Kvartetten och det sagolika Silja-fartygets äventyr

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Vem?

Peppi. 9-åring från Nådendal. Bor nästan på landet, tycker om att ha kaniner som husdjur. Tränar redskapsgymnastik och cheergym på fritiden och är särskilt förtjust i att dansa.  

Valo. 6 år och går i förskoleklass och tror lätt att han är lite större, för Valo är lång och smart. Peppis lillebror. Kuriosa: de har sju trappor hemma.

Eetu. 8-åring från Åbo. Spelar fotboll, är scout och spelar gitarr på fritiden. Gör allt tillsammans med Niklas, förutom gitarrlektionerna. Ska bli polis när han blir stor. 

Niklas. Eetus bästa vän och klasskompis. Spelar fotboll och är scout tillsammans med Eetu och brottas utan Eetu. Hans framtida drömyrke efter båtresan är kapten.

Var?

Det här hände på fartyget Baltic Princess i september 2018. Regionchefen för Silja i Åboregionen Nina Honkaranta var barngruppens guide. Hon hade valt ut de bästa ställena på båten, från buffetbordet till kommandobryggan via maskinrummet och vidare till lekrummet Silja Land. Även sälen Harry och Mumintrollet var med! 

1. Vi tankar energi på Grande Buffet

Precis som alltid på bra äventyr stod den goda maten i centrum. När dukningen öppnade var barngruppen de första som ilade iväg in i buffetsalen. Bra idé! Man får fritt välja fönsterbord, det var inga köer, och de läckra maträtterna på borden var vackra som nyfallen snö.

​​​​​​​Det fanns god och fräsch mat, alltifrån traditionella köttbullar till sill, sushisallad och ett vegetariskt bord som även fick veganen till fotograf att lysa upp. Det fanns grönsaker i glädjande många moderna former på bordet även i övrigt, och influenserna av exempelvis Asien och street food garanterade en mångfald av smaker.

​​​​​​​Barnen hittade många läckerheter på borden. Valo åt hur mycket som helst av sin favoritmat sill, och de andra åt av barnens favoriter i form av alltifrån korvar till potatismos. Det bästa på buffén var mjukglassmaskinen, där alla barnen fick trycka ut en egen portion av en storlek som föräldrarna bestämde efter att de hade ätit ordentligt med mat. 

2. Kaptenens order på kommandobryggan

Det enorma fartyget är en förunderlig jätte som sätter fart på fantasin. Precis som utlovat i ingressen fick våra fyra hjältar för inspelningen och artikelskrivandet även komma till ställen som de som reser med Baltic Princess vanligtvis inte har tillträde till.

Först tog Nina gruppen till kommandobryggan på fartyget. Där stod av kaptenen på Baltic Princess Juha Rossi i sin jacka med guldknappar och andades auktoritet. Därifrån hade man även en svindlande utsikt.

Åbo skärgård, som har kallats för världens vackraste, öppnade sig framför en från höjden på kommandobryggan som på en bricka. Man kan på något sätt föreställa sig hur enormt stor skärgården är med sina tiotusentals öar. Farleden, som verkar enormt bred från havsnivå, ser från den här höga höjden i själva verket ut som en slalombana som går mellan öarna. 

​​​​​​​* Tips! Det är i princip aldrig några fartygsbesökare som får besöka kommandobryggan, men på översta passagerardäck är utsikten fantastisk. Kläder efter väder och upp och titta! Exempelvis trävillorna i Runsala och den vackert karga ytterskärgården är som vackrast från däck när man är på båten.

Under besöket på kommandobryggan fick barnen ställa frågor till kaptenen. Det kom alla möjliga frågor.

Niklas (som sitter i en stol): Får man sitta i den här stolen?
Juha Rossi: Det är kaptenens stol, men sitt i den du. Du kan berätta för våra två styrmän hur det känns att sitta i den, för de får inte sitta i kaptenens stol.

Valo. Är du rädd för vatten?
Juha Rossi: Nej, det är jag inte. Jag tycker mycket om vatten och särskilt mycket om havet.

Peppi: Är det sant att kaptenen inte sover?
Juha Rossi: Kaptener är människor, så de behöver sömn. Men när fartyget körs är det alltid en kapten som inte sover under sitt skift.

Eetu: Vad har man i fartygets tank?
Juha Rossi: En blandning av ren tung brännolja och diesel som har framställts särskilt för det syftet. I princip skulle fartyget kunna gå på samma diesel som bilar.

Niklas: Är du trött på de här öarna?
​​​​​​​Juha Rossi: Jag tror inte att man kan bli det. Många människor har tavlor med landskap hemma som de tittar på år efter år. Vi här på kommandobryggan ser en levande tavla som ser lite annorlunda ut varje dag. 

3. Alla sköter sig i maskinrummet

Sedan tog Nina kvartetten till maskinrummet, där de i själva verket besöker två delar. Kontrollrummet är fullt av knappar och skärmar och det är mycket folk där.

– Den viktigaste regeln för besökare här är att man håller sig minst en meter från bordet, säger andre maskinmästare Eero Karislahti till barnen och fortsätter:

– Från dessa bord styrs hela fartygets teknik, från motorer och ventilation till elen. Allt måste fungera, och det är ett stort ansvar att se till att det gör det.

Efter det får barnen titta in i själva maskinrummet, där bullret känns ända in i tänderna och det är mycket oljud trots hörselskydden.

Slutsats: En stor båt har en stor motor (och Baltic Princess har fyra).

4. Livat på Silja Land

Efter det övergick vi till nöjen i fria former, alltså gick vi iväg för att leka. Baltic Princess har en egen värld för barn, Silja Land, som när det flyttade till femte däck fick större lokaler och helt nya spel och andra roliga prylar.

Det färgglada lekrummet är utrustat för att ge barnen en lyckad båtresa varje gång. Playstations, bollhav, rutschkana, massor av leksaker och rittillbehör är klassiker, men Silja vill även alltid erbjuda resenärerna något nytt.  

I barnens värld fanns det helt klart ett nytt dragplåster: den digitala spelväggen kallad iWall. Den fick barnen att hoppa så de blev svettiga.

På iWall-väggen var favoriten tveklöst parkour-spelet, där man genom att röra sig på golvet fick uppleva ett fantastiskt äventyr på gatorna i den digitala staden.

Niklas kom till slutet av banan. Kommentarer?

– Gud, vad jag svettas!

Det färgglada lekrummet är utrustat för att ge barnen en lyckad båtresa varje gång.

5. Kramar med Mumintrollet och sälen Harry

Till och med stora andraklassare smälter när de får träffa en sagofigur i verkligheten. Som slutkläm på båtäventyret fick kvartetten ett eget möte med Mumintrollet och Siljas egen säl Harry. Båda var visst lika mjuka att krama.

– I synnerhet för mindre barn är det helt otroligt viktigt att alltid se de välbekanta figurerna på kryssningen, säger Nina Honkaranta och fortsätter:

– Mumintrollen är med oss på helgerna och under semestertider och sälen Harry träffar man på alla kryssningar. Det finns även mycket annat på programmet för barn på Silja, för vi tycker att det är väldigt viktigt att skapa den där riktiga känslan när de kommer till båten med familjen. Det är det bästa av allt!

YTTERLIGARE INFORMATION OCH BOKNINGAR

Samarbetspartner för artikeln Tallink Silja.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad