Med småbarn på Ruissalo spahotell

För oss som småbarnsfamilj är det bästa semestermålet ett barnvänligt ställe på lagom avstånd från huvudstadsregionen. Den här gången är vi sugna på att vara vid havet, nära naturen, men å andra sidan nära service och stadsnöjen. Vi packade in vår familj på tre personer i bilen och begav oss till Runsala i Åbo.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Efter Västra hamnen i Åbo bildar lövträden som växer på båda sidor av vägen en korridor med valvbågar ovanför vägen. Snart öppnar sig en golfbana på vänster sida, som lockar till greenen. Därefter visar GPS:en att vi har anlänt till Ruissalo spahotell.

​​​​​​​Efter att ha varit på stadssemester i Europa känns hotellrummet enormt. Det finns gott om kryputrymme för småbarn och det står en barnsäng i rummet – ett fantastiskt löfte om en god natts sömn för föräldrarna. Kronan på verket är en stor balkong, med utsikt över båthamnen.

Vi gladde oss också åt att det serverades siskonkorvsoppa till lunch på spahotellet, en rätt som ingår i alla finska mormödrars repertoar. Efter lunchen drack vi kaffe på terrassen och njöt av utsikten.

Bekanta dig med Runsala från sadeln och havet

Runsala bör man bekanta sig med på cykel. Spahotellet hyr också ut cykelvagnar med barnsitsar, så att familjens minsta kan följa med på cykelturen. Att döma av glädjeropen var det spännande att åka med! Det finns alltifrån asfalterade cykelbanor till skogsstigar, och Runsala är fullt av intressanta utflyktsmål, från botaniska trädgården till kaféer.

På Ruissalo spahotell kan man spela alltifrån volleyboll till frisbeegolf och själv beslutade jag mig för att hyra en kanot och prova på att paddla. Stödtrupperna blev kvar på bryggan för att supporta mig och gav sig sedan av för att ta en tupplur. Det var en fantastisk upplevelse att flyta omkring i sommarsolen, beundra naturen och vara ensam med sina tankar en stund. Precis i närheten av spahotellet fanns det klippor som jag gick upp på för att beundra havsutsikten.

Vattenlekar på poolavdelningen

En stor anledning att åka till Runsala var spahotellets poolavdelning, där familjens minsta till och med njöt mer av plaskandet än sina föräldrar. Poolavdelningen på Ruissalo spahotell består av tre bassänger: två stora och en mindre. Till vår glädje upptäckte vi att det även fanns vattenleksaker vid kanten av bassängen.

Själv plumsade jag också ner i havet, vilket man kan göra direkt från poolavdelningen. I den avkopplade idyllen är det en avkopplande upplevelse att simma. Inte undra på att det var många barnfamiljer som delade stunden med mig. Tiden passerar obemärkt förbi. Vi plaskade tillsammans i över två timmar, vilket är väldigt lång tid för att fokusera på en sak i vår familj.

På spahotellet fanns det också ett lekrum, ett stängt rum fyllt av skatter. Som pappa hade jag det lätt när jag la ner den lilla på lekmattan och följde med i upptäckten av alla spännande saker från sidan.

Grillkorv och en iskall öl

Det finns många olika sorters kvällsmål på sommaren, men få saker slår korv som glödstekts i öppen eld. På Ruissalo spahotell är det lätt att få sitt lystmäte på den fronten, för på gården kan man grilla korv både runt en lägereld och i lusthuset Grillikolo. I hyran av den senare ingår även sallader och läskedrycker. Där kunde vi njuta i lugn och ro av stämningen kring den öppna elden, samtidigt som vi hade spahotellets service (alltså skötrummet) alldeles nära.

Varannan kväll läser jag Nalle Puh och smeker den lilla till sömns. Nu var det min frus tur. Då begav jag mig till lobbybaren med min laptop, beställde en öl och gick till terrassen. Kvällssolen gav ett vackert sken över Runsalas omgivningar. Under mig hoppade spahotellgästerna i havet och en svanfamilj letade efter föda vid bryggan. Jag hade en kall lager i glaset och ville inte någon annanstans.

I Runsala finns det vackra trävillor. Vackra Villa Saaro är byggd på 1850-talet, och numera finns det ett kafé där. I Saaronniemi finns det även ett lägerområde, minigolf, en badplats för hundar och grillplatser. Man tar sig hit med stadsbuss från Åbo, vilket inte minskar rekreationsområdets attraktionskraft bland lokalborna.

​​​​​​​Vi fortsatte till Honkapirtti, som ligger cirka tre kilometer från spahotellet. Rutten, som går mitt bland ädelträn, var den vackraste i Runsala. Männen från JR14 byggde Honkapirtti under fortsättningskriget av uråldriga furor från Vita Karelen. I öppna spisen brann en brasa, som skapade en hemtrevlig känsla. Till lunch valde vi husets specialitet, ärtsoppa, som med lök och senap var lika god som förr i tiden – och till efterrätt förstås pannkaka med sylt och grädde.

Med fulla magar bestämde vi oss för att åka tillbaka till Åbo på eftermiddagen. Vi hade ingen lust att jaga efter en parkeringsplats i en främmande stad, så vi hoppade på stadsbussen utanför spahotellet i riktning mot åstranden.

MER INFORMATION

Samarbetspartner Ruissalo spahotell.
Text Teemu Siltanen. Bilder och video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad