Hur skapar man ett premiumhotell?

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

– Om Hotell Seurahuone var en människa skulle det vara en cool gudmor med rött läppstift och skinnbyxor och alltid någonting nytt och fantastiskt. Denna supersällskapliga människa bjuder in massor av gäster, anordnar fantastisk servering och ger en varma kramar både när man kommer dit och när man går därifrån, säger hotellchef Sanna Byskata. 

Ur ett turistperspektiv är förväntan att den fantastiska restaurangboom som Åbo genererat ska börja spä på hotellutbudet så att det når samma nivå.

Hon är ansvarig för att uppföra ett nytt, tidsenligt och avslappnat premiumhotell. Det är en rolig men utmanande uppgift, för det framtida Seurahuone är något av det mest intressanta som hänt på hotellfronten i Åbo på en tid. Ur ett turistperspektiv är förväntan att den fantastiska restaurangboom som staden genererat ska börja spä på hotellutbudet så att det når samma nivå. 

Bakom nya Seurahuone ligger TOK, som även under det här projektet ställer in maskinerna för att leva upp till den moderna konsumentens allt mer individuella förväntningar.  

– En viktig faktor hos oss är nätverken för att utveckla nya sorters koncept och genomföra dem ordentligt, konstaterar Sanna Byskata och fortsätter: 

– Det här har varit ett bra tillfälle att prova nya samarbetsformer tillsammans med specialiserade designföretag. Exempelvis idéerna till restaurangen har från början legat på Aki Wahlmans Foody Alles ansvar. Bakom inredningen ligger Jaakko Puro, designer bakom bl.a. de lyxiga interiörerna på Lilla Roberts och Haven.  

Exempelvis idéerna till Seurahuones restaurang har från början legat på Aki Wahlmans Foody Alles ansvar. Bakom inredningen ligger Jaakko Puro, designer bakom bl.a. de lyxiga interiörerna på Lilla Roberts och Haven.

När man började planera Seurahuone undersökte man noggrant tidens rådande trender och funderade över vilka som var viktiga för den här projektet. 

– Vi kom fram till slutsatsen att de aspekter som är viktiga för oss åtminstone är lokal förankring, ansvarsfullhet och personlig prägel, berättar Sanna Byskata och fortsätter:

"Staycation" det vill säga en minisemester i en stad inom landet är en trend från andra länder som Seurahuone vill ta fasta på.

– Nya Seurahuone är nämligen just ett Åbohotell. Vi vill att de som övernattar hos oss under hela vistelsen har en tydlig känsla av att vara just i Åbo och ingen annanstans. Dessutom vill vi att även stadsbor ska komma till oss för exempelvis en week-end. ”Staycation" det vill säga en minisemester i en stad inom landet är en trend från andra länder som Seurahuone vill ta fasta på.

Vad är det då som är så typiskt Åbo med Seurahuone? Personalen naturligtvis, det är lokal personal och de förmedlar den otvungna servicekultur som är typisk för åboborna. Och Seurahuones byggnad har stått i Åbo sedan år 1928. Den anrika gamla fastigheten
ritad av Erik Bryggman ger hotellet en vacker inramning.      

Även om Seurahuone som hotell i första hand är ett mål för turister som är här tillfälligt på tjänsteresa eller semester, blomstrar det inte utan Åbobornas medverkan.

– Vi tänker definitivt att Åbobornas gillande är ett mått på Seurahuones framgång. När stadsborna tar till sig Seurahuone blir det enkelt att sälja även till andra. Åboborna är ganska vana vid att allt är bra, det är ingen hemlighet.

Den mest uppenbara delen som förenar stadsborna och turisterna som besöker Seurahuone är naturligtvis restaurangen. Seurahuones restaurang heter Gunnar, och Gunnar förbereder sig på att tillföra något nytt till stadens matkultur.

​​​​​​​– I Åbo är inte det helt lätt, för det finns ju ett mycket bra restaurangutbud även utan oss, säger Sami Kivirinta, som driver Gunnar, med ett leende, men fortsätter:

– Eftersom vi känner till stadens restaurangkultur vet vi också vad det fortfarande finns plats för. Därför kommer vi att satsa på så kallat socialt ätande på Gunu. Till oss kan man även komma i större sällskap. Det finns många maträtter som det är meningen att man ska dela, och i källaren finns det ett bra utbud av magnum- och jerobeamflaskor. Det är lättsam stämning och personalen har alltid något nytt att erbjuda. 

– En annan central aspekt är den nära kontakten med lokala producenter och konsumenter. I utvecklingen av Gunnar har vi från start haft en grupp på åtta lokala ”faddrar” som vi samlade ihop via sociala medier. Faddrarnas roll är att ge ett lokalt perspektiv, lokala idéer och kundernas synvinkel när det gäller utformningen av restaurangen. 

Gunnar har sex särskilda lokala produktionspartner. Exempelvis Sikkatalus fårfarm i Rimito bidrar med fårmjölksglass och -yoghurt och honungen från de svarta bina kommer från Tammirauma honungsgård.

– Den lokala inriktningen syns även i dukningen; exempelvis Terraviivas Gunnar-tallrikar kommer direkt från Kaskisbacken.  

  • Delikatesserna av fårmjölk kommer direkt från Rimito

    Namnet på det lilla svarta lammet är Gunnar, och den dricker mjölk ur en nappflaska i Paula Stams famn. Vi är på Sikkatalus fårfarm i Rimito för att bekanta oss med en av restaurang Seurahuones restaurang Gunnars samarbetspartner.

    – Jag är själv en vegetarian som blev fårfarmare för att det skulle finnas fler produkter som uppfyller mina kriterier på marknaden, berättar föreståndaren på gården Katja Sikka och fortsätter: 

    – Hos oss behandlas djuren väl. Exempelvis lammen får sin egen mammas modersmjölk som föda under de första två månaderna av sitt liv. På de flesta gårdar skulle man tycka att det var ren galenskap, och den bästa mjölken skulle säljas, inte ges till lammen.

    På Sikkatalu har människor ett ansvar och djuren har rättigheter, och det känner man på smaken på produkterna. De serveras på frukosten på Seurahuone i form av exempelvis fårmjölksyoghurt på frukostbordet och fårmjölksglass, som man hittar på restaurang Gunnars dessertmeny.  

Om du är ett äkta passionerat hotellfreak väljer du hotell med stor hänsyn till miljön. Är det massarkitektur eller planerat in i minsta detalj? Allt något man sett miljoner gånger eller någonting nytt och annorlunda? 

– Designen av Seurahuone utgick ifrån vad Åbo förtjänar, säger Jaakko Puro och sammanfattar: 

– Vi började göra ett roligt hotell där man har tänkt mer på kunden än på städningen. Det saknas ett levande boutiquehotell i Åbo, och det här blir precis ett sådant.

YTTERLIGARE INFORMATION OCH BOKNINGAR

Samarbetspartner var TOK.
Text Liina Komi. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad