Ombord på Viking Line på den här och andra sidan havet

ÅBO OCH STOCKHOLM BJUDER PÅ MASSOR AV SKOJ ÅRET OM, FÖR FAMILJEMEDLEMMAR I ALLA ÅLDRAR. PÅ BÅDA SIDOR AV KVARKEN KAN MAN GÅ OMBORD PÅ EN AV VIKING LINES BÅTAR – OCH DÄR HAR MAN KUL!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Båten är lastad...

Oavsett om du är på väg till Åbo eller Stockholm går resan ombord på Viking Line bokstavligen som en lek. De röda skeppen kommer lastade med roliga lekrum och olika programnummer och evenemang, I korridorerna på båten kan även råka på en riktig skepparkatt, Ville Viking – gör high five!

Men vart ska man bege sig när fartyget är framme i hamnen? Här har du några roliga tips bland utbudet i Åbo och Stockholm.

Tove Jansson vs. Astrid Lindgren

Tove Jansson och Astrid Lindgren, de legendariska nordiska sagoförfattarna, har båda fått egna temaparker till sina älskade karaktärer. Muminvärlden, som väcker Tove Janssons sagor till liv, ligger i närheten av Åbo, i Nådendal. Junibacken , som är tillägnad Astrid Lindgrens berättelser, ligger på Djurgården mitt i Stockholm.

På ön Kailo i Nådendal bor mumintrollen i sitt blåa tornhus, där man från fönstren på de översta våningarna har utsikt långt ut mot Skärgårdshavet. I Muminvärlden finns det även massor av annat att se, exempelvis barnens sommarteater Emma och två naturslingor som går förbi sagoinslag kända från muminberättelserna, från Häxans hus till Snusmumrikens läger

 Junibacken på Djurgården kan man dyka in i de fantastiska berättelserna ombord på sagotåget, mitt bland Astrid Lindgrens sagor. Här finns även Sveriges största bokhandel – så du hittar garanterat något att läsa.

Och om du är riktigt sugen på äventyr hittar du även nöjesparken Gröna Lund på samma ö som Junibacken.

Åbo slott vs. Kungliga slottet i Stockholm

På båda sidor om Skärgårdshavet hittar man även slott som är värda ett besök.

På det medeltida Åbo slott kan du exempelvis delta i  Ungriddarvandringen, som riktar sig till barn, under vilken du får leta efter skatter, prova riddarnas och slottsjungfrurnas utstyrslar och höra spännande historier om slottets låååånga historia. Och det kanske bästa av allt, i slutet av turen kröns småriddare. 

Kungliga slottet erbjuder också historiskt roliga sevärdheter och aktiviteter. Här kan man bland annat gå på en rolig safari, då man får se vilda djur på slottets tak, möbler och föremål. Och vad gömmer sig i skattkammaren? Det finns nämligen en sådan på slottet.

Och man bör inte heller missa det pampiga vaktbytet. Det är väldigt populärt bland besökarna.

Hantverksmuseet på Klosterbacken vs. Skansen

Om du är intresserad av det bästa som en kombination av historia och utomhusvistelse kan bjuda på hittar du riktigt bra ställen att besöka både i Åbo och Stockholm.

Klosterbacken, som klarade sig i den kraftiga Åbo brand 1827, kan man göra en tidsresa till 1800-talet och se hur den mindre bemedlade befolkningen levde då och bekanta sig med forna tiders hantverksyrken. Här kan man till exempel se en spinnare, som hjälp av en spinnrock gör tråd av fårull. Genialt! 

På världens äldsta friluftsmuseum Skansen får man lära sig mer om det svenska byggandets och gårdarnas historia. Man kan också prova på gammeldags lekar och bekanta sig med olika djur, för Skansen har en egen djurpark och en djurgård för smådjur. På Skansen finns det massor att se och göra och i närheten finns även Akvariet och Baltic Sea Science Center som visar livet i havet. 

Mer roliga äventyr i horisonten

Själva resan är minst lika viktig för barnen som resmålet. God mat, att umgås hela familjen, fantastiska skärgårdsvyer och möjligheten att ge sig ut på äventyr i ett kryssningsfartyg av samma storlek som ett höghus hör till det som skapar de roligaste barndomsminnena. Och specialbehandlingen. Vem skulle inte tycka om det?

I ovan nämnda specialbehandlings namn erbjuder Viking Amorella och Viking Grace mer utrymme än tidigare att leka på under sommaren, när barnens värld Ville Viking Adventure Island öppnar till all barnfamiljers glädje. Man ser också vilka som prioriteras på sommaren genom att även mötesutrymmena på fartygen överlåts till barnen för stoj och stim. 

Juniorerna får egna Ville Viking-armband, med vilket de får en liten present och en glass samt så mycket läsk och saft de kan få i sig. 

Och det är populärt!

BOKA SOMMARRESAN PÅ EN RÖD BÅT:

Text Stina Frimodig. Bilder Viking Line, Visit Turku, Muminvärlden och Junibacken © Ulfhuett.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer