Närmat på havets vågor

VARFÖR LÄMNA LAND FÖR ATT ÄTA? VI UNDRAR SNARARE VARFÖR INTE, FÖR PÅ SILJA KAN MAN NJUTA AV OVANLIGT GOD MAT AV NÄRPRODUCERADE RÅVAROR AV HÖG KVALITET.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Det är inte aktern som är främst, utan kvaliteten och smaken

Visste du att man på Tallink Siljas båtar kan få smaka på tomat från Pemar, skinka från Vittis och strömming från Pyhämaa? På de vita båtarna strävar man efter att i första hand välja råvaror från närproducenter och laga så kallad ansvarsfull mat.

– Varför transportera hit något från andra sidan jordklotet om det finns på nära håll och kan levereras? konstaterar Riku Alho , kökschef på Tallink Silja.

Vad ska man hålla ögat på när man vill välja en tallrik med närmat?

Närmat på havets vågor

Varje dag levereras det färska grönsaker från Alitalo trädgård i Pemar till Siljas båtar. Grönsakerna varierar beroende på beställning och behov. De används i exempelvis wokrätter. 

 

Fläskkött och kallskuret kommer till bordet från Kivikyläs basturökeri i Lappland och Vittis. Läckert och närproducerat kallskuret kan man bland annat smaka på vid frukosten ombord.

 

 Gourmander kan njuta av tårtor, bakverk och kex från MBakery , som utsågs till Finlands bästa bageri 2016. 

Och på Finlandsbåtarna begränsar sig inte närmaten enbart till Finland, utan det kommer även färska, närproducerade råvaror från Sverige. Många av de ostar som finns på bordet på båtarna kommer från Sverige. Det finns förstås också finska ostar på menyn.

 • LÄS MER:
  När bara Finlands bästa är gott nog

  Bageriet MBakery i Åbo är känt för sina färgstarka och personliga tårtor och bakverk. På Silja är man så nöjd med bageriets konditorivaror att deras bakverk, kex och tårtor numera finns på alla båtar. Och det är inte så konstigt, för bageriet utsågs till Finlands bästa bageri i tv-programmet med samma namn 2015. 

  Om du ännu inte har smakat på MBakerys läckerheter kan du göra ett besök på kaféet Piece of Cake i Åbo saluhall eller på M Kitchen, som ligger i anslutning till det fantastiska museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Ansvarsfullt fångad fisk nästan direkt från havet

Vid ett besök vid fiskbordet bör man prova på sill, räkor och strömming.

De räkor och sillar som serveras på Tallink Silja är MSC-certifierade, det vill säga garanterat hållbart fiskade. De kan alltså avnjutas med gott samvete.

Strömmingsprodukterna på Silja kommer från fiskebyn Ihamo i Pyhämaa. Fiskaren Vento är en samarbetspartner sedan länge, som alltid tillreder olika slags marinerade strömmingar med mera enligt säsong. Exempelvis nu till jul får kryssningspassagerarna smaka på Ventos romrussinströmming.

 • LÄS MER:
  Östersjöns första MSC-certifiering för ansvarsfullt fiske

  Den etiska aspekten utvecklas medvetet i Siljas utbud av fiskrätter – vi är ju på Östersjön. Hösten 2018 fick Silja MSC-märket, ett certifikat som vittnar om hållbart, ansvarsfullt fiske. Silja är det första rederiet i världen som har fått märket.

  – Vi har också genomfört ett projekt i samarbete med WWF för att minska på matsvinnet, berättar regiondirektör Nina Honkaranta och fortsätter:

   – Tack vare projektet kommer man på våra restauranger att kunna beställa exempelvis nollsvinnsfiskbullar, det vill säga fiskbullar som har tillagats genom att använda precis hela fisken.

Om du fortfarande inte har några planer i jul bör du smaka på Siljas utbud av närmat.

På Siljas julbord serveras alltid även annan närmat, som exempelvis julskinka från Korpela och delikata jullådor från familjegården Nevala i Lappo.

Om du inte har några planer i jul – eller några semesterplaner alls – bör du ta en båttur för att smaka på utbudet av närmat.

LÄS MER OCH BOKA EN KRYSSNING:

Text Stina Frimodig. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer