Musikevenemang x 7

Såväl Finlands äldsta klassiska musikfestival som Finlands äldsta rockfestival kommer från Åbo.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Ruisrock

Ruisrock, i Runsala folkpark, är Finlands äldsta och Europas näst äldsta rockfestival som har arrangerats varje år sedan den invigdes. Den är så populär att biljetterna börjar säljas redan innan det slutliga programmet offentliggörs.

Förutom musik kan man även njuta av konst på Ruisrock – genom åren har man bland annat kunnat se en enorm enhörning, ballerinor och en rosa flamingo som rest sig mot skyn. En viktig del av festivalen är även mat av hög kvalitet, och goda viner ingår i utbudet liksom kall öl och fräscha drinkar.

Oavsett om du är en erfaren besökare eller där för första gången måste du se Ruisrocks legendariska solnedgång. Doppa tårna i havet samtidigt som du tittar på en spelning på Strandscenen, och glöm inte att vinka åt Sverigebåtarna som åker förbi!

2Seikkisrock, rockfestivalen för barn

Fråga juniorerna i familjen om de kan tänka sig att missa rockfestivalen som är arrangerad enkom för barn, så får du höra! Vrålpopulära Seikkisrock ordnas varje år i Äventyrsparken som finns i stadsdelen Kuppis. Ingen dum plan för vuxna heller, förresten.

Det är faktiskt svårt att stå emot två dagar av livekonserter som får barnen att jubla! Både nya bekantskaper och populära finländska figurer medverkar på scen. Vi ser fram emot energin och charmen, alla fyndiga texter och den sprudlande glädjen, i lekens och konstens tecken!

3Turku Jazz Festival

Turku Jazz Festival firar femtio år tillsammans med världens jazzlegender under fem dagar i mars 2019. På jubileumskonserten på Åbo Svenska Teater den 7 mars framträder Billy Cobham, som förnyade trumspelandet på 1970-talet, och saxofonisten Eero Koivistoinens kvartett, vars rytmer man redan hörde på den allra första Turku Jazz.

På festivalen kan man uppleva varför det sägs att jazz är bäst live. På klubbarna och konsertarenorna i Åbo ljuder toppmusikernas personliga sound alldeles nära, så ta en titt i kalendern och se vilka musikupplevelser det bjuds på under jubileumsyran.

www

4Åbo musikfestspel

Genljud från dynamisk variation i Åbo slott och intima konserter på kulturplatser i Åbo – Finlands äldsta musikfestival ger ordentliga kickar när tonerna ljuder genom lyssnarens celler. 

Åbo musikfestspel anordnas redan för 60 gången 8–22/8 2019 – nu för första gången under den nya konstnärliga ledaren Klaus Mäkeläs ledning. På de beryktade gästabuden delar toppnamn inom den finska och internationella klassiska musiken musikens eufori under tiotals konserter. Aktuell information om programmet hittar du på evenemangets egen webbplats.

www

5Key Ensemble

Key Ensemble är en kritikerrosad kör från Åbo som vunnit många utmärkelser och som är kända för sitt fylliga a cappella-sound och sin innovativa repertoar. 

Hösten 2019 kommer koret att organisera en serie konserter runt staden kallad Laulun mahti, som kommer att söka lösningar på aktuella och globala frågor som klimatförändringar, rasism, polarisering och marginalisering genom kormusik. Läs mer på webbplatsen!

6Kungvägens musiker

Kungvägens musiker är en barockorkester och kör från Åbo, som är uppkallad efter den gamla postrutten mellan Bergen och S:t Petersburg som även gick via Åbo; musikerna bor mer eller mindre längs Kungsvägen. I ensemblens repertoar finns det välkända mästerverk, men även europeiska och finska sällsynta verk, och i instrumenten ingår även historiska periodinstrument. Även det svenska kungaparet har njutit av ett privat framträdande av Kungvägens musiker.

www

7Åbo filharmoniska orkester

Åbo är kulturens vagga, så det är logiskt att Finlands äldsta och en av världens äldsta orkestrar har sitt ursprung i Åbo. Åbo filharmoniska orkesters föregångare, Musikaliska Sällskapet i Åbo, grundades redan år 1790. Filharmonikernas överkapellmästare är legendariska Leif Segerstam fram till slutet av vårsäsongen 2019. Huvudgästen 2017–2019 är den littauiskfödda kapellmästaren och stjärnviolinisten Julian Rachlin.  

Åbo filharmoniska orkesters hemort är Åbo konserthus, Finlands första sal som planerades och byggdes för konserter. Titta närmare på godbitarna i filharmonikernas program via länken nedan.

Publicerad | Uppdaterad