Musikevenemang x 10

Såväl Finlands äldsta klassiska musikfestival som Finlands äldsta rockfestival kommer från Åbo.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Ruisrock

Ruisrock, i Runsala folkpark, är Finlands äldsta och Europas näst äldsta rockfestival som har arrangerats varje år sedan den invigdes. Den är så populär att biljetterna börjar säljas redan innan det slutliga programmet offentliggörs.

Förutom musik kan man även njuta av konst på Ruisrock – genom åren har man bland annat kunnat se en enorm enhörning, ballerinor och en rosa flamingo som rest sig mot skyn. En viktig del av festivalen är även mat av hög kvalitet, och goda viner ingår i utbudet liksom kall öl och fräscha drinkar.

Oavsett om du är en erfaren besökare eller där för första gången måste du se Ruisrocks legendariska solnedgång. Doppa tårna i havet samtidigt som du tittar på en spelning på Strandscenen, och glöm inte att vinka åt Sverigebåtarna som åker förbi!

2DBTL

Fråga vem som helst i Åbo, DBTL (25–27/7 2019) och sommar hör ihop som sylt och munk. I år intar festivalen hjärtat av det historiska Åbo, Domkyrkotorget och intilliggande Braheparken. Tillbaka till rötterna, med andra ord. Eller var det inte här som staden Åbo hade sin början?

Artistgardet är en verklig who's who inom finländsk poprock, med storstjärnor som Eppu Normaali och Popeda, för att inte tala om listtoppare som Vesala och Sanni. Man kunde säga att det finns något för alla. Eller snarare: av varje sort för alla! Pricken över i:et är vyn över Aura å som lugnt flyter förbi, precis nedanför festivalområdet.

3Seikkisrock, rockfestivalen för barn

Fråga juniorerna i familjen om de kan tänka sig att missa rockfestivalen som är arrangerad enkom för barn, så får du höra! Vrålpopulära Seikkisrock ordnas varje år i Äventyrsparken som finns i stadsdelen Kuppis (8–9/6 2019). Ingen dum plan för vuxna heller, förresten.

Det är faktiskt svårt att stå emot två dagar av livekonserter som får barnen att jubla! Både nya bekantskaper och populära finländska figurer medverkar på scen. I sommar får publiken bl.a. svänga till tonerna av den legendariska barnmusikorkestern Pellekaija Pum och en hejdlös tjejduo, Sitku. Vi ser fram emot energin och charmen, alla fyndiga texter och den sprudlande glädjen, i lekens och konstens tecken!

4Aura Fest

När sommaren redan spelar på sin sista vers, då kör festen igång på riktigt i Kuppisparken. Aura Fest (9–10/8 2019) har en tradition av att avsluta sommarsäsongen i Åbo med ett ordentligt party! Vemodet har ingen plats här – det är trots allt i augusti som vädret brukar vara vackrast.

Det är lummiga Kuppisparken som gör det hela. Här finns till exempel oändligt med gräsmattor där man kan sitta och träd som ger skugga. Bland årets artister finns namn som Gasellit, Pyhimys och JVG. Bara den rapmusik som utlovas gör att man vill klicka sig till biljettförsäljningen direkt

5Korpo Sea Jazz

Ett självklart go-to-ställe för alla som gillar ren jazz utan distraktioner (24–27/7 2019). Korpo Sea Jazz samlar gräddan av Finlands jazzmusiker till spelplatser som tagna ur en film. Konceptet är enkelt: hav, skärgård, delad glädje, toppartister och, som grädden på moset, ursköna jamsessioner. Behövs något annat?

På detta årliga evenemang ser du inga öltält eller lakritsförsäljare. Festivalen förlitar sig helt på jazzens och naturens förmåga att hänföra. Många anser att Korpo är helt perfekt för en jazzeskapad. Att åka ut till Korpo tar inte länge, men känns ändå som en minisemester – inte minst tack vare färjturerna som tar dig från ö till ö med bilen.

6Flame Jazz

Flame Jazz var i en början ett av programmen under Åbos år som Europeisk kulturhuvudstad 2011. Vem hade då trott att följden skulle vara det kolossala uppsving som jazzkulturen i Åbo har haft sedan dess? Flame Jazz har blivit ett måste för alla som vill njuta av sammetslen jazz. Spelningarna är inbokade på olika håll i yttre stadskärnan och pågår i april–maj, så det gäller att pricka in favoriterna nu!

På hösten gör festivalen en efterlängtad endagscomeback med Flame Jazz Cruise (21/9 2019). En dygnskryssning i Skärgårdshavet kompad av skön livejazz – en oslagbar kombo.

WWW

7Åbo musikfestspel

Genljud från dynamisk variation i Åbo slott och intima konserter på kulturplatser i Åbo – Finlands äldsta musikfestival ger ordentliga kickar när tonerna ljuder genom lyssnarens celler. 

Åbo musikfestspel anordnas redan för 60 gången 8–22/8 2019 – nu för första gången under den nya konstnärliga ledaren Klaus Mäkeläs ledning. På de beryktade gästabuden delar toppnamn inom den finska och internationella klassiska musiken musikens eufori under tiotals konserter. Aktuell information om programmet hittar du på evenemangets egen webbplats.

www

8Key Ensemble

Key Ensemble är en kritikerrosad kör från Åbo som vunnit många utmärkelser och som är kända för sitt fylliga a cappella-sound och sin innovativa repertoar. Key Ensemble har också blivit inbjuden på en konsertturné till Kina i juni 2019! På tisdagen den 28 maj kommer Key Ensemble att ge en avskedskonsert inför resan på FBK-huset i Åbo. På konserten framförs också kinesisk music, som är en del av turnéns konsertprogram.

9Kungvägens musiker

Kungvägens musiker är en barockorkester och kör från Åbo, som är uppkallad efter den gamla postrutten mellan Bergen och S:t Petersburg som även gick via Åbo; musikerna bor mer eller mindre längs Kungsvägen. I ensemblens repertoar finns det välkända mästerverk, men även europeiska och finska sällsynta verk, och i instrumenten ingår även historiska periodinstrument. Även det svenska kungaparet har njutit av ett privat framträdande av Kungvägens musiker.

Toppensemblens tionde jubileumsår inleds den 6/1 2019 i Åbo domkyrka med G. P. da Palestrinas renässansmässa Missa sine nomine. Helgonlitanian ger en ovanlig lyssnarupplevelse, som alltid även ljuder över Vatikanen innan valet av påve.

10Åbo filharmoniska orkester

Åbo är kulturens vagga, så det är logiskt att Finlands äldsta och en av världens äldsta orkestrar har sitt ursprung i Åbo. Åbo filharmoniska orkesters föregångare, Musikaliska Sällskapet i Åbo, grundades redan år 1790. Filharmonikernas överkapellmästare är legendariska Leif Segerstam fram till slutet av vårsäsongen 2019. Huvudgästen 2017–2019 är den littauiskfödda kapellmästaren och stjärnviolinisten Julian Rachlin.  

Åbo filharmoniska orkesters hemort är Åbo konserthus, Finlands första sal som planerades och byggdes för konserter. Titta närmare på godbitarna i filharmonikernas program via länken nedan.

Publicerad | Uppdaterad