Musik i Åbo x 5

I Åbo skämmer man bort musikfans såväl med festivaler i klassisk musik som a capella-sound och energiska jazzkonserter

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Turku Jazz Festival

Turku Jazz Festival firar femtio år tillsammans med världens jazzlegender under fem dagar i mars 2019. På jubileumskonserten på Åbo Svenska Teater den 7 mars framträder Billy Cobham, som förnyade trumspelandet på 1970-talet, och saxofonisten Eero Koivistoinens kvartett, vars rytmer man redan hörde på den allra första Turku Jazz.

På festivalen kan man uppleva varför det sägs att jazz är bäst live. På klubbarna och konsertarenorna i Åbo ljuder toppmusikernas personliga sound alldeles nära, så ta en titt i kalendern och se vilka musikupplevelser det bjuds på under jubileumsyran.

www

2Åbo musikfestspel

Genljud från dynamisk variation i Åbo slott och intima konserter på kulturplatser i Åbo – Finlands äldsta musikfestival ger ordentliga kickar när tonerna ljuder genom lyssnarens celler. 

Åbo musikfestspel som arrangerats sedan 1960 pågår i år 6–16/8 2020 – för andra året i rad med Klaus Mäkelä som konstnärlig ledare. På de beryktade gästabuden delar toppnamn inom den finska och internationella klassiska musiken musikens eufori under tiotals konserter. Aktuell information om programmet hittar du på evenemangets egen webbplats.

www

3Key Ensemble

Key Ensemble är en kritikerrosad kör från Åbo som vunnit många utmärkelser och som är kända för sitt fylliga a cappella-sound och sin innovativa repertoar. 

Under hösten 2019 ordnar kören en konsertserie under namnet Sångens makt där aktuell och global problemtematik – klimatförändring, rasism, polarisering och marginalisering – behandlas och där lösningsmodeller söks via körmusiken. Läs mer på körens webbplats!

4Kungvägens musiker

Kungsvägens musiker, barockorkester och kör

Barockensemblen Kungsvägens musiker är en orkester och en kör med hög profil. Ensemblen består av professionella musiker vars särskilda passion är att lyfta fram sällsynta verk av europeiska tonsättare och framföra dem på periodinstrument.

Kungsvägens musiker har som enda finländska ensemble uppträtt i stora salen i det legendariska statliga akademiska kapellet i Sankt Petersburg. Ensemblen har dessutom hållit privata uppträdanden för bl.a. Sveriges kungapar, EU:s kommissarie för kulturärenden Tibor Navracsics, tenoren Plácido Domingo och framlidne Luciano Pavarottis familj.

Av Kungsvägens musiker kan du även beställa receptionstjänster och publikhantering för privata tillställningar. Ensemblen har flera specialister på området samt experter med bred erfarenhet.

www

5Åbo filharmoniska orkester

Åbo är kulturens vagga, så det är logiskt att Finlands äldsta och en av världens äldsta orkestrar har sitt ursprung i Åbo. Åbo filharmoniska orkesters föregångare, Musikaliska Sällskapet i Åbo, grundades redan år 1790. Filharmonikernas överkapellmästare är legendariska Leif Segerstam fram till slutet av vårsäsongen 2019. Huvudgästen 2017–2019 är den littauiskfödda kapellmästaren och stjärnviolinisten Julian Rachlin.  

Åbo filharmoniska orkesters hemort är Åbo konserthus, Finlands första sal som planerades och byggdes för konserter. Titta närmare på godbitarna i filharmonikernas program via länken nedan.

Publicerad | Uppdaterad