Se och upplev Salo x 6

Alla vill till Salo, inte att undra på. I Tykö nationalpark får själen vila och Kustrutten är varje cyklists dröm. Turistande på hemmaplan när det är som bäst!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Bar Bizarre

Skuggan på Barens terrass, som påminner om söderns stränder, ger redan en vink om den skojiga stilen på Bizarre. Inne i baren öppnar sig en syn som man snarare tror sig möta i Karibien än i Salo. Bizarre är härligt internationellt, men hemtrevligt på Salo-vis. Inredningen är en rolig kombination av färgstark konst, etniska inslag och återvunnet.

På restaurangsidan är atmosfären densamma på alla fronter: menyn smakar Italien och väggarna pryds av afrikanska fotografier. Personalen är lika glad som stället – hit kommer man för att hänga, koppla av och trivas.

2Putiikki Bizarre

Bizarre är en utomordentligt personlig liten butik som sprudlar av färger i Salo. I butiken hittar man unika skatter i form av alltifrån finska tvålar till afrikanska klänningar. Den basarlika stämningen är butikens trumfkort – sortimentet får vem som helst att backsna.

I anslutning till Bizarre finns även Salon Taidelainaamo, med konstverk som man kan hyra med hem. Bra idé! Och om du hittar ett fantastiskt konstfynd är det ingen fara – du kan även köpa konstverken. Efter en oförglömlig butiksrunda kan man gå ner till Bar Bizarre på nedervåningen och fortsätta njuta av den etniska stämningen med en drink.

3Mathildedal

I Tykö nationalpark hittar man något riktigt överraskande: en bildskön by som är känd för bland annat alpackorna och öl från det egna bryggeriet. Mathildedal är fullt av rödmålade hus, bruksbyggnader, historia och unika smakupplevelser i form av alltifrån handgjord choklad till nybakat bröd. 

Ett besök i den gamla bruksbyn är som en tidsresa till forna tiders hantverksliv – eller som en utflykt till Berghäll i Helsingfors AD 2019. Det är speciellt, men Mathildedal håller på att utvecklas till ett hantverksfenomen och en bygemenskap dit man flyttar för att fly den urbana ångesten i Helsingfors. Med fantastiskt resultat! 

4Torgevenemanget Iltatori

Varje torsdag från juni till slutet av augusti fyller torgevenemanget Iltatori torget i Salo med hundratals torg- och loppmarknadsförsäljare, tusentals människor och ett glatt sorl. Plötsligt vill alla till Salo! Hit kommer det både folk från grannkommunerna och sommarstugefirare från regionen. Människovimlet bland försäljningsställena, torgkaféerna och loppmarknadsstånden är verkligen överraskande.

Efter att ha utforskat utbudet i stånden kan man nästan konstatera att det som inte finns på Iltatori i Salo behöver man troligtvis inte. Kvällen kröns av en gratiskonsert av en känd inhemsk artist mitt på torget. Evenemanget arrangeras av Suvisalo ry.

5Tykö nationalpark

Stadsborna blir stumma inför Tykö nationalparks skönhet. I sjön Matildajärvi glider en roddbåt fram och på stranden plaskar en grupp barn. Behöver man ens åka utomlands när det finns så fina platser i Finland?

I Tykö nationalpark har man gjort det otroligt smidigt att gå på utflykt året om. Det är bra leder och skyltar och det finns flera tältplatser och eldstäder. Det är lättast att ta sig hit med bil: det är 20 km från Salo och 80 kilometer från Åbo.

6Kustrutten i Salo

Nu bör man ge sig ut och njuta av den finska naturen från cykelsadeln. Den mångsidiga kustrutten som utgår från Salo centrum via Tykö nationalpark och tre bruksbyar löper längs skärgården och skogen och till och med till havs.

Hugade cyklister kör hela rutten på 170 kilometer, men även under en kortare dagstur hinner man se mycket. När benen skriker efter en paus kan man stanna till i de charmiga bruks- och kustbyarna, tanka energi på det lokala matställena eller ta ett dopp. 

Publicerad | Uppdaterad