Nådendal – Finlands mest underbara småstad

FÖR VISSA ÄR DET EN SJÄLVKLARHET OCH VISSA VET INTE OM DET ÄN. MEN ALLT I DEN HÄR SUPERSÖTA STADEN FÅR EN ATT SUCKA AV BEUNDRAN – OCH DET AV EN ANLEDNING.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Nådendal är säkert ett av Finlands mest kända resmål både för finländare och utlänningar. En anledning är säkerligen  Muminvärlden, men en ännu större anledning är stämningen i själva Nådendal, som är unik i hela världen.

Vad är grejen med Nådendal? Gamla stan och de små butikerna, vikarna och dess restauranger, de alldeles sneda trähusen, de trånga kullerstensgränderna och de sympatiska kaféerna. Och naturligtvis den kända nådendalska solen.

Till Nådendal kommer man för att äta, lyssna på konserter och titta på teater.

För vissa är Nådendal ett måste. Förutom kvällspromenaderna kommer man till Nådendal för att äta, lyssna på konserter och titta på teater. Restaurangutbudet har utvecklats och utöver de vanligare övernattningsmöjligheterna erbjuder Nådendal också många möjligheter till rum i småhus precis i centrala gamla stan.

I närheten finns också en av Finlands vackraste trädgårdar, närmare bestämt Gullranda trädgård , i anslutning till republikens presidents sommarbostad. Trädgården kan man besöka på egen hand under de tider de har öppna dörrar, eller så kan man gå på en guidad tur och få veta mer om de tidigare presidenternas liv och olika statsbesök.

Ett bra tips för besökare i Nådendal är följande: när du går från stranden mot havet till vänster kommer du snart till ena änden av Kärleksstigen . Sandstigen går brant uppför en backe och slingrar sig fram till Kopparbergets klippor. Från detta berg, som även är en favorit bland lokalborna, öppnar sig en utsikt mot Gullranda, Muminvärlden och gamla stan i Nådendal. Ha kameran redo.

MER INFORMATION

Text Juuso Suominen. Video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer