERNA TILL SOMMARSEMESTERN FÖR HELA FAMILJEN.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Om småttingarna upprepar orden sommar och tråkigt, så har vi en idé: Kom till Åbo! Landets fantastiska sommarstad står redo och erbjuder barnfamiljer massor av roliga aktiviteter både för korta visiter och längre semesterresor. Vi har gjort en sammanställning av det bästa att göra i sommar, så plocka ut russinen ur turistkakan och skaffa härliga sommarminnen från Åbo.

Några aktivitetsparker

Muminvärlden – Muminvärlden i Nådendal som väcker liv i Tove Janssons sagor är en av sommarens bästa grejer. I sommar är stämningen speciellt livlig eftersom Muminvärlden fyller 30 år! Njut av teaterföreställningar och gympastunder, muminkramar och sagostigar. Här upplever man alltid något nytt och får även träffa sina gamla favoriter. Muminhuset och Snorkens uppfinningspark är måsten, och vågar du till och med titta in i Hattifnattarnas grotta i år?

Psst! Om du är intresserad av magi kan du aktivera det magiska armbandet i Muminvärldens mobilapp och se vad som händer! Du kan ladda ner appen gratis i appbutiken.

Kom också ihåg de här roliga händelserna i Muminvärlden:

27.7 Sjusovardagen

7.8 Mumintrollets födelsedag

13–14.8 DIAK Veckoslut med teckenspråk

21.8 Hösten kommer till Muminvärlden

JukuPark – Vattenparadiset där kombinationen av vatten och sommar känns särskilt trevlig. Eller vad tror du att de härliga ungarna svarar när du frågar om de är intresserade av vattenrutschkanor, uppvärmda bassänger och vattenlekland med sjörövartema?

I JukuPark spenderar du lätt (och allt för snabbt) en hel dag. Om ni blir hungriga finns hjälp av att få på grillrestaurangerna, i kaféerna, kioskerna och på terrasserna. Värm upp dig mellan varven i bastun och så tillbaka till rutschkanorna.

Flowpark – Generation efter generation tycker om att klättra i träd och särskilt roligt är det att klättra på en planerad bana. I Finlands största ekologiska äventyrspark väntar 19 banor och över 140 uppdrag som byggts i träd. Så spänn fast selen och börja klättra.

Äventyrsparken – Oj, Äventyrsparken. Kuppisparkens hörnsten och mötesplatsen för alla med lek i sinnet fyller 40 år. Här får alla småbarn utöva konst och härja fram över lekplatsen, i plaskdammen och vid svampfontänen. Bredvid finns också en trafikpark, om man inte får nog av fart och fläkt (vilket vi misstänker starkt). Lite glasspauser och äventyret fortsätter!

Var kan man ta sig ett dopp?

Kuppis utebad – Efter allt stoj i Äventyrsparken kan man bege sig till närmaste utebad. Det finns bassänger för många olika typer av lek och även en stor rutschkana som kan få familjens små vattenmonster att tjuta av glädje.

Samppalinna simstadion – Simstadion nummer två tar emot simmare högt upp på Samppalinnabacken, så man får bada i ganska häftig miljö. Förutom en stor simbassäng har små simmare en egen bassäng och hopptornet ger en trevlig utmaning.

Åboregionens badstränder – Om ni vill ligga och lapa sol på stranden en dag och bada i havet eller i en sjö i stället för i klorvatten finns det gott om alternativ. Till exempel badstränderna på Saro udde eller i Ekvalla lämpar sig också för familjens minsta barn. Eller kanske ett dopp i Littoissjön?

Leken fortsätter till havs

Även om det finns massor att göra i Åbo finns det ännu mer skoj i horisonten. Ombord på Viking Line kommer hela gänget bort från vardagen och kan känna sig helt fria. Vad säger ni, ska vi åka på kryssning?

Ett skepp kommer lastat med avkopplande samvaro, skärgårdslandskap, god mat och shopping. Och även de vuxna får ta en paus, för det finns massor att göra för barn ombord.

På sommaren är det ännu mer utrymme för lek på kryssningarna, när konferenslokalerna omvandlas till barnens värld Ville Viking Adventure Island. Och det är ju mycket roligare att hoppa i hoppborgen, spela minigolf eller i spelrummet och titta på dockteaterföreställningar än att sitta på möten.

Läs sommarens program på Viking Line-fartygen

Museer för de små

Åbo slott – Åbobornas pompösa slott är fyllt av spännande historia och galna berättelser. Hur ser en äkta fängelsehåla ut? Bor det verkligen en tomte här? Och hur gick man på toaletten på slottet? Ta reda på det.

Tips: Under Riddarturen för barn som arrangeras 4.6–28.8 får man leta efter skatter i den medeltida delen av slottet.  Barnen återvänder från rundvandringen som ungriddare av Åbo Slott och många spännande riddarberättelser rikare. 

Apoteksmuseet och gården Qwensel – Hur behandlade man större och mindre sjukdomar förr i tiden? Och hur ser det ut i ett hem från 1700-talet? Detta och mycket annat får du reda på i den enastående museiduon vid Aura å. Och gårdens hemliga kafé, Cafe Qwensel bjuder på en smakfull stund. Kakor, hemlagad saft och lemonad går säkert hem hos barnen. 

Klosterbacken  – Detta trähuskvarter som klarade sig i den kraftiga Åbo brand år 1827 tar med dig på en tidsresa. Undersök och bekanta er med forna tiders hantverkares liv, hem och yrken – här får man röra och undersöka!

Tips: Denna sommar får museibesökarna också följa med arkeologernas arbete, när man fortsätter gräva fram stenläggningen från 1800-talet som hittades i vintras.

Biologiska museet – Denna museiskatt som invigdes år 1907 tar med dig på upptäcktsfärd i den finska naturens mångfald. Alla diorama som byggts för hand är som en helt egen värld! Hur många bekanta djur och växter hittar ni där? Dessutom finns en utställning som får en att fnissa: Bara bajs! – högar med bajs som bjuder på överraskande inblickar i avföringen runtomkring oss.

Kurala Bybacke – Strax utanför Åbo centrum väntar en idyllisk by från 1950-talet, som fungerar som ett museum för levande historia. På sommaren kan ni träffa husmor på Iso-Kohmo upptagen med gårdens alla sysslor. Ni kanske får vara med?

Aboa Vetus Ars Nova – Arkeologi på nedervåningen och nutidskonst på övervåningen. Det är lätt att göra en avstickare till museet i det gamla Rettigska palatset vid Aura ås strand. Här kan småbarn bland annat besöka den spännande utställningen Beniga berättelser, ruinerna av Åbo som grävts fram under jorden samt den roliga miniatyren av Åbo Stortorg år 1499.

Gör också ett besök till övervåningen, för konstutställningar är inte bara för vuxna. Kanske hittar du inspiration till dina egna teckningar?

Och du: Du bör inte heller missa den söta Museibutiken på nedervåningen. Där hittar du ett fantastiskt utbud av leksaker, häften och annat trevligt.

Om ditt barn har en spirande fallenhet för en karriär inom arkeologi, är detta sommarens hetaste träff: Anmälningstiden till Aboa Vetus Ars Novas utgrävningskurs för barn går ut alldeles snart. Vem vet vilken bit av gamla Åbo som ditt barn gräver fram!

Shopping och mat i Hansakvarteret

Packade du ner långbyxor trots att temperaturen kräver shorts? Och hungern dämpar den sköna semesterstämningen? Ingen fara. Ta er till Hansakvarteret som ligger vid Åbo Salutorg.

Det är roligare att shoppa när magen är mätt, så vi börjar med matställena. Det finns något för alla: Kanske burgare och milkshake på Burger King eller Hesburger? Å andra sidan lockar också Naughty BRGR och MorriSon´s med sina dofter. Ett alternativ som passar allas smaklökar är restaurangvärlden på översta våningen – sushi till de vuxna och Subway till barnen. Efterrätt hittar ni bland läckerheterna på Café Brahe eller Naantalin Aurinkoinen. Vid varmt väder är Gelateria Nuvoles italienska glassar ett toppval.

Några shoppingtips: Om ni missade Muminvärlden kan ni krama om Mumintrollet i MOOMIN SHOP i Hansakvarteret. På Stockmann lönar det sig att spana in allt det roliga som leksaksaffären XS Lelut erbjuder barnen. Kanske ännu pysseltillbehör från bokaffärerna? Längs korridorerna i Hansa finns över 130 affärer, så låt äventyret börja.

Tre övernattningsförslag

Att resa med barn kan ibland vara... Hmm... Lite påfrestande. Hur låter det att övernatta på ett skönt hotell?

Du hittar ett praktiskt ställe att utgå ifrån på resan precis i anslutning till Kuppis tågstation. Original Sokos Hotel Kuppis är ett trivsamt och elegant boende för hela familjen.  Kuppisparkens äventyr ligger precis bredvid och nöjena i centrum bara ett stenkast bort.

Ett tips: Restaurang Bistro Elli har matalternativ som också passar familjens minsta och hela gänget blir förtjusta i utsikten från takbaren Kuppis Rooftop Bar.

Ett annat övernattningstips finns granne till Åbo. På Spahotell Nådendal förenas det som är allra bäst med semesterresor: God sömn (om barnen inte råkar vara morgonpigga), härliga landskap, sköna dopp och god mat. Allt under samma tak, så det är ingen fara om Nådendals sol inte förstår att bjuda på värme under din semester. Ett dopp i den uppvärmda utebassängen, promenader längs havsstranden och gatorna i gamla stan samt middag i någon av Spahotellets tre restauranger – vad mer kan man begära? Kanske massage eller en ansiktsbehandling under tiden någon annan ser efter barnen. 

Tips: Ett litet sällskap eller större gäng, på Spahotell Nådendal finns lämpliga alternativ. Kolla åtminstone in rummet med Mumintema, det stiliga Loftet eller en hel semesterbostad.

Tredje gången gillt, så vi ger dig ytterligare ett övernattningsförslag. Vi stannar kvar i Nådendal, men tar oss längs bron till ön Luonnonmaa och Kultaranta Resort. Alldeles riktigt, presidentparet bor också här under sommaren, men på andra sidan av ön.

Rummen på lofthotellet och i semesterbostäderna är inredda i skandinavisk stil och i dem kan du njuta av lugnet och runt hörnet finns klubbhusets tjänster. Om er familj har blivit biten av golfflugan, så ska ni komma hit: 18-hålsbanan ligger endast ett stenkast från frukostbordet. Ett par restauranger, badstränderna i närheten och skärgårdsnaturen fascinerar vare sig du är född under detta millennium eller det förra.

Här hittar du fler boendealternativ i Åboregionen

Det bästa i Åbo komprimerat till en snabbresa över dagen

Ska ni göra en snabb avstickare till Åbo? På en halv dag får ni tillsammans med barnen redan en smak av det som Åbo är känt för: Skärgården, historian och den goda maten. Här en plan som också intresserar barnen.

 

Vattenbussen till Runsala  – Till priset av en bussbiljett får du ett smakprov av Åbo skärgård. Stig på Fölis vattenbuss vid Martinsbron, njut av utsikterna och snart stannar båten vid bryggan i Folkparken på Runsala. Under tiden barnen skapar modern konst i sanden och vinkar åt Viking Lines fartyg, kan ni tänka tillbaka på Ruisrock förr i tiden – eller drömma om nästa. Längs den legendariska Via Dolorosa betar får under sommaren, så hälsa gärna på sötnosarna.

Du kan åka tillbaka landvägen med buss nr 8. Vi rekommenderar starkt vattenbussen och ett stopp på Runsala varv, som alla i Åbo pratar om just nu. Det finns massor att upptäcka i området kring det gamla båtvarvet, och glada nyheter särskilt för de hungriga: Zakés pizzor ja Tenléns rejäla rökta läckerheter får det att vattnas i munnen och de tacklar hungern.

Till efterrätt ännu en guidad rundtur om Varvets historia, där det bl.a. berättas om de klassiska båtarna och smedjan – kom ihåg att boka rundturen på förhand.

Forum Marinum – Ett maritimt museum alldeles i mynningen av Aura å, nästan i havet. Massor att beundra för landkrabbor i alla åldrar. Allt från fantastiska sjöfartssevärdheter till ståtliga museifartyg och skärgårdens pärlor. Barnen har en alldeles egen utställning, Tyrskynmyrskyn, och på sommaren händer det allt möjligt skoj på museets gård.

Text Heidi Lajunen och Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Bilder Terri Vahtera, Jenni Virta, Spahotell Nådendal, Aboa Vetus Ars Nova och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer