Med liten plånbok i Åbo x 7

No money, no problem. Vad kan man uppleva för roligt i Åbo för småpengar, som ger triljoner dollar i utdelning att ta med sig hem? Mycket bra fråga. Här har du några tips på aktiviteter du kan göra för en liten penning eller gratis en sommardag.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Picknick i Kuppisparken

Även om Åbos restaurangscen dignar av kulinariska upplevelser är en picknick alltid en bra idé. Du kan ta med mat hemifrån eller köpa med en ask jordgubbar från torget och bege dig till närmaste park och koppla av. I parken kan du utan bekymmer ta av dig skorna och även tröjan, något som inte skulle uppskattas på en restaurang.

Kuppisparken är alltid ett bra val. Tack vare den stora ytan kan man njuta i grönskan på behagligt avstånd från soldyrkare och andra som hänger i parken. Och om det blir riktigt varmt är det perfekt att ta sig ett dopp på Kuppis utebad.

Inträdesavgift till utebadet: Vuxna 5,50 €, barn 4–16 år 3 €

2Culture Walk

Åbo är helt späckat med saker att se och uppleva. Det är ju trevligt, men för att hinna med allt skulle man som allra minst behöva teleporteringsförmåga. Där är vi inte riktigt än. Lyckligtvis har vi en annan lösning: Culture Walk. En promenad med fem olika ruttval där tre sevärdheter ingår i varje rutt. Du kan välja temat medeltid, empirarkitektur eller miljöerna kring Gamla Stortorget. Läs mer om länken nedan!

WWW

3Samppalinna simstadion

Samppalinna simstadion används flitigt av åboborna under sommaren. Om man inte orkar gå till badstranden kan man istället ta sig ett uppfriskande dopp i centrum. Man kan även hänga vid poolen, för här kan man sola på stora solterrasser och gräsmattor. Man får även ta med sig egen matsäck, pluspoäng för det. (Alkoholhaltiga drycker måste man lämna hemma, sorry.)

I de stora 50-metersbassängerna finns det gott om plats för att plaska, och de minsta har en egen bassäng. Hopptornet reser sig inbjudande mot höjden, om man vill ge badutflykten lite extra krydda. Trevligt chillande för en liten peng.

Inträdesavgift: Vuxna 5,50 €, barn 4–16 år 3 €​​​​​​​

4Äventyrsparken

När man vill roa små busfrön på ett enkelt och trevligt sätt i Åbo är Äventyrsparken Seikkailupuisto, Selkkis, ett säkert kort. Detta paradis för barn med spring i benen bjuder in till lek och rörelse oberoende av årstid, och det finns lek- och klätterställningar och annat skoj både för småbarn och barn i skolåldern. I sommarens hetta kan man svalka sig under duschsvampen och i plaskdammen.

Förutom den stora lekparken utan inträdesavgift bjuder Seikkis på barnkulturevenemang, som exempelvis teaterföreställningar, konstverkstäder och musikskola. Samtidigt kan man även passa på att gå till fågeldammen och Trafikstaden på andra sidan av Kuppisparken.

5Strosa i kvarteren

Promenader är helt gratis och ett av de bästa sätten att lära känna Åbo. Åbo är dock mer än bara åstranden, det är ett som är säkert, så tveka inte att besöka trevliga kvarter lite vid sidan av centrum. Du kan exempelvis gå till Martins och Portsa och beundra de söta små tomterna, hemtrevliga gatorna och grannstämningen (inom ramen för god smak, var ingen stalker). Här ser du det verkliga livet, det som gör Åbo till Åbo. Andra trevliga promenadstråk: Från området vid Domkyrkan mot Tomasbron och raderna av sommarstugor i Runsala. F-an-ta-stiskt!

6Billigt att ta sig fram

I Åbo har man gjort det otroligt lätt att ta sig fram, vilket plånboken niger och bockar för. Med Föli-buss och Föli-cykel är det supersmidigt och billigt att resa. Äkta Åboäventyrare hoppar även på Fölis vattenbuss från Aura å till Runsala. Det är mest praktiskt att köpa Fölis dagsbiljett, som kan användas som betalningsmedel på alla ovan nämnda fortskaffningsmedel (till Föli-cykeln måste man köpa särskild användarrätt).

Att ta bergbanan till Kakolabacken är hett just nu. Man kan hoppa på den helt gratis, så prova och dela i sociala medier. Man får inte heller glömma Föri, åbobornas lilla stadsfärja! Även den är gratis, och kanske det mest typiska för Åbo av allt.

Engångsbiljett till Föli: 3 € (gäller i 2 h​​)
Resebiljett 1 dygn: 7 €

Användarrätt till Föli-cykel 24 h: 5 €
+ obegränsat antal resor på 30 minuter utan extra avgift. Läs mer på sidorna om Föli.

WWW

7Kuhankuono och Kurjenrahka nationalpark

Sugen på utflykt? Ta med dig matsäck och ta Föli-bussen direkt till Kuhankuono och Kurjenrahka nationalpark. Det är nästan lite galet att man kan ta sig så lätt till lummig myrnatur och urskog till priset av en bussbiljett.

Att röra sig i naturen är dock en av de bästa gratisaktiviteterna som finns, så det bör man utnyttja. Dessutom är det en helt annan sak att uppleva äventyr i den mångsidiga naturen i en nationalpark än i en park i staden. Håll ögonen öppna, för här kan du få se en slaguggla eller ett utterpar.

Publicerad | Uppdaterad