Museernas Åbo x 13

Åk på en tidsresa till gamla Åbo, gå runt på konstmuseer och fördjupa dig i flottans krigshistoria. Dessa platser lockar även familjens minsta.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Biologiska museet i Åbo

När man stiger in på biologiska museet i Åbo förstår man först inte vilken fantastisk upptäcktsresa man är på väg mot. På museet, som öppnades år 1907, visas 13 olika diorama, det vill säga uppbyggda naturlandskap som visar Finlands flora och fauna. Under samma tak går man igenom alla årstiderna och får se massor av häftiga djur, alltifrån ett tranpar till en lämmel och en pompös björn.

Och det bästa av allt: landskapen är så realistiska att man nästan kan föreställa sig hur däggdjurens päls, strandklipporna och skvattramarna känns genom glasrutorna. Nästan som den vidsträckta naturen, men i 3D.

2Aboa Vetus & Ars Nova

Åbo är en unik stad på det sättet att schaktningar i centrum lätt leder till arkeologiska åtgärder. Det hände även på 1990-talet, när man började renovera Rettigska palatset till ett museum för nutidskonst. Det blev inte heller enbart ett museum för nutidskonst – det blev ett mycket bra museum i två delar. Under taket på detta museum för historia och nutidskonst blandas gränserna för gammalt och nytt på ett lekfullt sätt.

Aboa Vetus är Finlands enda arkeologiska museum där de främgrävda ruinerna från medeltida Åbo ger en beröringsyta med vardagen för de åbobor som levde här för länge sedan. Här är det tillåtet att undersöka och förundras! På Ars Novas konstutställning kan man ta ett språng in i en helt annorlunda värld av nutidskonst. I helhetskonceptet ingår också M Kitchen & Café och en fin museibutik.

3Forum Marinum

Det finns förmodligen ingen mer passande plats för det marina specialmuseet: Museet invid Suomen Joutsen, ett stenkast från Åbo hamn, är en plats man bara måste göra en avstickare till för att få veta mer om sjöfartens historia.

På Forum Marinum, som har uppförts med ett gammalt tegelmagasin som inramning på ett mycket elegant sätt, dras även en obotlig landkrabba in i den tjärdoftande stämningen. Äkta ljudband och svartvita fotografier visar ett liv som många inte har någon aning om. Om inte annat gör en titt på flottans krigshistoria att man blir berörd.

Bredvid Suomen Joutsen i Aura å guppar bland annat minfartyget Keihässalmi och kanonbåten Karjala. En försmak av Forum Marinums mångsidiga museiflotta och dess placering hittar du här: 

4Klosterbacken

När Åbo den 4 september 1827 fattade eld som startade i borgare Hellmanns bostad hade tre fjärdedelar av staden brunnit till aska efter ett dygn. En av de ytterst sällsynta stadsdelarna som klarade sig var Klosterbackens trähusområde, som vi nu får beundra i form av ett miljömuseum som berättar om tiden för ett par hundra år sedan i östra delen av stadskärnan i Åbo.

Husen på Klosterbacken, som står på samma plats som de låg ursprungligen, tillhörde en gång i tiden fattiga familjer. En tur bland de knarriga husen från en svunnen tid och hantverkare som visar upp sig på arbetsuppvisningar får en att glömma för en stund att vi lever på 2010-talet. 

5Ett Hem

Museet Ett Hem på Biskopsgatan är affärsmannen Alfred Jacobssons och hans fru Hélènes hemmuseum. Interiörerna i borgarhemmet från sekelskiftet 1900 tar en med till en svunnen tid.

Bland de många föremålen på museet finns det något för alla: konstverk samt antika föremål och möbler. Museet är öppet för besökare på sommaren och under julen samt för grupper efter bokning. Man kan också bekanta sig närmare med museet på olika temaguidningar och barnen har en egen guidning i form av en tidsresa.

6Sibeliusmuseum

Museet uppkallat efter det finska tonsättargeniet finns i en byggnad ritad av Woldemar Baeckman, vars modernistiska betongarkitektur utgör en skarp kontrast till den omgivande historiska miljön. 

Inne i museet kan man bekanta sig med Jean Sibelius liv och produktion, men även med musiklivet i allmänhet. I utställningarna visas bland annat olika instrumentgrupper och musiklyssnandets historia.

7WAM

​​​​​​​​​​​​​​Paavo Nurmi-statyn hälsar på besökare som kommer från Aurabron och viker in på till Östra Strandgatan. Landmärket påminner om skaparen, den mest berömda skulptören på sin tid, Wäinö Aaltonen. Historien fortsätter längre ner på samma gata på Wäinö Aaltonens museum, där besökaren i entrén hälsas välkommen av Aaltonens över fyra meter höga Finlands mö. 

Konstnären deltog själv även i planeringen av museibyggnaden, som blev färdig 1967, så byggnaden är bokstavligen gjord för konsten. Det syns och känns i de olika utrymmena.  Inuti den ser man verk ur bassamlingen som Aaltonen skänkt och varierande utställningar med nutidskonst – du kan titta på det aktuella utbudet på nätet.

8Kurala Bybacke

Kurala Bybacke visar flera tidsperioder på en gång. På begravningsplatsen på Bybackens norra sluttning har man begravt människor ända sedan 600-talet, medan man i huset Iso-Kohmo kan se hur man levde på en lantgård på 1950-talet. Till skillnad från på många andra museer får man även röra föremålen här! 

På gården hittar du precis de husdjur som bodde på Bybacken redan på 1950-talet: hästar, får och kaniner. Det är en fantastisk miljö för exempelvis en picknick och det finns även ett kafé i backen.

9Åbo konstmuseum

Redan det massiva granitslottet på Puolalabacken ger ett löfte om ett värdefullt innehåll. Åbo konstmuseum med sina nationalskatter är stadens eget Ateneum, vars varierande utställningar av samlingar bland annat bär spår av Helene Schjerfbecks eller Akseli Gallen-Kallelas penseldrag.

På museet visas varierande utställningar med alltifrån klassiska verk till nutidskonst – du hittar det aktuella programmet på nätet. På söndagar kan man fördjupa sig i bakgrunden till utställningarna i sällskap av en guide, och barnfamiljer kan även glädjas åt mobilappen Pikkuli. Det lönar sig att besöka museets härliga Café Victor​​​​​​​ med dess varma service och gammaldags porslin.

10Apoteksmuseet och Qwenselska gården

Man går lätt förbi det gamla huset i rödockra vid åstranden utan att lägga märke till det om man inte vet vilken skatt som väntar där. Om man vet det och går in hamnar man i en annan värld. Historien bakom borgarhuset Qwensel som visar herrskapslivet går tillbaka till 1700-talet, och på Apoteksmuseet får man veta mer om apoteksverksamhetens historia. Här visas föremål som sätter fart på fantasin i form av alltifrån örterna som hänger ner från taket till grodan i glasburken.

På innergården ligger Café Qwensel, som är som att göra en tidsresa bakåt i tiden. En fantastisk idyll som rekommenderas starkt.

11Åbo slott

Nuvarande utställningar: Några ord om kvinnor till 8.3.2020

Det över 700 år gamla Åbo slott vid Aura ås mynning är ett av de mest kända – om inte det mest kända – landmärket i Åbo. Byggnaden är en imponerande syn, men lika storslagna och definitivt värda att bekanta sig med är även de historier som döljer sig därinne exempelvis om Hertig Johans renässanshovs liv. I de uråldriga, trånga stengångarna är det lätt att fantasin sätts igång. Är groparna på fönsterbrädet verkligen märken från armbågarna från hans bror Erik XIV som satt fängslad här? Vaktade vilda björnar det här rummet, på riktigt? Har man sett den berömda osynliga tomten på Åbo slott?

Ta en guidad tur – eller bekanta dig med Tidslinje-utställningen på egen hand, och lär dig mer om slottets historia på ett roligt sätt med audiovisuella medel.

12Åbo domkyrka

I Åbo finns det två byggnader som används varje dag, vars historia sträcker sig till 1200-talet. En av dem är Åbo slott – den andra är Domkyrkan. 

Domkyrkan invigdes år 1300 och är fortfarande både Finlands nationalhelgedom och ett aktivt Guds rum. Dessutom är det ett intensivt koncentrat av Åbos historia och Finlands äldsta byggnad, där framstående personer, alltifrån Knut Posse till Karin Månsdotter, vilar under golvet och i kapellet. På den södra läktaren finns Domkyrkomuseet, där man dyker ner i historien ända tillbaka till Medeltiden. 

13Mikaelskyrkan

Under de nationalromantiska ormbunketeckningarna i kyrkan som färdigställdes år 1904 känner man sin litenhet. Idén till dessa slottsliknande nygotiska torn uppstod på arkitekten Lars Soncks ritbord och byggdes på den plats där Åbo centrum övergår i trähusstadsdelen Portsa.

En mer intim stämning hittar du i två mindre kyrkor, dit turisterna sällan hittar. S:t Katarina kyrka är ett stycke medeltid mitt i Åbos studentby. Martinskyrkan i stadsdelen Martins representerar 1930-talets övergångsstil från klassicism till funktionalism – som en bit av Italien i Åbo!

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer