Megaroligt på minisemester

De bästa sommaraktiviteterna finns inte i paddan, utan i den egna fantasin och i form av aktiviteter. Dagiskompisarna Emma och Diana åkte på äventyrssemester till Superpark och Caribia.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Det är ruggigt väder, men idag gör det ingenting. Vi är nämligen på Holiday Club Caribia i Åbo, och på gården till SuperPark, som är under samma tak som spahotellet. Vi är på minisemester med de femåriga dagiskompisarna Emma och Diana. In med väskorna på hotellrummet och på med passande kläder, så sätter vi igång!

Att uppmuntra barn att röra på sig och få motion genom att aktivera sig på många olika sätt genom lek står inskrivet redan i målen för förskolepedagogiken. Det går ofta bra när de är mindre, men i skolåldern börjar leken snabbt minska, och med det rör barnen mindre på sig. Enligt undersökningar ligger och sitter finska barn och unga i skolåldern över halva sin vakna tid och endast var tredje barn rör sig tillräckligt mycket.

Rörelse i skugga av att ha roligt

Som tur är har det kommit nya lösningar som främjar aktivitet som motvikt. I aktivitetsparken SuperPark sker rörelsen i skuggan av att barnen har roligt, precis som man rekommenderar. Det finns intressanta aktiviteter och saker att prova på för alla åldrar, utan att man behöver bekymra sig om vädret eller ha egen utrustning.

10 minuter på trampolin motsvarar en halvtimmes löpning! Genom att klara olika tricks ökar även självkänslan och tron på den egna förmågan.

Ett recept som verkar fungera. Förutom jämnåriga med Emma och Diana är det många barn och ungdomar i olika åldrar i parken så här en vanlig förmiddag. En del av dem skejtar och scootar, medan andra spelar basket eller gör volter. Det är även en och annan vuxen som har kul i trampolinerna. Det är effektiv träning: 10 minuter på trampolin motsvarar en halvtimmes löpning! Genom att klara olika tricks ökar även självkänslan och tron på den egna förmågan.

Efter nästan två timmars klättrande, hoppande, springande och lekande är tjejerna äntligen klara. Även om de fortfarande har hoppenergi kvar behöver de spara den till nästa etapp: Efter SuperPark och lunch är det nämligen dags att kasta sig i vågorna på Caribia spa.

Tropisk värme året om

På Caribia kan inte dåligt semesterväder förstöra stämningen och vattenlekarna. Den behagliga inomhustemperaturen på över 30 °C, rutschkanorna, bubbelpoolerna och de grönskande växterna skapar en avslappnad känsla. Idag ska vi bara koppla av, men om man vill kan man även träna här. På spahotellet anordnas det temadagar med bland annat Army-vattengympa och Hydrohex-vattenträning, både med ledare och på egen hand.

Sjörövarrestaurangen Captain Hook fångar tjejernas uppmärksamhet. Fartygsrestaurangen betjänar kunderna på helgerna och under högsäsong varje dag. Övriga tider kan man exempelvis rädda de skatter som rövats bort av Kapten Krok, som förvandlats till en staty. Emma och Diana fnittrar och fyller kaptenens famn med fantasidiamanter och -guld.

​​​​​​​Efter att de räddat skatten tar vi oss via utomhusbassängen till en stuga längre in på innergården, vars sotiga dörrkarm hälsar oss välkommen.

Rökbastu är en exotisk upplevelse

”Det luktar rök här! Och väggarna är helt svarta”, skriker tjejerna. Rökbastun, som värms upp på onsdagar, är Caribias specialitet. Även om det finns cirka två miljoner bastur i Finland är rökbastu numera en mer ovanlig upplevelse för många finländare.

Många anhängare av bastukulturen tycker att rökbastu är den mest äkta som ursprungliga formen av finsk bastukultur.

Många anhängare av bastukulturen tycker att rökbastu är den mest äkta som ursprungliga formen av finsk bastukultur. I finska byggnader har det genom århundradena i regel inte funnits några skorstenar, och även rökbastun är en kvarleva från den tiden. Röken sprider sig först in i bastun och värmer upp den, varefter den förs ut via en ventil innan man badar bastu.

​​​​​​​Det krävs tid och kunskap för att värma upp en rökbastu och få rätt känsla. I rökbastun strävar man efter en låg grundtemperatur – den får inte värmas upp för mycket. Bastuugnen, som är gjord av stora stenar och värms upp en gång, värmer bastun hela dagen. Det är något särskilt lugnande i den mörka, rökdoftande bastun.

Så mycket att välja bland

Efter bastun testar vi bubbelpooler, rutschkanor och utomhuspoolen. Efter denna fullspäckade dag börjar även de livliga femåringarnas voltmätare se ut att behöva laddas. Efter att ha ätit hamburgare vid poolen är det skönt att krypa in i en mjuk badrock för lite eftermiddagsvila på sängen på hotellrummet.

Efter bastun testar vi bubbelpooler, rutschkanor och utomhuspoolen. Efter denna fullspäckade dag börjar även de livliga femåringarnas voltmätare se ut att behöva laddas. Efter att ha ätit hamburgare vid poolen är det skönt att krypa in i en mjuk badrock för lite eftermiddagsvila på sängen på hotellrummet.

Vad tyckte tjejerna var bäst med dagen? ”Att det var roligt!”

​​​​​​​Vad ska man tillägga till det?​​​​​​​

MER INFORMATION

Samarbetspartner Holiday Club Caribia.
Text Annika Kosonen. Fotografier och video Joonas Tsokkinen.

Publicerad | Uppdaterad